Hlavní navigace

Poláci si fandí. DVB-T prý spustí do konce roku

12. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 5. 2010

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) oznámila, že by v horizontu několika měsíců chtěla pokrýt digitálním terestrickým signálem více než 98 procent populace. Informoval o tom server Wirtualnemedi­a.pl. Jako důkaz pohnutí ledů v nepokračujícím procesu digitalizace u našich severních sousedů má sloužit smlouva na provoz třetího multiplexu s telekomunikačním operátorem Emitel.

V reálu však vyjádření vedení TVP věří málokdo. Jako reálný se podle některých odborníků jeví spíše až červenec 2013. Jak již bylo uvedeno výše, smlouva na provoz veřejnoprávního multiplexu je sice uzavřena, ale tato skutečnost se týká třetí sítě, která má být spuštěna až po ukončení analogového televizního vysílání. Vedení TVP však konstatovalo, že do konce letošního roku by se mělo podařit spustit digitální vysílání ve vojvodstvích Mazowieckim, Pomorskim, Wielkopolskim a Zachodniopomorskim.

BRAND24

Tímto způsobem má pokrytí pokračovat až do slibovaných 98 procent populace. Telewizja Polska dokonce v prohlášení uvedla, že začíná éra zemské digitální televize v Polsku, kdy se signál dostane do milionů tamních domácností. Vůči vyjádření TVP je však skeptická také viceministryně pro infrastrukturu Magdalena Gaj. Třetí multiplex podle jejích slov může být spuštěn pouze tehdy, když se podaří ukončit regionální analogové vysílání TVP nebo jejího druhého okruhu. Analogové vysílání v Polsku by mělo být dle plánu ukončeno 31. července 2013.

V současné době vysílá u našich severních sousedů pouze jediný terestrický multiplex na minimu území, jehož operátorem je společnost Emitel. Ten měl být pouze dočasným správcem sítě, avšak nepodařilo se vybrat jeho trvalého obhospodařovatele, takže firmě bylo povolení prodlouženo až do konce května letošního roku. Jaké programy by se měly objevit v multiplexu 2, to je zatím otázkou. Rozhodne o tom výběrové řízení. Náklady na vybudování třetí sítě, jež budou čistě v režii veřejnoprávní televize, se mají vyšplhat na 615,6 milionu złotých.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).