Hlavní navigace

Podaří se zvrátit rozhodnutí řecké vlády? Tamní veřejnoprávní televize nadále vysílá

15. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jako alternativní cestu distribuce našla řecká veřejnoprávní televize možnost šíření signálu prostřednictvím satelitu Eutelsat 7A a také na internetu přes službu Veetle.

Nového rozměru nabyla snaha zaměstnanců řecké veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT navrátit toto vysílání do éteru. Evropská vysílací unie (EBU) podpořila de facto již neexistující veřejnoprávní instituci nejen morálně, ale také činy. Na satelitu totiž obnovila vysílání tamního programu ET3, který z éteru zmizel původně v úterý 11. června poté, co řecká vláda rozhodla o zrušení tohoto subjektu. EBU poskytla tamní veřejnoprávní televizi kapacitu na satelitu Eutelsat 7A, pozice 7 stupňů východně. Jde o kapacitu, kterou EBU běžně využívá pro přenosové kanály při různých událostech.

Programová pozice označená jako „ERT3 SNG A“, která je bez problémů zachytitelná z výše zmíněné družice i na českém území, přináší analytické rozhovory, záznamy debat a projevy, jež v souvislosti s vážnou situací v Řecku proběhly nebo právě probíhají. Kanál ET3 se tak de facto stal hlásnou troubou managementu veřejnoprávní instituce. Kromě satelitu je vysílání této stanice šířeno bezplatně také na internetu, a to prostřednictvím platformy Veetle. Přímý odkaz je k dispozici zde. Z obou komunikačních kanálů je patrné, že jde o nouzové cesty, které se podařilo zajistit.

K TÉMATU: V Řecku vyšly do ulic davy lidí, o půlnoci tam skončí vysílání veřejnoprávní televize i rozhlasu

Zaměstnanci ERT do vysílání také náhodně zařazují běžící text, který odkazuje na webové stránky s dalšími aktuálními informacemi k tématu. V pátek šlo například o stránky Left.gr, Seleo.gr, tvxs.gr a Alterthess.gr. Všechny stránky mají podobný charakter sdělení. Zaměstnanci ERT na nich děkují obyvatelům Řecka za přízeň a vyzývají k dalším protestům. Nechybí ani informace o tom, kde již protesty proběhly a kde se počítá, že teprve proběhnou. My, zaměstnanci ERT3, odmítáme odložit kamery a mikrofony a budeme nadále pokračovat v našem zpravodajství, cituje ze stanoviska ERT web Seleo.gr.

Řecká veřejnoprávní televize mj. ve svém vysílání informuje, že ji diváci mohou sledovat na platformě Veetle a prostřednictvím satelitu Eutelsat 7A
Repro foto: ERT3 SNG A

Řecká veřejnoprávní televize mj. ve svém vysílání informuje, že ji diváci mohou sledovat na platformě Veetle a prostřednictvím satelitu Eutelsat 7A

Evropská vysílací unie už zaslala řecké vládě dopis, v niž vyzývá, aby zvrátila svoje rozhodnutí a opět umožnila ERT vysílat. V dopise, který podáváme (…) řeckému ministrovi financí Jannisovi Sturnarasovi, žádáme vládu, aby přehodnotila svoje rozhodnutí a obnovila její vysílání, citovala šéfa EBU Jeana-Paula Philippota zpravodajská agentura ČTK. Své stanovisko v této věci mimo jiné tlumočila i ústy tiskové mluvčí Michaely Fričové Česká televize. ČT považuje tento krok za velmi vážné ohrožení svobody projevu a nezávislosti veřejnoprávních médií, které jsou ve svobodných společnostech jedním z klíčových pilířů demokracie.

BRAND24

Řecká vláda se rozhodla veřejnoprávní televizi i rozhlas s okamžitou platností zrušit, protože obě média vyhodnotila jako vysoce finančně náročná a označila je za zbytečné polykače státních financí. Tento krok měl především ulehčit obrovskému dluhu, který zemi žene k téměř jistému bankrotu. Jak upozornila ČTK, zemí se už ve čtvrtek prohnaly vlny stávek. Ty mimo jiné ochromily dopravu, ale i činnost státní správy. Minimálně 15 tisíc lidí proti rozhodnutí řecké vlády protestovalo v Aténách a dalších přibližně 5 tisíc ve městě Soluň. Setkání s koaličními partnery, kteří požadují zrušení verdiktu o zastavení veřejnoprávního vysílání, má proběhnout v pondělí.

Parametry příjmu: Eutelsat 7A (7 stupňů východně), 11096/H, SR 3300, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).