Hlavní navigace

Přehled televizorů za 20 až 30 tisíc Kč na českém předvánočním trhu

11. 12. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig a Panasonic
V této cenové relaci už najdete i pár zajímavých kousků. Prohnuté obrazovky, Bluetooth 4.0 či třeba zdvojené tunery. Ceny zkrátka opět poklesly.

V kategorii, která by se dnes dala označit jako v podstatě střední třída (nebo alespoň její počátek, tedy nižší střední třída), si vybere každý trochu náročnější divák, ať už hledá rozlišení Full HD, nebo Ultra HD (4K). Nemůže tu ale ještě čekat perfektní obraz. Nebo může, ale jen tu a tam, a to především proto, že každoročně před koncem roku někdy i velmi výrazně klesají ceny. Opravdová kvalita se však po rozbití tradičních kategorií společně s redefinováních vlastností, zejména obrazových, posunula výše, nebo také o dost výše.

V cenové relaci 20 až 30 tisíc Kč je však dostatečně široký výběr na to, aby byl zmiňovaný náročnější zájemce uspokojen a ještě měl pocit, že může mít právo na nějaké specialitky typu kvalitnější Wi-Fi připojení či prohnutá obrazovka, což ovšem při daných maximálních úhlopříčkách představuje pouze čirý marketing. O tom, co je opravdu důležité, tj. o lepší elektronice a obrazovkách, tato dalo by se říci přechodová kategorie povětšinou není, i když občas narazíte alespoň na IPS.

Přehled jsem tentokráte sdružil do jedné tabulky, v níž najdete základní parametry a ceny více než dvou desítek zajímavých a často velmi prodávaných televizorů nebo prostě jen těch, které mi v testech přišly hodně zajímavé. Jsou tu ale i takové, kterým jsem vytýkal příliš vysokou cenu, a protože mezitím významně poklesla, hlavní námitka se ztratila, a tudíž opravdu stojí za pozornost. Jen si buďte vědomi toho, že některé značky, jako například Loewe, Sencor či Sharp, nic v této cenové relaci nemají, ať už z toho či onoho důvodu. V druhých dvou případech je to však nejspíše jen přechodné, i když se povídá něco o tom, že i Loewe chystá televizor v ceně kolem 1000 €.

NEZAPOMEŇTE SI PŘEČÍST:

Na počátku střední třídy nabídka trochu splývá

V této kategorii už najdete jen naprosté minimum přístrojů takříkajíc „hloupých“ a vůbec tu nenajdete rozlišení HD Ready, které je v pár případech ještě přítomno mezi 10 a 20 tisíci. Změnilo se také rozložení sil mezi Full HD a UHD ve prospěch toho druhého, ale výraznější změna nastává až od 30 000 Kč výše. Tam je převaha přímo drtivá a je už jasně vidět, kam trh směřuje.

Mezi 20 a 30 tisíci výbava trochu splývá s tou předchozí, zvláště pokud cena vystoupá na nějakých patnáct tisíc. Nicméně se tu ještě neobjevují vyspělé LCD obrazovky či OLED. Ty ale stěží najdete i v relaci 30–50 tisíc, i když se LG snaží (Panasonic má zatím jediný model). Jejich doménou jsou ceny nad sedmdesát, či spíše sto tisíc korun, což bylo jasně vidět v našem listopadovém přehledu Ultra HD (4K) televizorů do 70 000 Kč.

Pokud jde o chytré funkce, resp. napojení na internet, Wi-Fi je v drtivé většině případů už zabudované a televizorů typu Wi-Fi Ready, ke kterým musíte dokoupit adaptér do USB, je vysloveně jen pár. A někdy tu najdete i ono takříkajíc lepší, pracující na méně zarušené frekvenci 5 GHz, a také se tu vyskytuje i Bluetooth, i když spoléhat se na možnost připojení externího reproduktorku se nedá. Je tu i nepříliš funkční (tradičně) hlasové ovládání, a pokud budete mít štěstí na slevu, pak i zdvojené tunery a televizory s prohnutou obrazovkou, což s naprostým minimem výjimek obstarává Samsung.

Operační systémy jsou ale přítomny v kompletní podobě a představují směsici tradičních platforem a nejnovějších linuxových vychytávek. Setkat se tu tak můžete s tradicí jménem NetCast, Net TV i Viera stejně, jako s Tizenem, Firefoxem, Android TV či WebOS. Z tohoto úhlu pohledu si vybere opravdu každý.

Zdálo by se, že mezi chytré funkce bude patřit i seznam naladěných stanic s aktuálním výpisem právě vysílaných pořadů. Protože si ale moderní televizory – až na čestné výjimky – neumí informace z EPG uložit  a aktualizovat na pozadí, je tato funkce spíše pro zlost. Doprovází ji totiž čekání, čekání a zase čekání.
Autor: Bohumil Herwig

Zdálo by se, že mezi chytré funkce bude patřit i seznam naladěných stanic s aktuálním výpisem právě vysílaných pořadů. Protože si ale moderní televizory – až na čestné výjimky – neumí informace z EPG uložit a aktualizovat na pozadí, je tato funkce spíše pro zlost. Doprovází ji totiž čekání, čekání a zase čekání.

Jak číst tabulku

U položky obrazovka jako obvykle píši všechny relevantní údaje, které se podařilo sehnat. Nejvíce jich je u výrobků, které jsem testoval.

Tuner a zvuk letos představují neočekávanou komplikaci v podobě podpory či nepodpory příjmu vysílání s kodekem HEVC, což je věc, která u nás nastoupí někdy v polovině příštího roku a v přechodném období se potáhne nějakých pět, šest let.

V tomto ohledu opět odkazuji na specializovaný přehled na toto téma pod odkazem výše. Zde ho u jednotlivých modelů zmiňuji pouze tehdy, pokud jsem ho testoval, a mám to tudíž ověřené (stejně jde o experimentální vysílání, takže spíše „ověřené“), nebo ho výrobce na svých stránkách jednoznačně uvádí.

Spotřebu zastupuje bod energetická třída. Pokud se televizor nějak vymyká spotřebou v pohotovostním režimu a výrobce to na svých stránkách uvádí (nejde o údaj webu z prodejců), najdete to v poznámce. Bohužel takových televizorů mnoho není a obvyklých je cca 0,5 W.

U položky vstupy/výstupy (výběr) je třeba dobře „číst“ absenci USB 3.0 u 4K přístrojů. Některé ho opravdu nemají, ale takových bude naprosté minimum. Spíše jde o to, že ho výrobci často neuvádějí a píší jen „3× USB“. Proto je dobré si to u televizoru ověřit přímo na prodejně. Nejčastěji má konektor modrou barvu, bohužel někdy může být i černý stejně, jako USB 2.0…

USB 3.0 uvádím pouze tam, kde jsem buď produkt testoval a mám to ověřeno, nebo pokud to uvádí výrobce. Pokud to píše pouze prodejce, raději USB 3.0 neuvádím vůbec.

poznámce najdete i nahrávání, případně přehrávání živého televizního vysílání s časovým zpožděním (TimeShift). Opět jde o údaj problematický, takže pokud na jedné, druhé, případně na obou funkcích trváte, ověřte si to. Nahrávání bohužel stále ještě neznamená automaticky i TimeShift.

V poznámce je také uvedena platforma, kterou televizor používá.

Ultra HD Sony 43X8309C s Android TV nabízí – za současných asi 25.000 Kč – zdvojené tunery. Ty by mělo mít i všech osm modelů řady X83, resp. X8300.
Autor: Sony

Ultra HD Sony 43X8309C s Android TV nabízí – za současných asi 25 000 Kč – zdvojené tunery. Ty by mělo mít i všech osm modelů řady X83, resp. X8300.

Na co nezapomenout

Jak bylo naznačeno, pokud chcete zdvojené tunery, musíte povětšinou ještě připlatit, i když se to podle filtrovacích programů na webech prodejců příliš nezdá. Ti si ale chytře „pletou“ funkci PiP (obraz v obraze ze dvou tunerů) s funkcí PiG, tedy obraz v grafice (tuner plus např. video přes HDMI), a dělají to pochopitelně záměrně. V námi uvažované kategorii je standardně prakticky nemožné najít televizor s opravdovými zdvojenými tunery, a pokud je v přehledu vidíte (jsou tam), jde snad vždy jen o slevové akce. A někdy hodně výrazné.

Zdvojené tunery se vyplatí pořídit už jen při čekání na fotbal či hokej (sledujete okénko) a také proto, že někdy dovolují jeden kanál „odhodit“ třeba na tablet či jiný televizor. To platí zejména u dražších a drahých televizorů.

Nezapomeňte se rovněž výrazněji zaměřit na podporu kodeku H.265/HEVC, což je téma vysloveně žhavé a jak bylo řečeno, začíná se vysílat (DVB-T2/HEVC) už od zhruba poloviny příštího roku a přechodná fáze do vypnutí stávajícího DVB-T potrvá do asi 2021/22. Jestliže kupujte drahý a kvalitní televizor, vyplatí se to dvojnásob. Tedy pokud nechcete vše řešit set-top boxem. Pamatujte, že prodejci toho moc nevědí a údaje na webech výrobců chybí. Pokud mohu doporučit, podívejte se rovnou na Přehled televizorů s DVB-T2/S2 a podporou HEVC a křížově si to ověřte na horké lince toho kterého výrobce.

Přehled jsem ještě před nedávnem aktualizoval, protože se mi podařilo získat informace od Sony, a je tudíž prakticky kompletní. Dejte vědět, pokud na něco narazíte. Rád to doplním.

LG: někdy hodně zajímavá kombinace cena/výkon

Tato značka se v rámci letošního podzimu pochlapila hodně zajímavými slevami a také jsme dva z takto pozoruhodných výrobků vyzkoušeli (viz 32LF580V a 43LF630V).

LG nabízí jak chytré televizory s klasickou platformou NetCast, tak s druhou verzí operačního systému WebOS, která je výrazně svižnější.

Jako jediná značka uvádí u Wi-Fi i kompatibilitu s Intel WiDi, a ne pouze s Wi-Fi Miracast. Vedle LCD obrazovek s technologií IPS u ní ti, co mají rádi „lepší“ zvuk, narazí i na televizory se audiem od Harman/Kardon.

Jeden takový – LG 49UF8577 – najdete i v tabulce.

Panasonic: snížené ceny a často pozoruhodně vyrovnaná nabídka

Tady narazíte na výrobky s někdy hodně zajímavými cenami, IPS obrazovkami (drahé modely), a dokonce i na zdvojené tunery, byť v naší cenové relaci pouze malých, resp. menších úhlopříček (Panasonic TX-43CX750E, 109 cm). Televizory jsou tu už také snad bez výjimky „chytré“, ale mají své specialitky často tam, kde byste nejspíše nečekali. Zaměřte se tudíž na funkci nahrávání (pokud ji požadujete), protože ta je vždy spřažena s funkcí upozornění na pořad. Pokud TV nenahrává, nebudete jí fungovat ani upozornění na pořad přes EPG.

Stejně jako u Philipsu i zde někdy najdete Wi-Fi „n“ pracující i na 5 GHz, a pokud budete televizor k internetu připojovat takto a jste typicky v husté městské zástavbě, vyplatí se na to myslet (5 GHz je podstatně méně zarušeno a nabízí svižnější přenos).

Philips: hloupé i chytré, NetRange i Android TV

Jako jedna z mála značek nabídne TP Vision (Philips) i „hloupé“ televizory. Například největší úhlopříčku z Ultra HD řady 4900, 55PUT4900 (21 990 Kč), který – mimochodem – je zajímavý tím, že i při dané ceně na 4K podporuje všechny snímkové frekvence, tj. 24, 25, 30, 50 a 60 Hz.

Na absenci chytrých funkcí narazíte i u specialitky, tzv. videofilního a nerezového televizoru Philips 48PFK6300 (24 990 Kč), který je podle výrobce zaměřen na obraz.

U této značky se zaměřte na podporu kodeku HEVC u tuneru DVB-T2 a případně i S2. Tu totiž v roce 2015 najdete až u nejnovějších, na podzim uvedených televizorů. Jinak jde o DVB-T2/H.264 a jak často v tomto okamžiku zdůrazňuji – nepůjdou aktualizovat.

Samsung: tradičně přebohatá nabídka s HEVC

Tady v naší cenové relaci narazíte jak na rozlišení UHD, tak na Full HD, a vyberou si i ti, kteří chtějí pouze Full HD, avšak s co největší úhlopříčkou (viz UE60J6272 se 152 cm za 29 990 Kč). U všech chytrých televizorů sezóny 2015/16 už najdete linuxový operační systém Tizen a také není problém sehnat přístroj s podporou kodeku HEVC na tunerech. Tu má tento výrobce nejobsáhlejší ze všech na českém (i slovenském) trhu.

BRAND24

Pozor dejte zejména na to, že si prodejci pletou modelové řady. Spolehlivě je rozlišíte podle nápovědy výrobce přímo zde.

Thomson 55UA7706 (24.490 Kč) vypadá („papírově“) jako hodně zajímavý televizor už jen díky udávané podpoře DVB-T2/S2/HEVC a unikátnímu Wi-Fi ac. Škoda, že se nedá sehnat na zápůjčku. Něco takového bych opravdu rád vyzkoušel!
Autor: Thomson

Thomson 55UA7706 (24 490 Kč) vypadá („papírově“) jako hodně zajímavý televizor už jen díky udávané podpoře DVB-T2/S2/HEVC a unikátnímu Wi-Fi ac. Škoda, že se nedá sehnat na zápůjčku. Něco takového bych opravdu rád vyzkoušel.

Tabulka ke stažení (XLS):

Přehled TV 20–30 tisíc Kč_tabulka

Obraz nebo výbava?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).