Hlavní navigace

Polsko se připravuje na spuštění digitálního rozhlasu, posluchači se dočkají už letos

8. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Deset stanic, z toho pět čistě digitálních, chce v rámci svého multiplexu vysílat polský veřejnoprávní rozhlas. Technologie DAB+ se má dostat nejprve do Varšavy a Katowic.

Ještě v letošním roce by mělo být v prvních oblastech Polska zahájeno pozemní digitální rozhlasové vysílání ve formátu DAB+. S odvoláním na deník Rzeczpospolita o tom informoval server Satkurier.pl. Zmíněnými oblastmi, kde má být DAB spuštěno, jsou Varšava a Katowice. Celé Polsko by mělo být signálem digitálního rozhlasu pokryto v horizontu tří až čtyř let. Podle předsedy tamního regulátora KRRiT Jana Dworaka může digitalizace přinést zvýšení zásahu stávajícím veřejnoprávním i komerčním vysílatelům a přivést na trh nové hráče.

Tipy C

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČTÚ chce udělit dva celoplošné multiplexy pro digitální rozhlas ve III. pásmu

Polský rozhlas chce digitalizaci odstartovat z vlastních zdrojů, v příštím roce však bude projekt podporován finančně ze strany regulátora KRRiT. Termín vypnutí analogového vysílání v tuto chvíli pochopitelně známý ještě není, stejně jako v České republice. Ministr Michał Boni, pod něhož však digitalizace spadá, uvedl, že by k tomuto kroku mohlo dojít někdy okolo roku 2020. Polský rozhlas plánuje ve svém multiplexu vysílat 10 audio kanálů, kromě stávajících také úplně nové. Ty by se měly zaměřit například na historii, vědu a techniku nebo rodiče a jejich děti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).