Hlavní navigace

Poslanci se v postoji na e-mailovou kauzu šéfa Rady ČRo neshodli, Šafařík nedorazil

13. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Kouzelník zase nepřijde. Pan Šafařík se omluvil, že má virózku. Možná měl dokonce obavu, abychom se nenakazili,“ neodpustil si kritiku směrem k předsedovi Rady ČRo Martin Komárek.

Předseda Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík na dnešní zasedání volebního výboru do Poslanecké sněmovny nedorazil a nemohl tak zákonodárcům vysvětlit kauzu e-mailové komunikace, kterou si měl údajně vyměnit s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Jejím obsahem měla být blížící se volba generálního ředitele veřejnoprávní instituce. Členové výboru dnes po více než hodinové diskusi dospěli převahou sedmi hlasů k názoru, že plánovaný bod zasedání se projednávat nebude. Předseda volebního výboru Martin Komárek označil Šafaříkovo jednání, kdy na jednání jako hlavní aktér chyběl, za zbabělé.

GLOSA: Všechno při starém, tedy ve vší diskrétnosti

Je to blbý, ale kouzelník zase nepřijde. Pan Šafařík se omluvil, že má virózku. Možná měl dokonce obavu, abychom se nenakazili, neodpustil si kritiku směrem k předsedovi Rady ČRo předseda volebního výboru Komárek, který byl jedním ze zastánců, aby v celé věci bylo zaujato konkrétní stanovisko. Tato situace může vrhnout stín na volbu generálního ředitele Českého rozhlasu, která nás čeká za pár dní, konstatoval Komárek s tím, že neměl ani jednání volebního výboru možnost přesunout, protože se Petr Šafařík ozval se svou omluvou včera v půl desáté večer. Za tento argument ovšem následně od jednoho z kolegů „schytal“ kritiku.

K TÉMATU: Analýza kandidátských projektů finalistů volby generálního ředitele ČRo

Martin Komárek označil Šafaříkovo jednání za zbabělé. Na volebním výboru ale byla taktéž nastolena otázka, zdali je vůbec korespondence mezi premiérem České republiky a předsedou Rady ČRo autentická a nejde o podvrh. Tuto domněnku nikdo pochopitelně nemohl vyvrátit. Komárek nicméně i tak postoj Petra Šafaříka zpochybnil. Kdyby pan Šafařík jednoznačně řekl, že tyto dopisy nepsal, nikdy bych tento výbor nesvolal. Řekl to pan Šafařík? Neřekl. Postupuji tedy takto na základě chování pana Šafaříka, uvedl Komárek.

NEPŘEHLÉDNĚTE: O ředitele rozhlasu se utkají Končelík, Němeček, Zavoral, Kralert a Skřivánek

Místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák zdůraznil, že e-mailová korespondence, která byla zveřejněna v mediích, nedává obraz o tom, zdali na ni odpovídal sám premiér Sobotka. Jsme v situaci, kdy neznáme názor premiéra. Nechtěl bych, aby na panu premiérovi ulpělo nějaké podezření. Pokud budeme věci zakrývat pod koberec, nebude to na nás vrhat dobré světlo. Premiéra bych z toho odsunul, vůbec nevíme, zdali na to reagoval, konstatoval Jandák, který byl dnes mezi zastánci projednání kauzy.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Pět nejlepších kandidátů na generálního ředitele Českého rozhlasu podle DigiZone.cz

Jasné světlo pak do celé záležitosti vnesla poslankyně Miroslava Němcová, která uvedla, že jednání v této kauze je možné zahájit pouze v případě, že informaci předloží Rada Českého rozhlasu, která by se v této záležitosti měla sejít. Následně pak položila argument, že neví, zdali se tak stalo. To dnes řečeno nebylo. V opačném případě je diskuse lichá. Volba generálního ředitele dle mého názoru probíhá standardním způsobem. Pokud se rada nesešla, výbor nemá o čem jednat a budu hlasovat proti schválení návrhu. uvedla Němcová, která následně skutečně hlasovala proti schválení dnešního jednání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).