Hlavní navigace

Poslechněte si, jak hrál v Plzni díky inverzi digitální rozhlas ze Švýcarska

19. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ VIDEA Pravděpodobně vůbec poprvé byl na území Čech zachycen signál digitálního rozhlasu ze švýcarského vysílače Säntis. Může za to inverzní počasí.

Mimořádného úspěchu v oblasti dálkového příjmu dosáhl včera ve večerních hodinách a také v noci ze čtvrtka na pátek čtenář serveru DigiZone.cz Daniel Neumann. V Plzni se mu podařilo zachytit signál digitálního rozhlasu DAB+ ze švýcarského vysílače Säntis vzdáleného 409 km. Může za to inverzní počasí, které v současné době vládne mimo jiné i nad Českou republikou. Dobrému šíření vln pomáhá skutečnost, že do střední Evropy proudí teplý vzduch a na horách je vyšší teplota než v údolích.

K TÉMATU: První zkušenosti s dálkovým příjmem německého digitálního rozhlasu v Praze

Mimořádnému úspěchu napomohly kromě inverzního počasí také dvě skutečnosti – poloha Säntisu, který se nachází ve švýcarských Alpách ve výšce přes dva a půl tisíce metru, a také poměrně vysoký výkon (na poměry DAB) 28,2 kW. Švýcaři používají stejně jako Němci pro digitální šíření vertikální polarizaci, takže je nutné při instalaci antény na tuto podmínku myslet. Například v Plzni, kde jde ale běžně zachytit digitální rozhlas z Bavorska, to není žádný problém.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vyzkoušeli jsme dálkový příjem digitálního rádia z Německa ve středních Čechách

Neumann ale nezůstal pouze u dálkového příjmu ze Švýcarska. Celkem se mu během několika hodin podařilo chytit deset rozhlasových multiplexů od našich západních sousedů. Mezi zajímavé úlovky patřila například DAB síť ze Stuttgartu nebo „regionálky“ z Augsburgu, Ingolstadtu a Norimberku. Vzhledem k tomu, že stávající počasí má během následujících dní ještě pokračovat, dá se počítat s tím, že podobné úlovky by se mohli u lovců dálkového příjmu ještě objevit.

  • Švýcarská verze katolické rozhlasové stanice Radio Maria
  • Listování přehledem zachycených stanic s „ochutnávkou“ švýcarského rozhlasového éteru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).