Hlavní navigace

Přechod na systém Irdeto: Skylink odpovídá čtenářům II.

21. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 1. 2010

Satelitní platforma Skylink hodlá v nejbližších dnech uvést do provozu kódovací systém Irdeto. Ten bude fungovat se souběžně používaným CryptoWorks. Čtenáři serveru DigiZone.cz měli v souvislosti s tímto chystaným krokem řadu otázek. Zajímalo je např., zdali budou muset měnit set-top-box, co se stane v případě, že se jim poškodí stávající abonentská karta nebo proč nebude nutná výměna stávajících karet. I dnes na otázky odpovídá výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník.

Hrozí reálně nutnost párování a nemožnost sdílení jedné karty v rámci domácnosti (např. mezi PVR a iDTV)?

Nemyslím si, že reálně hrozí nutnost párování karty s přijímačem. Může se však stát, že v budoucnosti zařadíme do nabídky nové služby, jejichž podmínky to budou vyžadovat. Tyto služby pak budeme schopni poskytovat pouze zákazníkům se spárovaným přijímačem a kartou. Proto s velkým předstihem výrobce přijímačů žádáme, aby se na to připravili. Chceme, aby v okamžiku zavedení uvedených služeb bylo co nejvíce zákazníků již vybaveno přijímačem, který párování podporuje.

Bude nadále možné používat pro dekódování Skylink, CS Link a UPC Direct na PC USB modul Phoenix + karta (ať už stávající nebo nová)? Jde jen o to, že všechny satelitní PCI karty nemají CI slot a modul Phoenix s kartou to řeší. Předpokládám, že tohle není nelegální příjem.

Nenapadá mě žádný důvod, proč by to fungovat nemělo. Dokud však konkrétní výrobky neotestujeme, neumíme funkčnost garantovat. A už vůbec ne za CS Link nebo UPC Direct.

Vsadím se, že samozřejmě shodou okolností pár týdnů po ukončení podpory CryptoWorksu, dojde k jeho prolomení. Irdeto ale rozhodně nebude nikoho nutit k přechodu od CRW na IRD.

I kdyby k prolomení CW došlo, nemusí to pro nás nutně znamenat plošnou výměnu karet. Co takhle vyměnit jen karty s placenou nabídkou a placenou nabídku poskytovat jen na ICE kartách? A podobných variant připadá v úvahu více. Kolaps CW nepředpokládám a řešení případného problému s bezpečností krytování bude záviset na jeho závažnosti. Těžko řešit takovou situaci předem.

Co se SAT přijímači se zabudovaným CW a bez CI po r. 2012?

Nevidím žádný důvod s nimi cokoli dělat. Jak původní CW karty, tak ICE karty v nich budou fungovat.

Mám linuxový AB IPBox 250S s originální CS Link předplacenou kartou (primárně sleduji AXN a AXN Sci-Fi), tedy mám software CRW v přijímači. Bude do linuxových přijímačů stačit nainstalovat ovladač, a mělo by to jit, nebo to bude jinak?

BRAND24

To nedovedu nyní posoudit a bude to asi případ od případu různé. Skylink bude podporovat přijímače s licencovanými dekodéry.

K TÉMATU: Přechod na systém Irdeto: Skylink odpovídá čtenářům I.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).