Hlavní navigace

Pozemních přijímačů MPEG-4 bude dost, tvrdí polská firma

15. 2. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 2. 2006

Polsko nebude mít problém s nedostatkem televizních přijímačů pro zemské digitální vysílání, pokud zahájí ostré digitální vysílání v kompresním standardu MPEG-4. Vyplývá to z analýzy společnosti KIGEiT, kterou si objednala polská Rada pro rozhlas a televizi. Radní chtěli vědět, zda je polský trh připraven nabídnout zákazníkům zhruba 1,3 milionu televizních přijímačů kompatibilních s MPEG-4.

BRAND24

Podle analýzy je možné tento počet přijímačů zajistit v termínu od devíti do dvanácti měsíců od oficiálního rozhodnutí, že digitální vysílání začne ve standardu MPEG-4. Cena těchto přijímačů by nebyla o moc vyšší než u set-top-boxů kompatibilních s kompresním standardem MPEG-2. Podle optimistické varianty KIGEiT by se ceny obou druhů přijímačů měly vyrovnat v horizontu půldruhého roku až dvou let.

Server Satkurier.pl však varuje před přílišným optimismem. Na polském trhu lze bez problémů sehnat přijímače pro MPEG-2, u novějšího MPEG-4 jsou k dostání pouze prototypy Combo, Kaon a Interstar s možností „nástavby“ MPEG-4. Je také otázka, jestli se divákovi vyplatí kupovat přijímač MPEG-4 pro zemské vysílání, když pro sledování většího počtu televizních programů stačí pořídit satelitní přijímač, upozorňuje server.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).