Hlavní navigace

Technický šéf Hitrádií: Povolený výkon na vysílačích nepřekračujeme

12. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle technického ředitele Hitrádií Davida Becka stojí za výrazným zlepšením signálu této rozhlasové sítě nikoliv navýšení výkonu na jejích vysílačích, ale dodržení vysílacích parametrů.

David Beck, technický ředitel společnosti Media Marketing Services (MMS), která mimo jiné na českém trhu zastupuje síť Hitrádií, se brání nařčení, že by tyto rozhlasové stanice překračovaly na některých svých vysílačích maximální možný povelený výkon. Beckova aktivita je reakcí na text, který vyšel na blogu autora DigiZone.cz Lukáše Poláka o uplynulém víkendu. V blogovém příspěvku se mimo jiné uvádí, že výkon by měl být překročen například na vysílači Sedlec-Prčice, který v poslední době na okraji Prahy neobvykle zesílil. Z něho na frekvenci 92.4 MHz šíří svůj signál Hitrádio FM Plus.

BLOG LUKÁŠE POLÁKA: Podezřele silný signál mimopražských vysílačů! „Přitopila“ si Hitrádia?

Zatímco dříve se tato frekvence utápěla v šumu, slyšet ale byla pravidelně, dnes hraje naprosto bez problémů. Signál přijímám v podstatě ve stereu, pouze s mírným šumem. To je u lokality, kde je udávaný výkon 500 Wattů, dost podezřelé, píše na svém blogu redaktor DigiZone.cz Lukáš Polák. Dalším případem je podle něho například Hitrádio FM Crystal, které vysílá na frekvenci 90,4 MHz z Varnsdorfu. Od mého bydliště je vzdálenost vysílače 92 km a jeho výkon pouhých 200 Wattů. Přesto je jeho signál najednou podezřele silný, konstatuje Polák.

BRAND24

K TÉMATU: Česká rádia přenastavují VKV vysílače, změny se mohou projevit v různé hlasitosti

David Beck ale v rekci na blog, kterou zveřejnil na diskusním fóru našeho webu, upozorňuje čtenáře, že text se podle společnosti MMS nezakládá na pravdě. Důvod zlepšení signálu vidí především v tom, že rozhlasové stanice musely dle požadavku Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) sladit k 1. lednu 2013 hlasitost vysílačů, což vedlo mimo jiné ke zlepšení příjmu vzdálených vysílačů. Na druhou stranu nám chodí do rádií stížnosti posluchačů, kterým se příjem výrazně zhoršil, konstatuje Beck. Zmínky o dobré kvalitě signálu pak chápe technický šéf Hitrádií jako kvalitně odvedenou práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).