Hlavní navigace

Týden nabitý událostmi: Liga mistrů na Primě Cool, druhý HD kanál ČT a proměna rozhlasu

28. 4. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je docela pravděpodobné, že 17. týden tohoto roku se stane tím nejplodnějším v oblasti digitální televize a vysílání za celý letošek

Česká televize spustí Čtyřku v HD kvalitě

Česká televize v pátek na neformálním setkání s novináři odhalila, jak bude vypadat vysílání mistrovství světa v hokeji, které začíná příští týden. Jednou z lahůdek, a pravděpodobně nejočekávanější, bude spuštění sportovního kanálu ČT 4 v HD kvalitě. Šampionát startuje 4. května, Čtyřka bude spuštěna o den dříve. Oznámil to výkonný ředitel kanálu ČT 4 Jiří Ponikelský. Signál kanálu ČT 4 HD bude šířen prostřednictvím družice Astra 3B, na pozici 23,5 stupně východně. Distributorem signálu nebude překvapivě společnost Media Broadcast, jako je tomu u programu ČT 1 HD, ale kapacitu bude poskytovat firma E4C Group, která konkrétně nabídne tento program na pozici, kde jsou již vysílány stanice operátora Skylink – Prima family HD, Eurosport HD, History Channel HD nebo Nova Sport HD.

Lukáš Polák: Druhý satelitní HD kanál ČT odstartuje 3. května. Bude to Čtyřka

Český rozhlas se radikálně promění

Dlouho čekávanou koncepci proměny Českého rozhlasu na setkání s vybranými novináři zveřejnil generální ředitel Peter Duhan. Vyplývá z ní postupný přechod od fungování „po stanicích“ na systém center. Nejviditelnější změnou, která se dotkne posluchačů již koncem letošního roku, bude zánik samostatných stanic ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo, které splynou v novou stanici mluveného slova, plánovaný čtvrtý celoplošný okruh ČRo. Ten by měl vysílat na středních vlnách a také na frekvencích české BBC místo Rádia Česko.Tři stanice nás v současné době stojí nemalé peníze, vznikem jedné společné bychom měli ušetřit, vysvětlil Duhan s tím, že nová stanice, která ještě nemá název, by měla fungovat pod mottem Tam, kde jiní končí, my začínáme. Nový program by měl nabízet diskuse, komentáře, publicistiku, investigativní reportáže, ale i satiru a náročnější tvorbu. Duhan ale odmítl tezi, že by mělo jít o další zpravodajský okruh, který by se zaměřením kryl s Radiožurnálem.

Jan Potůček: Český rozhlas v roce 2014: pět celoplošných okruhů, méně krajských studií a nové logo
Jan Potůček: Rádio Česko a ČRo Leonardo letos zaniknou, nahradí je stanice mluveného slova
Jan Potůček: Šéfové center Českého rozhlasu? Tomáš Pancíř, Miroslav Dittrich, Ondřej Nováček
Jan Potůček: Tomáš Ratiborský potvrzen řádným předsedou Rady Českého rozhlasu
Lukáš Polák: Český rozhlas se inspiruje veřejnoprávní televizí. Chce kompletně změnit tvář

Liga mistrů se bude vysílat na Primě Cool

Na Primu Cool se vrátí fotbalové přenosy, tentokrát však ne anglické Premier League, ale přímo Ligy mistrů. Společnosti FTV Prima se podařilo získat vysílací práva pro tuto soutěž na následující tři roky. Kontrakt se týká všech úterních a středečních zápasů, s výjimkou jednoho středečního utkání, a to až včetně semifinálových zápasů. Na obrazovce se Liga mistrů objeví již v září, s původním komentářem a výběrem nejzajímavějších momentů celé soutěže. Těší nás, že můžeme televizním divákům nabídnout tu nejvíc cool fotbalovou soutěž světa. O získání práv na Ligu mistrů usilujeme již několik let, a konečně se to povedlo – na Prima Cool se v plné síle vrací fotbal!!! komentoval zisk práv generální ředitel FTV Prima Marek Singer. Televize uspořádá k Lize mistrů speciální tiskovou konferenci, podle vedoucího PR oddělení Marka Winklera „do několika týdnů“.

Jan Potůček: Prima Cool bude vysílat fotbalovou Ligu mistrů, získala práva na tři roky
Jan Potůček: Prima Cool přiblíží v dokumentárním seriálu svět fotbalových chuligánů

Stručně

Skupina Nova Group nebude jediná, která se chce pokusit o vyřazení z nabídek operátorů v sousedním státu. Zatímco Nova usiluje o odchod ze Slovenska, stejně jako by se tak mělo stát u Novy Cinema, z České republiky by měly časem zmizet časem programy společnosti Markíza Slovakia, tedy Markíza a TV Doma. Jak jsme vás již informovali, Nova si za tímto účelem vyčlenila člena týmu. Kromě jiných povinností má tuto oblast na starosti bývalý šéf tematického kanálu Sport 5 Jiří Hojgr.

Lukáš Polák: Nova s Markízou přitvrzují v boji s „piráty“, do Česka míří nové placené kanály

Interaktivní hybridní televizní službu HbbTV, která umožňuje sledovat superteletext s obrázky nebo přehrávat videa, spustí příští týden Česká televize nejen na satelitu, ale také v pozemním veřejnoprávním multiplexu. Serveru DigiZone.cz to potvrdila výkonná ředitelka divize Nová média ČT Pavlína Kvapilová. Kromě satelitu se chystáme spustit první aplikace i terestricky, a to už příští týden ve chvíli, kdy to celé odstartujeme, uvedla.

Jan Potůček: Hybridní vysílání HbbTV spustí ČT nejen na satelitu, ale také v DVB-T
Lukáš Polák: Kabelová televize UPC šíří hybridní vysílání HbbTV. Co nabízí a co plánuje?
Jan Potůček: První hybridní televizi HbbTV v Česku ode dneška nabízí kabelovka UPC

Studenou sprchu od předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka dostali na středeční konferenci České asociace elektronických komunikací (ČAEK) zástupci Českých Radiokomunikací. Dvořák uvedl, že je velmi pesimistický v tom, zdali v roce 2013 začne v České republice komerční vysílání ve standardu DVB-T2, pozemní televize druhé generace. Postup zavádění DVB-T2 by měl být podle Dvořákových slov řízen tentokrát zákazníky a nikoliv operátory.

Lukáš Polák: ČTÚ krotí plány Českých Radiokomunikací s nasazením komerčního provozu DVB-T2
Jan Potůček: Ředitelé Novy, Primy a ČT se sešli nad plány DVB-T2. Chtějí jen testovat


Autor: České Radiokomunikace

Přijímače, na nichž lze sledovat vysílání DVB-T2.

Na 30. června naplánovala největší česká satelitní služba Skylink vypnutí všech placených HD programů a prémiových balíčků ve standardním rozlišení (HBO, CS Film a CS Mini, balík CS TV, Hustler, Man-X) v kódovacím systému CryptoWorks. V praxi to znamená, že zákazníci Skylinku, kteří využívají některou z těchto nabídek a přijímají se prostřednictvím staršího typu dekódovací karty CryptoWorks, si musí do konce června obstarat novou kartu Skylink VÝMĚNA.

Jan Potůček: Skylink začíná vypínat CryptoWorks. Placené HD programy skončí 30. června

Televizi Nova opouštějí po letech její dlouholeté tváře. Překvapením je zejména odchod moderátora hlavní zpravodajské relace Televizní noviny Pavla Dumbrovského, který usedal ve dvojici vedla Michaely Ochotské. Z obrazovky zmizel také Václav Tittelbach, který však na Nově zůstává jako redaktor.

Lukáš Polák: Moderátor Pavel Dumbrovský na Nově skončil. Rozchází se prý v dobrém
Jan Potůček: Nova stáhla Václava Tittelbacha z moderování Sportovních novin

BRAND24

Dva známí reportéři dvou největším českých komerčních televizí, Tomáš HauptvogelNovy a Ladislav HruškaPrimy family, si vymění pozice. Hauptvogel, který letos v únoru podal na Nově výpověď kvůli nesouhlasu s pracovními postupy nového ředitele zpravodajství Vladimíra Mužíka, odchází z Televizních novin do Zpráv FTV Prima. Opačným směrem se vydal reportér Primy family Ladislav Hruška.

Jan Potůček: Tomáš Hauptvogel míří z Novy na Primu, Ladislav Hruška z Primy na Novu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).