Hlavní navigace

Právo: Nástup digitalizace omezí pátrání po mimozemském životě

8. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 2. 2010

Zdá se, že přechod na digitální technologie vysílání může zároveň ztížit pátrání po mimozemském životě. Jako zdroj velmi zajímavé informace mi posloužil článek deníku Právo ve své páteční příloze nazvané Víkend. Zajímavé vůbec je již to, že se tímto někdo zabýval z odborného hlediska. V článku se v něm píše o projektu SETI, které je založeno na pátrání po signálech z kosmu, které by bylo možné vyložit jako doklad vyspělého civilizovaného života.

Tipy C

Projekt SETI vznikl ještě v době, kdy se na Zemi vysílalo rádio a televize výhradně analogovým způsobem s obrovskou mírou signálu, který mířil zároveň i mimo cílovou skupinu spotřebitelů, do volného kosmického prostoru. Na základě porovnání s počátkem 60. let minulého století se dle článku doposavad velmi křiklounská Země, díky zlepšení technologií v uplynulých desetiletích, výrazně ztišila.

Místo analogového signálu se začalo vysílat digitálně a úsporněji, zároveň však méně hlučně. Jak v článku upozorňuje vědec Francis Drake, který se podílí na hledání mimozemského života, média už nepotřebují silné vysílací věže, přenášející signál nejen pro své spotřebitele, ale i pro okolní vesmír. Nyní už míří signál zcela opačným směrem, s družic umístěných na oběžné dráze dolů přímo ke spotřebitelům. Dle jeho názoru bude lidstvo velmi nezjistitelné. Pokud prošly podobným procesem i jiné civilizace v kosmu, je velice pravděpodobné, že jejich nalezení bude mnohem těžší, než jsme si představovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).