Hlavní navigace

Před 85 lety začalo v Československu pravidelně vysílat rádio

19. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 5. 2008

V pátek 18. května 1923 se Československo stalo po Británii druhou evropskou zemí, v níž pravidelně vysílalo rádio. Pravidelné rozhlasové vysílání bylo zahájeno přesně ve 20 hodin a 15 minut a jeho počátky byly velice svízelné. První provizorní studio bylo zřízeno ve skautském stanu poblíž vysílací stanice ve Kbelích u Prahy, chyběly zkušenosti i finanční prostředky.

Program prvního vysílacího dne zajišťovali členové orchestru bia Sanssouci – houslista Josef Hašek, kornetista Emil Čermák a cellista František Voženílek, který zahrál Sicilianu z Mascagniho opery Sedlák kavalír. Sólisty doprovázel na klavír profesor Karel Sergej Duda, bývalý profesor carké konzervatoře v Kyjevě. V programu vystoupila také operní pěvkyně Růžena Topinková, která přednesla Malátovy písně. Pořad uváděl technik Vlach, který nejdříve nahlásil jednotlivá hudební čísla a nakonec se s posluchači rozloučil pozdravem „Na slyšenou“.

BRAND24

Počasí prvnímu vysílání vůbec nepřálo. Prudce pršelo a vál silný vítr, a tak všichni zúčastnění trnuli hrůzou, že vítr stanové studio odnese a znemožní vysílání. Navíc při vystoupení pěvkyně podlezl stěnu stanu jakýsi pes, aby se ukryl před nepohodou, a doprovodil ji svým štěkotem. Naštěstí mikrofon nebyl tak citlivý, aby jeho projev zachytil. Přesto si všichni oddychli, když byl pes chycen a ze stanu odveden.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).