Hlavní navigace

Pražané podle průzkumu NKS zvládli digitalizaci na výbornou

21. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 5. 2009

Reprezentativní průzkum Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání – NKS potvrdil, že občané Prahy byli na vypínání analogového vysílání z vysílače Praha Žižkov velice dobře připraveni a dostatečně informováni. Výsledky potvrdily ohlasy na infolince i předchozí průzkumy.

Jak uvádí mluvčí projektu digitalizace Rostislav Starý, již před termínem vypnutí analogu z pražského Žižkova přešlo na příjem digitálního vysílání 89% domácností. Počet těch, kteří nepřešli z důvodu nedostatku informací, se pohybuje kolem 1 promile. Průzkum pro NKS realizovala agentura CCcentre necelé dva týdny po vypnutí analogového vysílání z vysílače Praha – Žižkov.

O přechodu na digitální vysílání vědělo 99% Pražanů a 89 procent jich na příjem digitálního vysílání přešlo již před termínem vypnutí Žižkovského vysílače. Mezi těmi, kteří přechod odkládali, převažovaly časové důvody (26%), skutečnost, že televizi nemají, nebo ji nesledují (18%), či přetočení antény na Cukrák (10%),“ uvedl Starý v tiskové zprávě. Celkově hodnotí Pražané informovanost o přechodu na digitální televizní vysílání velice pozitivně. Celých 95 procent Pražanů označuje informovanost za dobrou (56%) či velmi dobrou (39%).

BRAND24

Průzkum byl zaměřen zejména na to, jak Pražané vypínání analogového vysílání zvládli, kolik jich nestihlo na příjem digitálního vysílání přejít a zda se cítili dostatečně informováni. Závěry potvrdily dostatečnou informovanost obyvatel a velmi hladký průběh vypínání. „Výsledky potvrzují, že Pražané digitalizaci nepodcenili. Věříme, že stejně zodpovědným způsobem přistoupí k přechodu i Plzeňsko, kde se bude analogové vysílání vypínat 30. září,“ dodal tiskový mluvčí projektu digitalizace TV vysílání.

Průzkum provedla agentura CCcentre metodou „face to face“ ve dnech 11.5.–13.5. v různých lokalitách na území hlavního města Prahy. Cílový vzorek 600 respondentů respektoval sociodemografické charakteristiky obyvatel Prahy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).