Hlavní navigace

Polsko zruší poplatky za veřejnoprávní rozhlas a televizi

10. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
10. 3. 2008

Polská vláda vedená liberální Občanskou platformou (PO) splní svůj předvolební slib a zruší vybírání poplatků za veřejnoprávní rozhlas a televizi od občanů. Zrušení poplatků se uskuteční ve dvou fázích: ještě letos by měli být poplatků zproštěni důchodci a od 1. ledna 2009 pak všichni občané. Oznámila to poslankyně PO Malgorzata Kidawá-Blonská ve Varšavě.

Příslušný návrh zákona by měl být vypracován v nejbližších dvou až třech měsících. Předseda parlamentní frakce PO Cezary Chlebowski při zdůvodňování tohoto kroku poukázal na to, že poplatky za veřejnoprávní média platí prý stejně jen asi 40 procent uživatelů. Roční poplatek za veřejnoprávní rozhlas a televizi v Polsku činí 186 zlotých (asi 1308 Kč).

Podle plánů vlády mají být vybírané poplatky nahrazeny příspěvky ze státního rozpočtu. Na financování veřejnoprávních médií se pak ze svých rozpočtů budou podílet resorty kultury, školství, vědy a zahraničí. Opozice ale varuje, že odstranění poplatků může v první fázi vyvolat krizi ve financování veřejnoprávních médií, dlouhodobě pak zvýší politickou závislost těchto médií na vládě.

PO zařadila zrušení poplatků za veřejnoprávní média již do svého programu k parlamentním volbám loni v říjnu, které vyhrála. Konzervativní prezident Lech Kaczyński ale dal již loni v listopadu na vědomí, s některými plány PO nesouhlasí a bude se snažit jejich realizaci v rámci svých pravomocí zabránit. Prohlásil například, že použije veto proti návrhům na zavedení rovné daně nebo zrušení rozhlasového a televizního poplatku. Liberální vláda premiéra Donalda Tuska tak bude muset veto přehlasovat.

Tipy C

V Česku lidé za veřejnoprávní televizní vysílání platí 135 korun měsíčně, poplatek od letošního roku vzrostl o 15 korun. Loni televize vybrala na těchto koncesionářských poplatcích, které jsou jejím hlavním zdrojem příjmů, 4,99 miliardy korun. Letos by to mělo být 5,69 miliardy korun. Koncesionářské poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů i Českého rozhlasu. Za tuto veřejnoprávní službu Češi platí 45 korun měsíčně. Předloni tak rozhlas získal 1,73 miliardy ko­run.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).