Hlavní navigace

Plzeňské vypínání analogu: nejvíce na něm vydělá Prima

7. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Pouhých čtyřiadvacet dní dělí diváky Plzeňského a Karlovarského kraje od úplného vypnutí hlavních analogových televizních vysílačů. Státní informační kampaň k přechodu na digitální televizní vysílání je v plném proudu, stále však zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Jedno je jisté již dnes: z tří analogových televizí, které ukončí 30. září vysílání z velkých západočeských vysílačů, na přechodu k digitálu nejvíce vydělá Prima.

Proč právě Prima?

Televize Prima vznikla kdysi jako čtvrtý celostátní televizní okruh vedle dvou programů České televize a komerční Novy. Jenže kvůli nedostatku volných kmitočtů nemohla vysílat ze všech velkých vysílačů, a tak bylo (a dodnes je) její analogové vysílání dostupné výrazně menšímu počtu diváků než vysílání ČT nebo Novy. Při přechodu na digitální vysílání se tato nevýhoda mění ne výhodu: lidé, kteří doposud nemohli Primu přijímat, a nepořídili si kabelovou nebo satelitní televizi, ji naladí ve společné digitální síti s Novou, a také s novou plnoformátovou televizí Barrandov.

Tito noví diváci mohou Primě zvýšit sledovanost na úkor programů, které ti samí diváci mohli sledovat doposud, tedy na úkor Novy a ČT 1 (a na menší části územní oblasti Plzeň i ČT 2, protože analogová Dvojka se na Plzeňsku vypínala již loni v létě, při startu digitálního vysílání České televize). Prima například analogově nevysílala na vůbec nejdůležitějším západočeském vysílači Krašov, ale také na domažlickém Vraním vrchu a chebské Zelené hoře. Oproti všem ostatním analogovým programům provozovala navíc pouze jeden výkonnější vysílač v Mariánských Lázních, který částečně nahrazoval chebskou Zelenou horu.

Mapa pokrytí - Prima analog Plzeň

Pokrytí územní oblasti Plzeň analogovým signálem televize Prima (Zdroj: http://dtv.ctu­.cz)

Mapa pokrytí - Prima digitál Plzeň

Pokrytí územní oblasti Plzeň digitálním signálem televize Prima (Zdroj: http://dtv.ctu­.cz)

Co se vlastně bude vypínat a kde?

Pokud bychom brali v úvahu všechny čtyři analogové programy, úplným přechodem na digitální vysílání v západních Čechách si samozřejmě nejvíc pomůže veřejnoprávní ČT 2, která zde už na žádné velkém vysílači analogově nevysílá. Dvojka má ale výrazně menší publikum než Prima a je zaměřena na menšinového diváka. Nedá se tedy čekat, že by lidé, kteří otáleli s přechodem na digitální příjem televizi do poslední chvíle, dávali v rozšířené digitální programové nabídce přednost Dvojce oproti Primě a dalším komerčním stanicím. Obecně platí, že největší zájem bývá o plnohodnotné plnoformátové programy, a novinkou mezi nimi budou pro Západočechy Prima a TV Barrandov.

Jaké analogové vysílače a které televizní programy se vlastně budou 30. září vypínat? Analogová tma se dotkne pěti velkých vysílačů: Krašova, Krkavce, Vraního vrchu, Zelené hory a Dyleně. Bráno podle samotných televizí, analogové vysílání Novy skončí na plzeňském Krašově (kanál 10), domažlickém Vraním vrchu (kanál 24) a chebské Zelené hoře (kanál 26). Analogová ČT 1 ukončí vysílání na plzeňském Krašově (kanál 31), plzeňském Krkavci (kanál 27), chebské Zelené hoře (kanál 53) a jáchymovském Klínovci (kanál 38). Analogové vysílání Primy skončí na plzeňském Krkavci (kanál 51), jáchymovském Klínovci (kanál 55) a mariánskolázeňské Dyleni (kanál 60).

Vysílač Jedlová hora

Vypne se i Jedlová hora u Chomutova?

Vedle všech hlavních západočeských analogových vysílačů by mohl 30. září ukončit analogové televizní vyslání také vysílač Jedlová hora u Chomutova. Požaduje to televize Nova, která by ráda využila vysílací kanál 35 pro svoje digitální vysílání v západních Čechách na vysílačích Klínovec a Zelená hora. Tomu však brání analogové vysílání programu ČT 1 na stejném kanálu z chomutovské Jedlové hory. Nova je tedy ochotna společně s ČT 1 vypnout analogové vysílání v Chomutově o rok dříve, než plánuje vládní harmonogram digitalizace. Čtěte více

TIP: Termíny vypínání všech analogových vysílačů v České republice

Odmlčí se i některé analogové dokrývače

Prima už oznámila, že společně s velkými analogovými vysílači vypne v západních Čechách také některé malé dokrývače a převaděče. Konkrétně pak malý vysílač v Domažlicích, kde Prima vysílá na kanále 57, a podle vládního harmonogramu digitalizace by mohla toto vysílání provozovat až do listopadu 2011. Protože však Prima už delší dobu vysílá digitálně z hlavního domažlického vysílače Vraní vrch a dlouhodobé souběžné analogové i digitální vysílání by se jí nevyplatilo, analogový vysílač menšího výkonu vypne předčasně. Ostatně, podobně se Prima zachovala už na přelomu letošního dubna a května, kdy se vypínal hlavní pražský analogový vysílač na Žižkově.

Oproti tomu Česká televize ještě před vypnutím hlavních analogových vysílačů zprovoznila v územní oblasti Plzeň pět digitálních opakovačů a dva digitální převaděče, tedy celkem sedm menších digitálních vysílačů, které doplňují vysílače velkého výkonu: Krašov, Zelenou horu, Klínovec a Vraní vrch. Jejich seznam včetně technických parametrů a GPS souřadnic najdete na stránce s mapami pokrytí veřejnoprávního multiplexu 1. Do budoucna nemusí jít o všechny digitální dokrývače v této oblasti. Po vypnutí analogového vysílání na hlavních vysílačích provedou Český telekomunikační úřad a České Radiokomunikace měření a podle jejich výsledků navrhnou televizím, kde by se daly zprovoznit další dokrývače.

BRAND24

Bude pro Plzeň stačit vysílač Krašov?

Otázka visí především nad krajskými městy Plzeň a Karlovy Vary. Diváci v Plzni doposud přijímali analogový televizní signál ze dvou hlavních vysílačů: Krašova a Krkavce, přičemž Krkavec zajišťoval signál především pro rozšířené centrum Plzně. U digitálního vysílání se ale s Krkavcem dopředu vůbec nepočítalo, a prozatím se s ním nepočítá ani poté, co se na něm i na Krašově ukončí analogové televizní vysílání. České Radiokomunikace v této souvislosti uvažují spíše o dalším plzeňském městském vysílači Košutka. Pokud by byla v budoucnu potřeba dokrývat Plzeň dalším vysílačem a pokud by bylo na výběr z těchto dvou lokalit, pak je určitě Košutka pro dokrytí digitálním signálem vhodnější, řekl už dříve serveru DigiZone.cz vedoucí útvaru investic a rozvoje ČRa Jiří Vykydal.

Karlovy Vary zatím vlastní digitální vysílač nepotřebují, protože všechny čtyři analogové programy zde mohou vysílat až do listopadu 2011. Pokud se bude něco měnit, bude to zdroj signálu pro karlovarský analogový vysílač. Po vypnutí hlavních analogových televizních vysílačů v oblasti tak bude zřejmě karlovarský vysílač přijímat digitální signál, který převede do analogové podoby a tak ho bude vysílat dál k divákům. Stejným způsobem řešila v minulosti Česká televize zachování analogových dokrývačů v Praze, ale také na Liberecku (po červencovém vypnutí analogové ČT 2 na Ještědu). Ale před vypnutím analogového vysílání v Karlových Varech se bude muset i zde spustit samostatný digitální vysílač.

Dotkne se vás zářijové vypínání velkých analogových vysílačů v územní oblasti Plzeň?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).