Hlavní navigace

Pozemní vysílání je pro nenáročné diváky. To je zkrátka fakt

10. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Diváci, kteří přijímají pozemní digitální vysílání, a je jich v Česku většina, by si měli uvědomit, že jde pro ně o nejlevnější druh příjmu, na straně televizí pak přesně naopak. Tomu odpovídá kvalita.

Programová nabídka pro nenáročné

Televizní diváci si i na diskusích serveru DigiZone.cz často stěžují, že v nabídce volně šířených programů, je-li řeč o komerčních stanicích, si jednoduše nevyberou. Skupiny Nova a Prima opanovaly nejprve multiplex 2, a později i další sítě se svými hlavními a následně i sesterskými kanály, které musí být sestaveny tak, že se jedná o stanice neplacené. Máme tu jednoduchou matematiku. Film jde nejprve do kin, po pár měsících na média, jako jsou DVD a Blu-ray, pak na placené kanály, a po čase i na volně šířené stanice. Očekávat tedy od volně šířených programů tak atraktivní nabídku jako například od těch satelitních nebo kabelových, je zkrátka nesmysl. Bohužel řada lidí to ještě nepochopila…

Typickým příkladem, a teď to není třeba chápat nutně pejorativně, je Nova Group, která v rámci pozemního vysílání provozuje kanály Nova, Nova Cinema a Fanda. První stanice je postavena jako hlavní kanál, zbývající pak jako programy tematické. Ty slouží většinou jako recyklátor toho, co už se zkrátka na hlavní Novu nevejde, Fanda k tomu pak ještě přidává některé novější nebo doposud neviděné zahraniční seriály a sportovní přenosy. Ani u nového programu Smíchov, který se objeví v multiplexu 4, tomu nebude jinak. Jen pár dní staré promo dává tušit, že uvidíme filmy, které už jsme jinde shlédli tisíckrát, zabalené spolu ještě s něčím dalším, jak slibuje generální ředitel Novy Jan Andruško.

Chystaná stanice Smíchov už od čtvrtka rotuje promo smyčku v multiplexu 3.
Autor: repro foto Smíchov

Chystaná stanice Smíchov už od čtvrtka rotuje promo smyčku v multiplexu 4.

Obrazová kvalita odvislá od financí vysílatelů

Dalším faktorem, která ovládá kvalitu (a tentokrát doslova) programů v pozemním vysílání, je cena za šíření pozemního signálu. Není žádným tajemstvím, že DVB-T bylo doposud chápáno jako nejdražší platforma pro šíření televizních stanic. Platí to alespoň pro České Radiokomunikace a jejich sesterskou společnost Czech Digital Group. Milionové částky měsíčně za celoplošné šíření si může dovolit málokdo, a pokud ano, raději se uchýlí k obrazové kvalitě nižší a tím pádem i nižší ceně za distribuci signálu. Ta byla dlouhodobým dilematem pro hudební stanici Óčko, která se nakonec po letech do DVB-T letos opět vrátila a diváci tak dostali pěkný dárek k jejím blížícím se desetinám.

Óčko ale vysílá v DVB-T s viditelně horší obrazovou kvalitou, než je tomu na satelitu Astra, pozice 23,5 stupně východně. Zatímco datový rok je přibližně stejný v obou formách distribuce, poměrně velký rozdíl je mezi počtem obrazových bodů na družici a v DVB-T. Vítězně z tohoto pomyslného souboje vychází satelit, který nabízí Óčko v rozlišení 720×576, zatímco terestrika má pouze 544×576. Podobně je na tom i Šlágr TV, která ovšem má paradoxně v DVB-T vyšší datový tok i rozlišení než na satelitu, nicméně ani v „pozemáku" není v plné kvalitě, v jaké ji nabízí její distributor – 720×576 a 4,5 Mbps. Terestricky je hudební program šířen s rozlišením 544×576 a datovým tokem cca 2,5 Mbps. I tak je to podle některých diskutujících ale „slušná mazanice“.

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

„Pastvou pro oči“ je v DVB-T například vysílání stanice Šlágr. Obraz je ale stále kvalitnější, než je tomu na satelitu, kde používá rozlišení pouze 480×576.

Mají diváci v DVB-T nárok na HD rozlišení?

Ne, a řada lidí už by to měla konečně pochopit. Vysílání programů v HD rozlišení prostřednictvím pozemního vysílání není nárokové. Stačí se řídit dle jednoduchého hesla: Chceš kvalitu? Tak si zaplať. Nemám nic proti distribuci HD kanálů, ale do pozemního vysílání ve formátu DVB-T jednoduše nepatří. Někdo by mi mohl snadno oponovat například tím, že oba HD kanály České televize byly šířeny během olympijských her v Londýně. Ano, ale šlo pouze o dočasné šíření, které po skončení tohoto velkého sportovního svátku skončilo. České Radiokomunikace chtěly pouze tímto krokem vyhovět divákům a přinést jim olympiádu v HD, když už se nepodařilo spustit vysílání v DVB-T2.

Šíření HD kanálů v multiplexu 4 lze pak pouze chápat jako jakési promo, které může velice rychle skončit a týká se to především České televize, která operátorovi poskytla signál stanic ČT 1 HD (v době OH ČT 2 HD) a ČT Sport HD (tehdy ještě jako ČT 4 HD). Když pak vysílání Čtyřky HD v této síti skončilo, to bylo najednou povyku. Uvědomte si ale, dámy a pánové, jedno, Česká televize za toto šíření nic neplatí, čili Jednička HD bude v multiplexu šířena pouze do té doby, dokud nebude překážet některému z programů, který za distribuci bude platit. Navíc, společnost Digital Broadcasting, která je provozovatelem multiplexu, měla s Českou televizí dohodu na šíření těchto stanic pouze do konce letošního roku.

BRAND24

V HD rozlišení mohli vidět diváci film Rebelové pouze na obrazovce České televize.
Autor: repro foto ČT 1 HD

Šíření HD programů ve standardu DVB-T je nutné brát jako bonus, který může kdykoliv skončit. Platí to pro programy České televize.

Česká televize: Ta, která vybočuje

Česká televize je vysílatelem ze zákona. Logicky tedy musí z doposud napsaného scénáře, platícího pro DVB-T, vybočovat. Například proto, že operátorem multiplexu 1 jsou sice po technické stránce České Radiokomunikace, ale papírově je jím právě veřejnoprávní médium z Kavčích hor. Česká televize nemůže jako subjekt placený z peněz poplatníků opomíjet kteroukoliv platformu a musí v ní být také v dostatečné kvalitě. Navíc, veřejnoprávní televize musí plnit i roli vzdělávací, ale zároveň i zábavnou. Proto se do jejího vysílání dostávají pořady, které například na ostatních DVB-T programech nenaleznete. Je to příklad Zázraků přírody, StarDance a brzo také Tajemství rodu.

Veřejnoprávní médium spustí v příštím roce svůj pátý program a ani s ním nemůže opomíjet všechny podoby distribuce, tedy ani tu pozemskou. Do multiplexu 1 už se program s pracovním názvem ČT 3 nevejde, a tak se s největší pravděpodobností, a podle doposud prezentovaných informací, objeví v multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Jinde už jednoduše v době jeho startu nebude místo. „Trojka“ by tak mohla být jakousi českou variantou britské veřejnoprávní stanice CBBC. Jediný, kdo může nabídnout dostatečnou kvalitu na všech frontách distribuce, je Česká televize. Ostatní se logicky musí hnát především za zisky a kvalita volně šířených stanic tomu bude vždy odpovídat.

Česká televize se při tvorbě kanálu "ČT 3" inspiruje i u britské veřejnoprávní stanice CBBC.
Autor: repro foto CBBC

Česká televize se při tvorbě kanálu „ČT 3“ inspiruje i u britské veřejnoprávní stanice CBBC.

Jaký je dominantní způsob příjmu televize ve vaší domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).