Hlavní navigace

Před olympiádou bylo mezi Čechy 160 tisíc set-top-boxů

9. 3. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
9. 3. 2006

Set-top-box, tedy zařízení na příjem digitálního televizního vysílání, mělo na přelomu ledna a února letošního roku 1,6 procenta domácností ČR. Údaj vyplynul z výzkumu občanského sdružení Hermes a společnosti Respond and Co, jehož tazatelská část probíhala od 20. ledna od 13. února a zúčastnilo se jí 1227 domácností vybraných podle standardní výzkumné metodiky z celé republiky. Podle Ondřeje Gažíka z Respond and Co je při tomto vzorku možná odchylka od reality jen 2,9 procenta, a to při hodnotách odpovědi na 50 procentech – s nižšími čísly se omylnost ještě snižuje. Pokud uvážíme zhruba desetimilionovou populaci České republiky, je právě 160 tisíc kusů dobrým odhadem pro penetraci set-top-boxů v domácnostech. Údaj může být zkreslený jen faktem, že praticky všichni majitelé digitálního přijímače žili v době výzkumu na území Prahy, okolních středních Čech a Brna i jeho okolí, kde už probíhalo vysílání DVB-T.

Odhad počtu set-top-boxů společnosti Czech Digital Group, která provozuje vysílání multiplexu B, hovořil na konci minulého roku o čísle 100.000 digitálních přijímačů. Pokud by se blížil skutečnosti, pak za měsíc a půl vzrostl počet přijímačů digitálního signálu v domácnostech ČR více než o polovinu. A připomeňme jen, že XX. Zimní olympijské hry v Turíně a nový televizní program ČT 4 Sport, který je považovaný za hlavní příčinu nedávného zvýšení zájmu digitalizace, se váží k datu 10. února 2006, jež výzkumná doba překračuje pouze minimálně. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se budou další odhady o počtu set-top-boxů vyvíjet. Dokud ale neproběhne další sčítání lidu nebo se alespoň nesečtou prodejní výsledky všech českých prodejců (za dobu i zkušebního vysílání DVB-T), přesné číslo o digitálních přijímačích v Česku se nedozvíme. Údaj, který vyplynul ze zmiňovaného výzkumu, je tedy možná nepřesný, ale zatím také nejlepší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).