Hlavní navigace

Vybíráte lepší chytrou televizi? Přehled těch nejlepších mezi 20 a 40 000 Kč

5. 12. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
V třetím předvánočním přehledu se budeme věnovat dražším chytrým televizorům patřícím k něčemu, co by se dalo označit jako střední třída

Jak jste mohli vidět z našeho předchozího přehledu Smart TV na českém trhu, nejlevnější se dá pořídit za méně než pět tisíc korun. V ceně do 20 000 Kč, jak bylo také vidět, se nabídka momentálně – vedle nejnižší cenové relace – soustřeďuje kolem deseti tisíc, dalším stupněm je pak zhruba 15 000 Kč.

V naší cenové relaci 20 000 až 40 000 se už bavíme o třídě vyspělých plochých a rovných televizorů (na prohnuté dosáhneme pouze u Samsungu) s LCD obrazovkami s rozlišením Full HD (Ultra HD jsme věnovali samostatný článek – viz odkaz níže). Díky tomu, že ale od uvedení některých uplynula „trocha vody“, dostávají se nám sem i nabídky z vyšší střední třídy a hlavně pár zástupců z té nejvyšší Full HD třídy. Proto nepracujeme s doporučenými koncovými cenami jako v testech jednotlivých výrobků, nýbrž s cenami, za které televizory koupíte v seriózních obchodech.

Co do úhlopříček se u běžné produkce těsně nad dvacet tisíc bavíme většinou o rozmezí 46ʺ (117 cm), 47ʺ (119 cm) až 55ʺ (140 cm). S tím, jak se zvyšuje vybavenost a kvalita například resamplování a elektroniky vůbec, se dostáváme do vyšších řad, ve kterých se dají najít i úhlopříčky menších rozměrů (od 107 cm, tj. 42ʺ).

Základ nabídky v naší cenové relaci spočívá v úhlopříčkách 127–140 cm (50ʺ-55ʺ), i když tu najdete i televizory s 60ʺ, tedy se152 cm.

Televizor Panasonic TX-60AS800E (39.990 Kč) patří do nejvyšší Full HD řady tohoto výrobce. Má špičkovou výbavu a v testu obstál na výbornou!

Televizor Panasonic TX-60AS800E (39 990 Kč) patří do nejvyšší Full HD řady tohoto výrobce. Má špičkovou výbavu a v testu obstál na výbornou!

Co charakterizuje chytrý televizor v sezóně 2014/15

Abyste nemuseli hledat předchozí přehled Smart TV, tady jsou základní změny, kterých je relativně dost…

Velmi výrazný pokles cen chytrých televizorů, takže nyní začínají na necelých pěti tisících!

Zvýšená výbava, která v námi uvažované cenové relaci zahrnuje především pohybové a hlasové ovládání i když záleží pochopitelně na ceně konkrétního přístroje. U horní hranice nad 35 000 Kč můžete sáhnout i po operačním systému Android (Philips), jsou tu i kvalitní kamery pro Skype (třeba i 8 mil. pixelů) či hodně zajímavé funkce jako TV Anywhere dovolující přehrávat si TV kanál na dálku přes mobil či tablet (Panasonic).

Integrované Wi-Fi, které je v naší cenové relaci prakticky vždy už zabudované (na jedinou výjimku jsem narazil u Sharpu), někdy je tu i Bluetooth, které se však až na pár výjimek dá využít jen pro aktivní 3D brýle, myš či klávesnici. Občas se ale na něj dá (Panasonic) napojit i externí reproduktor…

Pokud požadujete telefonování přes Skype, ověřte si, zda je kamera s mikrofony integrovaná, nebo se musí dokoupit. Na to první někdy nenarazíte ani u hodně drahých strojů, takže pozor!

Poznámka: v předchozím přehledu Smart TV do 20 000 Kč najdete i kapitolu „Co chytrý televizor umí a co neumí“, takže vás v případě vašeho zájmu odkazuji tam (viz odkaz zde).

Testovali jsme (v dané cenové kategorii):

Jak číst tabulku

Stejně jako u předchozích přehledů v tabulce najdete ve stručnosti k televizorům alespoň základní údaje. U těch, kde je napsáno „test“ si můžete na digizone.cz prohlédnout i recenzi a další parametry.

Ceny jsou v tabulce aktualizovány a tentokráte nejsou doporučené koncové, nýbrž prodejní, což je vzhledem k tomu, že některé televizory pocházejí z letošního jara spravedlivější.

V položce „obrazovka“ je uveden i druh podsvícení, a to ve stručnosti jako Edge LED (LED diody v rámu), nebo Direct LED, tj. diody plošné umístěné za LCD panelem. Pokud chybí doplňkové údaje, jako například pohledový úhel, výrobce ho neudává a ani jsem ho nezjistil.

V bodu „tuner a zvuk“ chybí všude zmínka o tuneru analogovém (mají ho stále všechny) a je uveden i výkon zesilovače. Z prostorových důvodů to tam není napsáno celé stejně, jako u „rozměry; hmotnost“ hloubka samotné obrazovky, která je vždy v závorce. Rozměry jsou vždy udávány tak, jak je zvykem, tedy „švh“ – šířka, výška, hloubka.

Pokud jde o spotřebu, ta by měla být už dnes udávána podle energetického štítku, který jsem ale ne vždy měl k dispozici a ne vždy ji výrobce uvádí tak, jak má. Speciálně si na ni – obecně vzato – dejte pozor u Gogenu, Hyundai, Panasonic a u Toshiby. Pokud jsem neměl energetický štítek, nebo nemluvil s výrobcem, píši „neuvedeno“.

Obecně vzato doporučuji orientovat se podle tzv. třídy energetické účinnosti, ale na energetickém štítku EU bohužel není uvedena spotřeba v pohotovostním režimu. Ideální dnes pochopitelně je, má-li televizor možnost mechanického vypnutí. To je ale u modelových řad 2014/15 spíše ojedinělé.

V každém případě si při nákupu televizoru nechte předložit energetický štítek EU, který musí být součástí balení!

LG 47LB731V (21.990 Kč) je chytrým televizorem s operačním systémem Web OS. Stejně jako řada ostatních, vedle Wi-Fi podporuje i Wi-Fi Miracast, resp. Intel WiDi.
Autor: LG

LG 47LB731V (21 990 Kč) je chytrým televizorem s operačním systémem Web OS. Stejně jako řada ostatních, vedle Wi-Fi podporuje i Wi-Fi Miracast, resp. Intel WiDi.

LG: Netcast nebo Web OS?

Od této značky jsme letos žádný Full HD televizor neměli, a to je opravdu škoda, protože na dubnovém uvedení vypadaly slibně už jen kvůli široce zaváděným obrazovkám typu LCD (IPS). Více se dozvíte v článku LG Professionals Days 2014 zde.

Nejvyšší modelovou řadou, kterou jsem v naší cenové relaci našel, byla LB870V (stejně jako 47LB731V) vybavená letos poprvé použitým operačním systémem Web OS lokalizovaným do češtiny. Právě rozhodnutí zda sáhnout po starším, ale stále solidně fungujícím Netcastu nebo moderním Web OS, který ještě má své mouchy by mělo být to první, co byste měli při výběru chytrého televizoru od LG udělat.

Obecně vzato chytré televizory u LG začínají od řady LB490U a u LB630V nastupuje Web OS mj. i s podporou HTML5. Krátké video na toto téma najdete zde.

V tabulce pak máte dva televizory s tímto operačním systémem a jeden – 60LB580V – s Netcast.

Funkce TV Anywhere, kterou najdete například v řadě AS800, nabízí lokální i vzdálené sledování vysílání ze zabudovaného televizního tuneru. Pokud má televizor tunery dva, mohou se chovat zcela nezávisle, takže jeden sledujete v obýváku, druhý třeba vedle v pokoji, nebo u babičky v „horní dolní“.
Autor: Bohumil Herwig

Funkce TV Anywhere, kterou najdete například v řadě AS800, nabízí lokální i vzdálené sledování vysílání ze zabudovaného televizního tuneru. Pokud má televizor tunery dva, mohou se chovat zcela nezávisle, takže jeden sledujete v obýváku, druhý třeba vedle v pokoji, nebo u babičky v „horní dolní“.

Panasonic: špičková AS800 pod čtyřicet…

A hned na začátku výborná zpráva, kterou vidíte v titulku. Nejvyšší řada Full HD televizorů značky se nyní chlubí nejen výjimečnou cenou, zdvojenými tunery a šesti procesory, ale také kalibrací ISFccc a certifikací THX. Navíc je televizor příjemně rychlý, což je v poslední době spíše výjimkou. A protože tady najdete funkce z nejvyšších sfér, je tu i Full HD kamera využitelná mj. pro Skype s rozpoznáním obličeje. Funkce TV Anywhere pak například umožní jeden kanál sledovat z domova, druhý třeba z kavárny někde na horách.

Výbornou cenou v kombinaci s neméně výbornými vlastnostmi se nyní může pochlubit i TX-47AS740, resp. řada AS740 patřící původně k vyšší střední třídě, kterou jsme taktéž testovali a s vynikajícím zhodnocením. Ke koupi je ve velikostech 102 cm (42ʺ), 119 cm (47ʺ) a 140 cm (55").

Nejlevnějším modelem, resp. modelovou řadou v naší cenové relaci je AS640, resp. novější a zajímavější AS650 lišící se (s výjimkou základní verze TX-39AS650E) především zavedením obrazovek typu LCD IPS. Ta by mohla představovat zajímavou kombinaci ceny/výkon, ale to by řekl až regulérní test. V každém případě AS650 vypadá velice dobře a parametry konkrétně TX-55AS650E (27 990 Kč) najdete v tabulce.

Řada Philips 6100 nabízí kompletní tunerovou výbavu. V podobě 47PFH6109 (20.200 Kč) s úhlopříčkou 119 cm představuje také velmi úsporný televizor zařazený do energetické třídy A++.
Autor: Philips

Řada Philips 6100 nabízí kompletní tunerovou výbavu. V podobě 47PFH6109 (20 200 Kč) s úhlopříčkou 119 cm představuje také velmi úsporný televizor zařazený do energetické třídy A++.

Philips: na českém trhu je už i Android…

Je to tak! První televizory jsou už na českém trhu a do naší cenové relace se dostaly 48PFS8109 a 48PFS8209 oba kolem 35 000 Kč. Parametry prvního z nich najdete v tabulce a povšimněte si především neuvěřitelné hloubky obrazovky 13 mm, která je prý opravdu správně! Za pozornost také stojí – vedle samotného operačního systému Android 4.2 a prohlížeče Google Chrome – osvícení pozadí Ambilight doplněné efektovými nastaveními pro Wi-Fi LED žárovky hue, které se kupují zvlášť. Za pozornost ale – vzhledem k dané ceně – stojí i kompletní tunerová výbava dokonce ve zdvojené podobě, takže můžete využít skutečný obraz v obraze (PiP). Všechny tři televizory uvedené v tabulce také zvládají přenos obrazu na jiný přístroj v jiné místnosti.

Druhý z uvedených modelů 46PFL8008S je bez Androidu, avšak je to jeden z mála televizorů na trhu, který má naprosto excelentní spotřebu v pohotovostním režimu, což pouhopouhých < 0,1 W určitě je! Před pár lety to bylo tu a tam k vidění. Dnes je to vysloveně vzácné.

Vedle třetího do tabulky vybraného přístroje 47PFS7109 najdete ještě další až do úhlopříčky 55 palců (140 cm), v naší cenové relaci je ale také specialitka s úhlopříčkou 102 cm (40ʺ) A mít můžete i 42ʺ tj. 107 cm.

Zajímavostí značky ROVNĚŽ je, že vedle úžasného Ambilightu mají některé modely i zdvojené Wi-Fi antény a vyhovují Wi-Fi standardu „n“, který se stále v televizorech – ani v těch špičkových – moc nevidí.

Samsung UE48H6800 (23.990 Kč) s úhlopříčkou 121 cm je nejlevnějším prohnutým televizorem na trhu. Dělá se i ve verzi 140 cm (55") za kterou zaplatíte asi 31.000 Kč.
Autor: Samsung

Samsung UE48H6800 (23 990 Kč) s úhlopříčkou 121 cm je nejlevnějším prohnutým televizorem na trhu. Dělá se i ve verzi 140 cm (55"), za kterou zaplatíte asi 31 000 Kč.

Samsung: už i prohnutě a za levno

U Samsungu zakoupíte velké úhlopříčky už od hranice dvaceti tisíc. A jako u jediné značky v naší cenové relaci také zakoupíte i televizory prohnuté. Vybrat si tak můžete buď plochou rovnou verzi a k ní jako alternativu verzi prohnutou. I když jsem nenašel vysloveně srovnatelné modely, čímž myslím modely rovné a prohnuté ve stejné řadě, volit můžete podle ceny nebo naopak podle výbavy.

Například UE55H6650 s úhlopříčkou 140 cm (55", parametry v tabulce) přijde kolem 31 000 Kč, prohnutá verze UE55H6800 se stejnou úhlopříčkou stojí to samé. Liší se především v tunerech, resp. v absenci toho satelitního.

Nejlevnějším prohnutým televizorem je UE48H6800 s úhlopříčkou 121 cm (48") za 23.990 Kč jehož parametry taktéž vidíte v tabulce.

Co se týče úhlopříček, točíme se u Samsungu většinou kolem 55 palců, tj. 140 cm s rozmezím 117 cm (46") až 152 cm (60"). Drtivá většina přístrojů je ale vybavena kompletní tunerovou sadou, tj. DVB-T/C/S/S2, řada z nich také nabízí letošní novinku, tzv. fotbalový mód, který si dokonce vysloužil zvláštní tlačítko na dálkovém ovladači.

Sharp LC-60LE652E představuje chytrý televizor se satelitním tunerem, nahráváním a funkcí TimeShift pro sledování živého televizního vysílání se zpožděním.
Autor: Sharp

Sharp LC-60LE652E představuje chytrý televizor se satelitním tunerem, nahráváním a funkcí TimeShift pro sledování živého televizního vysílání se zpožděním.

Sharp: jen Wi-Fi Ready, ale…

Tento výrobce nabízí v našem cenovém rozpětí dva modely vždy s úhlopříčkou 152 cm (60"). Jeden bez satelitního tuneru a druhý s ním. Obrazovky jsou klasického typu RGB (Sharp dělá i RGBY), oba jsou pouze Wi-Fi Ready a doufejme, že se před koncem roku budou oba nabízet s Wi-Fi USB adaptérem v ceně, protože dnes je v balení pouze u LC-60LE751E.

Od Sharpu jsme letos zkoušeli pouze levnější LC-42LE762E, který byl uveden v předchozím přehledu. Komunikace s novou agenturou je poněkud obtížná, což je škoda, protože Sharp opravdu má co nabídnout, jak jste se ostatně přesvědčili i na těchto stránkách už v minulosti.

Toshiba 55L7453DG, tedy řady L7, má úhlopříčku 140 cm a v základní verzi standardní tunery, tedy DVB-T/C/T2. Existuje ale i varianta se zdvojenými tunery, ale u nás se neprodává (alespoň jsem ji nikde nenašel).
Autor: Toshiba

Toshiba 55L7453DG, tedy řady L7, má úhlopříčku 140 cm a v základní verzi standardní tunery, tedy DVB-T/C/T2. Existuje ale i varianta se zdvojenými tunery, ale u nás se neprodává (alespoň jsem ji nikde nenašel).

Toshiba: dlouhé čekání na L7

Tenhle model máme opakovaně přislíben více než čtyři měsíce. Jaký je, nemohu říci, ale papírově je hodně zajímavý. Nicméně to, že ho Toshiba po změně komunikační agentury dodnes nebyla schopna dodat a jen ho slibuje, také o něčem svědčí. Ostatně od této značky jsme letos měli jen jeden Ultra HD televizor (viz přehled 4K TV) a levný model řady L2 (pořád víc, než od Sony…), který však také nebyl nezajímavý!

L7 ale patří do jiné ligy a na veletrhu IFA bylo u Toshiby vidět, že na něj hodně sází. Co se následně v přístupu k českému trhu změnilo, netuším, nicméně parametry najdete v tabulce.

Alespoň ty, které se podařilo sehnat.

Samsung UE55H6470 (28.999 Kč) s úhlopříčkou 140 cm (55") nabídne kompletní sadu tunerů, bohaté vybavení rozhraními a také zmiňovaný fotbalový režim pro nadšence. Ty, co jsou přes design, spíše asi zaujme parádní čtyřramenný podstavec.
Autor: Samsung

Samsung UE55H6470 (28 999 Kč) s úhlopříčkou 140 cm (55") nabídne kompletní sadu tunerů, bohaté vybavení rozhraními a také zmiňovaný fotbalový režim pro nadšence. Ty, co jsou přes design, spíše asi zaujme parádní čtyřramenný podstavec.

Na co si dát pozor při nákupu

V případě předchozího přehledu Smart TV do 20 000 Kč jsme hovořili o tom, že je třeba myslet na zabudování bezdrátového Wi-Fi (ještě lepší je k televizoru dotáhnout ethernetový kabel) a u levných televizorů pod nějakých osm, devět tisíc na jeho dokoupení v podobě USB adaptéru. Tohle už v naší cenové relaci prakticky nehrozí, protože až na výjimku jménem Sharp, je Wi-Fi vždy zabudované, někdy dokonce i ve verzi se dvěma anténami (Philips), které mají zlepšit příjem.

BRAND24

Pozor si ale určitě dejte na podporu českých widgetů, kterou najdete shrnutou podle značek zde.

Není to sice nijak klíčové hledisko, protože situace se každý rok, resp. půl rok, mění, ale někdy to může pomoci rozhodnout se v okamžiku, kdy jste na vážkách.

Tabulka s parametry chytrých televizorů v ceně mezi 20 000–40 000 Kč: Smart TV 20 000–40 000 Kč – tabulka

Používáte na vašem chytrém televizoru webový prohlížeč?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).