Hlavní navigace

Poslech rozhlasu vysílaného přes televizní DVB-T

3. 9. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zdá se to být jednoduché a také to jednoduché je. Stačí přepnout tlačítko nebo se v nabídce kanálů posunout trochu výše a hned vám vyběhne několik rozhlasových stanic, které jsou součástí pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T, resp. především veřejnoprávního multiplexu. Ladí se zároveň s televizními frekvencemi, takže je automaticky máte v přístroji jako nedílnou součást nabídky. Podívejme se tedy na několik maličkostí s tím spojených.

Pokud hodláte v budoucnu více poslouchat rozhlas přicházející z DVB-T, tedy přes televizor, měli byste si dopředu položit několik základních otázek typu: „Dá se v tomto případě televizoru vypnout obrazovka?“, „Mohu si zařadit rozhlasové stanice mezi oblíbené položky nebo je fyzicky zařadit mezi televizní stanice?“, či „Jak to bude s EPG?“ Pojďme se nejen na tyto otázky podívat podrobněji a zjistit, jak je řeší konkrétní výrobci.

EPG - rozhlas

EPG je běžně k dispozici i pro rozhlasové stanice veřejnoprávního rozhlasu vysílající přes DVB-T. U většiny přístrojů se pak můžete nechat na daný pořad i přepnout, takže vám nic neunikne ani zde. Jako v případě Samsung LE40C750, ze kterého pochází tato obrazovka.

Spolehlivě přes DVB-T

Všichni víme, jak to s naladěním stanic na rozhlasovém přijímači vypadá. RDS příliš nefunguje (a také nikdy příliš nefungovalo), takže někdy lovíme i čísla pro nás optimálních frekvencí a přiřazujeme je našim oblíbeným stanicím. U DVB-T ale základní balíček rozhlasových stanic (všechny z produkce Českého rozhlasu, plus Proglas) dostáváte zároveň s televizním DVB-T přes (zejména) zmiňovaný multiplex 1. Ladění a identifikace jsou vždy spolehlivé, stejně jako označení stanic a jejich program v EPG, na který se také většinou můžete přepnout, resp. si přepnutí načasovat stejně, jako u pořadu televizního. Tak proč toho nevyužít? Pokud se vám tedy samozřejmě zamlouvají…

Někdy je ovšem využívat pomalu musíte. To když nastane ona paradoxní situace, že rozhlas přes DVB-T (např. typicky bývalé BBC, dnes Rádio Česko) má kvalitnější příjem, než přes rozhlasové vlny…

Jestliže skutečně hodláte poslouchat rozhlas před digitální pozemní televizní vysílání (nebo koneckonců i přes to satelitní) bylo by dobré počítat s tím už při nákupu televizoru či set-top boxu. Především kvůli jejich vlastnostem, které se notně dotýkají vaší peněženky. Pokud si totiž vyberete televizor (a budu mluvit spíše o nich), který umí při poslechu rozhlasové stanice vypnout panel, nepochybně ušetříte. A to hodně!

Přiznám se, že poté, co jsem si letos několikrát možnost vypnutí panelu a poslechu pouze rozhlasu vyzkoušel (minulá léta bylo příležitostí vypnout panel jako šafránu) už si bych si televizor bez této funkce snad ani nekoupil. Navíc: nechá se velmi dobře využít i při poslechu stanic televizních.

V nouzi nejvyšší, kdy je příjem po rozhlasových vlnách opravdu špatný, se také dá vytáhnout nějaký ten kabel s audio signálem a pustit si rozhlas třeba i do A/V zesilovače. Ale to je jenom nouzové řešení, protože televizor musí být stále zapnut. Ale i v tomto okamžiku se hodí vypnutí jeho obrazové části.

LG 47LD950 menu - zvuk

U většiny moderních plochých televizorů si lze vybrat, zda chcete využívat reproduktory televizoru nebo reprosoustavy napojeného A/V zesilovače čímž je spotřeba ještě o něco málo nižší, než při prostém vypnutí panelu. Jde to ale udělat pouze celkově, tedy pro celý televizor a nikoli pouze například pro rozhlasové kanály (z LG 47LD950).

Jiný přístup u LG

Musím říci, že ty mě nejen z tohoto pohledu velmi zaujaly, alespoň co jsem stačil vyzkoušet. LG má totiž pro poslech rozhlasu speciální režim, podobně jako některé DVB-T set-top boxy.

Jestliže chcete poslouchat rádio, přepnete se tlačítkem na dálkovém ovladači do režimu „Rozhlas“, protože v běžném režimu televizoru jsou dostupné pouze televizní kanály.

Jakmile tak učiníte, televizor si přepne panel do šetřícího režimu (objeví se logo a nápis „Pouze zvuk“, který putuje po obrazovce) a samotné audio si nechá nastaveno tak, jak bylo v režimu televizoru. Výhodou je pokles spotřeby bez jakékoli námahy. Vyzkoušel jsem to v praxi na modelu LG 47LD950 (119 cm, 3D, LCD s klasickým podsvícením). Zatímco spotřeba při sledování televizoru byla 178 W, v režimu „Rozhlas“ se ustálila na zhruba 100 W. Nic moc řeknete si a máte nepochybně pravdu. Tohle ale dostáváte – jak jsem řekl – zcela automaticky a bez jakékoli námahy.

Pokud chcete, můžete přejít na další stupeň šetření. V menu či přímo tlačítkem „Energy Saving“ si můžete vypnout obrazovku, což s výhodou využijete i v režimu televizoru. V tomto okamžiku vám při poslechu rozhlasu odběr poklesne na velice příjemných cca 29 W.

Panel jde vypnout i u plazmového LG 42PJ650, nicméně tehdy jsem ještě spotřebu neměřil.

Panasonic TX-L42D25 menu vypnutí panelu

V „Nastavení obrazu“ Panasonic TX-L42D25 si můžete vypnout panel a nastavit jde i automatické vypnutí po určité době, čistě pro rozhlasové kanály.

Jak to řeší další výrobci

Na zajímavou volbu jsem narazil v menu televizoru Panasonic TX-L42D25 (umožňují to podle firmy všechny). Šlo o „Režim rádio“, kde si můžete nastavit čas (5–20 s) za který se vám panel automaticky vypne, pokud se posunete na některý z rozhlasových kanálů.

Pro mě velice příjemně to vyřešil Philips. Ve třech televizorech, které jsem letos zkoušel (střední třída
– řada 5000, nejvyšší třída – řada 8000) nebylo speciálně s ohledem na příjem rozhlasu uděláno nic, ale…

Zeleným teletextovým tlačítkem si můžete LCD panel kdykoliv vypnout, a to i tehdy, když se nacházíte na rozhlasové stanici. Na zmáčknutí jakéhokoli tlačítka s výjimkou ovládání hlasitosti se vám panel zase automaticky zapne.

Pokud jde o řazení rozhlasových stanic mezi ty televizní, není to u většiny výrobců u letošních modelů – alespoň co jsem si všiml – žádný problém, i když to ještě před několika lety zcela obvyklé nebylo. Promíchat kanály nejdou u LG, kde to odlišný přístup neumožňuje, a trochu odlišně se k tomu staví i Sony. Rozhlasové kanály se sice řadí mezi televizní, ale začínají číselnou řadou 600.

Občas se také – a teď hovořím všeobecně – stává, že k setřídění kanálů může dojít pouze přes tzv. oblíbené položky. Ty se však mohou někdy samovolně „rozhodit“, typicky při automatickém přidání nějakého dalšího kanálu, jindy třeba při aktualizaci firmwaru. I zde tedy platí to, co u řazení kanálů televizních – pokud to jde, přesouváme je fyzicky.

Philips - dálkový ovladač

Zeleným teletextovým tlačítkem dálkového ovladače Philips vypnete u televizorů modelových řad 2010 panel velice snadno a hlavně operativně. Bohužel tlačítko není označeno, dokonce ani obvyklým symbolem lístku.

Kolik ušetříte?

Pokud vypnete panel, ušetříte pochopitelně hodně a konkrétní výše úspory bude záviset zejména na principu panelu. Nejvíce je to u plazmy, nejméně u LCD s klasickým podsvícením (viz Samsung LE40C750).

Jak už bylo naznačeno, letošní modely Panasoniku detekují rozhlasovou stanici a po nastaveném čase automaticky vypínají panel. Plazmovému Panasonic TX-P42G20 (107 cm) v tomto okamžiku minima a maxima skočila na 48, resp. 49 W (běžně si typicky vezme 240 až 280 W), takže spotřeba je v tomto režimu opravdu nesrovnatelně niž­ší.

Nejinak tomu bylo u další plazmy, 3D televizoru Panasonic TX-P50VT20E, kde jsem naměřil rozmezí 56 až 57 W ovšem už při úhlopříčce 127 cm.

Velice zajímavě dopadlo srovnání vypnutých LCD panelů u dvou televizorů jedné značky, totožné úhlopříčky (102 cm), avšak s jiným druhem podsvícení LED:

Philips 40PFL5605H (plošné podsvícení Direct LED): spotřeba mezi 13 a 14 watty.
– Philips 40PFL8605H (Edge LED – diody v rámu): spotřeba mezi 39 a 40 watty.

Jak vidíte, plošné podsvícení diodami exceluje v tomto případě až neuvěřitelně, takže jsem to raději měřil několikrát.

Ještě jedna poznámka: u většiny plochých televizorů poslední doby si můžete vybrat, zda chcete pro zvuk využívat reproduktory televizoru nebo reprosoustavy napojeného A/V zesilovače či domácího kina. Tím sice můžete ještě ušetřit nějaký ten watt navíc (ve srovnání s prostým vypnutím panelu), ale protože se vše řeší přes rozhraní HDMI a komunikační protokol CEC přináší to jiné problémy, například pomalost v zapnutí a vypnutí televizoru a napojeného přístroje či občasné čekání na vzájemnou domluvu.

Musím říci, že se mi toto uspořádání zatím neosvědčilo, i když neházejme flintu do žita. Rozhraní HDMI má bohužel navíc i problémy s detekcí napojeného (a zapnutého) zařízení, takže abych se přiznal, ve vyřešení problémů v brzké době ani nedoufám.

Možnosti vypnutí panelů v souhrnu

Obeslal jsem všechny možné výrobce televizorů a zeptal jsem se, jak to v letošních kolekcích s možností vypnout panel a tudíž výrazně ušetřit peníze, vypadá. Podívejte se na výsledek…

BRAND24

– Hyundai a Gogen: panel zatím není možné vypnout.
– Mascom: u všech televizorů se panel v rozhlasovém režimu vypne po asi dvou minutách automaticky.
Panasonic: vypnout panel jde u všech letošních modelů.
Philips: jde vypnout (zřejmě u většiny).
Samsung: i když firma uvádí, že nikoli, u některých televizorů se panel alespoň částečně vypnout dá. Ověřil jsem si to u zde nedávno recenzovaného 3D přístroje LE40C750, který má při poslechu rozhlasu spotřebu buď kolem 87 wattů (prosté přepnutí na rozhlasovou stanici), nebo – pokud vypnete panel manuálně 68–69 wattů. Běžně spotřebuje tento přístroj s LCD panel s klasickým podsvícením a 102 cm úhlopříčky kolem 131 wattů.
Sony: obrazovka jde vypnout v nastavení úspory energie (nezjištěno zda u všech modelů).

text: Bohumil Herwig, foto: autor

Posloucháte přes svůj set-top-box (televizor) digitální rozhlas?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).