Hlavní navigace

Praha konečně otestuje systém DVB-T2. Komerční nasazení zatím neplánuje

15. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - V Praze se příští týden uskuteční krátká jednodenní konference pořádaná Českými Radiokomunikacemi, při jejíž příležitosti proběhne test digitálního vysílání v systému DVB-T2. Signál do multiplexu dodá TV Nova, která předvede svůj kvalitní obraz během Odpoledních Televizních novin. Česká televize bude vložena jako doplňková prostřednictvím technologie HDCAM do vnitřní smyčky v hotelu, kde se prezentace koná. Oprávnění je bohužel platné pouze do 21. května, takže si vysílání diváci moc neužijí.

Prahu čeká příští týden test technologie DVB-T2

Krátkodobý test systému DVB-T2, který se uskuteční příští týden 19. května v hlavním městě, proběhne ze žižkovské věže na 25. kanálu za účasti TV Nova. Ve formě vnitřního okruhu poběží v nativním obsahu také České televize. Frekvenci 506 MHz povolil společnosti České Radiokomunikace telekomunikační úřad – ČTÚ. Signál bude šířen v rámci konference, která proběhne v pražském hotelu Corinthia Towers. Vystoupí na ní například generální ředitelka Českých Radiokomunikací Jane Hannah, manažer rozvoje a strategie služeb operátora Jiří Vykydal, předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, generální ředitel televize Nova Petr Dvořák a vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Se zkušenostmi se systémem DVB-T2 ve Velké Británii, kde se již standard využívá, se podělí ředitel technického rozvoje DVB-T2 ze společnosti Arqiva Mike Brooks. Ostrý start testu byl totiž záměrně stanoven na sedmnáctou hodinu, kdy na české komerční jedničce startují Odpolední Televizní noviny. Právě ty Nova vysílá v HDTV.

Ještěd - výměna antény

Než se začne vysílat v DVB-T2 například z Ještědu, ještě chvíli to potrvá. Otázkou je, zdali vůbec o šíření signálu prostřednictvím této normy projeví zájem provozovatelé stanic. (Foto: archiv DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Radiokomunikace otestují v Praze DVB-T2 s ČT HD a Novou na 25. kanále
Lukáš Polák: Nativní HD obsah pro test DVB-T2 poskytne ve středu pouze Nova

Telefónica O2 může přijít o kmitočtový příděl

Novelu zákona o elektronických komunikacích podepsal ve čtvrtek prezident republiky Václav Klaus. S odvoláním na web Hrad.cz o tom informoval na svém blogu národní koordinátor české digitalizace Zdeněk Duspiva. V druhé polovině dubna schválil tento dokument Senát, 13. května ho tedy svým podpisem stvrdil i nejvyšší představitel České republiky. Aby novelizovaný zákon vešel v platnost, stačí už pouze, aby vyšel ve Sbírce. Novela například ruší dosavadní ustanovení zákona, podle něhož jeden operátor nemohl provozovat více než dvě sítě elektronických komunikací a zároveň nemohl být provozovatelem rozhlasové nebo televizní stanice. O nevyužívané kmitočty by díky tomuto dokumentu mohla přijít také Telefónica O2. Právě ten totiž mimo jiné umožňuje Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) odebírat operátorům oprávnění k využívání těch kmitočtů, na kterých nezahájí vysílání a pouze je blokují, aby na nich nemohla podnikat konkurence.

Přenosový vůz Telefónica O2

Vysílání multiplexu 4 bude možná již brzo minulostí. Na ilustračním obrázku foto přenosového vozu společnosti. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Novelu zákona o elektronických komunikacích podepsal prezident

Nova a Markíza prozradily podrobnosti o chystaném projektu Talentmania

Talentmanie, oficiální název pro hlavní podzimní tahák televizí Nova a Markíza. Moderovat ji bude Adéla Banášová a objeví se v ní mimo jiné také Palo Habera. Před chvíli o tom informovaly obě televize prostřednictvím tiskových zpráv. Do nové talentové show se může přihlásit kdokoliv bez rozdílu věku. Výherce získá odměnu ve výši 150 tisíc eur, přibližně 4 miliony korun. Chceme navázat na výjimečný loňský podzim a přinést českým a slovenským televizním divákům další skvělou show, z níž vzejde zasloužený vítěz, uvedl při této příležitosti generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Po úspěchu Česko Slovenské SuperStar je pro nás velkou výzvou spolupracovat na dalším mezinárodním projektu, v kterém hledáme zajímavé talenty a umožníme tak širokému spektru Slováků a Čechů předvést svoje mimořádné schopnosti, slibuje šéf Markízy Václav Mika.

Nova Live - screenshot

Loni hledala Nova s Markízou Česko Slovenskou Superstar, letos tu bude Talentmania.

Lukáš Polák: Markíza s Novou nabídnou Talentmanii od září. Víme podrobnosti
Lukáš Polák: Nova a Markíza si registrovaly Česko Slovenskou Talentmánii

Stručně

Nejpozději do 14. června musí diváci sledující program ČT HD na satelitní pozici 23,5 st. východně přeladit svůj set-top-box, popřípadě televizor s integrovaným tunerem. Právě tehdy totiž Česká televize ukončí vysílání této stanice na původní frekvenci a nadále ji bude možné najít na následujících parametrech: Astra 1G (23,5 st. východně), 11973/V, SR 27500, FEC 5/6, norma DVB-S/QPSK.

Lukáš Polák: ČT HD bude vysílat od června ze satelitu Astra na nové frekvenci

Panevropský sportovní kanál Eurosport začal ve středu vysílat v širokoúhlém formátu 16:9. Příjemným překvapením je skutečnost, že oproti původním informacím, je takto dostupná nejen verze Eurosport International, ale také Eurosport 2. Širokoúhle už tento program nabízí například kabelový a satelitní operátor UPC a také platformy CS Link a Skylink.

Lukáš Polák: Eurosport dnes začal vysílat oba programy širokoúhle

Společnost UPC Česká republika vyvěsila na své webové stránky aktuální ceník satelitní televize UPC Direct platný od 1. května, kdy platforma oficiálně působí také na pozici 0,8 st. západně. Jako částku, kterou zaplatí zákazník za balíček Direct Medium, je zde uvedená stále suma 695 Kč. Podle tiskového mluvčího Františka Maliny je však tato částka pouze 399 Kč. Jde o dlouhotrvající kampaň. Každý nový zákazník tuto cenu dostane, slíbil Malina.

UPC - ani korunu navíc

Lukáš Polák: Firma UPC zveřejnila na webu aktuální ceník pro satelitní televizi

Slovenský telekomunikační operátor Towercom, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, zveřejnil v pondělí na svých internetových stránkách mapy pokrytí pro jednotlivé digitální vysílače našich východních sousedů. Zájemci zde tak najdou například dosah signálu pro lokality Bratislava, Banská Bystrica, Nitra, Lučenec, Modrý Kameň a řadu dalších. Celkem je k dispozici 18 vysílačů.

Lukáš Polák: Slovenský operátor Towercom zveřejnil mapy pokrytí digitálních vysílačů

BRAND24

Server DigiZone.cz ve čtvrtek od České televize předběžný seznam duelů fotbalového mistrovství světa, které se bude konat od 11. června do 11. července v Jihoafrické republice. Půjde celkem o 19. mistrovství pořádané asociací FIFA. Ačkoliv se tato významná sportovní událost bude vysílat v HD kvalitě, ČT ji nabídne pouze v obrazu standardním, tedy SD.

Lukáš Polák: Které zápasy fotbalového mistrovství poběží na ČT 2 a ČT 4? Podívejte se

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).