Hlavní navigace

Plánují české plnoformátové televize rozšiřování vysílání v HD kvalitě?

24. 11. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Ačkoliv čtenáři DigiZone.cz pokládají televizní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v podstatě za standard, kromě České televize a Novy se do něho ostatní stanice příliš nehrnou. Vstup Barrandova HD na satelit je v tuto chvíli díky novému vlastníkovi služby Skylink ve stavu hibernace a Prima v dohledné době signál v nativní HD kvalitě vůbec šířit nehodlá. Plány televizí by mohlo změnit vysílání v DVB-T2, které na příští rok plánují České Radiokomunikace. Záleží ale pochopitelně na tom, zdali se jim podaří najít životaschopný obchodní model, který může mít i formu placené služby.

Expanzi Barrandova HD na satelit zastavil nový vlastník Skylinku

Není žádným tajemstvím, že se na satelitu, konkrétně ve službě Skylink, měla objevit plnoformátová televize BarrandovHD rozlišení. Technický ředitel stanice Michal Kratochvíl však vidí start Barrandova HD na orbitu zatím pesimisticky. Penetrace našich diváků, kteří by přijímali signál v HD, není tak robustní, aby to mělo nějaký komerční efekt. Nyní jsme ve stádiu, že chceme přežít, to znamená, že i když nám jde křivka reklam a všeho okolo toho krásně nahoru, necháme HD rozlišení zatím silnějším stanicím, uvedl pro DigiZone.cz Kratochvíl. Podle jeho slov by vyšla satelitní distribuce HD programu na 1,2 až 1,3 milionu korun měsíčně. Ideálním řešením by tedy bylo, kdyby se televize mohla o náklady na distribuci se Skylinkem dělit. Nadějné jednání, které už bylo v podstatě ve finále, ale změnil prodej Skylinku novému majiteli. Ten má aktuálně jiné priority, proto v tuto chvíli není vůbec jasné, kdy se Barrandov HD na satelitní pozici 23,5 stupně východně objeví. Diváci, kteří Barrandov HD přijímají u jiných operátorů (zejména UPC), se o tento program obávat nemusejí. V současné době vysílá stanice ve vysokém rozlišení například některé akviziční filmy a pochopitelně původní tvorbu, která je vyráběna takzvaně „in-house“, tedy uvnitř Paláce zábavy, jak se budově televize Barrandov říká. Přibližně 20 % našeho programu je v nativním HD rozlišení, konstatoval Kratochvíl a dodal, že některé zajímavé akviziční tituly je možné přepsat do té podoby, aby byly v HD kvalitě.

Česká televize: v tuto chvíli řešíme druhý HD kanál

Technický ředitel České televize Rudolf Pop serveru DigiZone.cz prozradil, že Kavčí hory momentálně řeší spuštění a šíření druhého celodenního HD programu. V současné době ještě nemáme nic uzavřeno, uvedl Pop. Česká televize monitoruje možnosti a sonduje, kdo by mohl být distributorem signálu. V případě kanálu ČT HD jde o společnost Media Broadcast, která signál uplinkuje (posílá na satelit, pozn. red.) z německého Usingenu. Jak to bude v případě další stanice v HD (má jít konkrétně o ČT 1 HD), ukáže veřejné výběrové řízení, které musí na Kavčích horách vyhlásit. Diváci jistě uvítají fakt, že Česká televize má už od konce září v provozu druhý (standardní) HD přenosový vůz, který disponuje osmi kamerami. Zatímco ten první bylo možné najít na nejnáročnějších akcích, sekundární lze využít například pro vybraná sportovní utkání, případně na některý ze zábavných pořadů.

Rudolf Pop 500

V současné době ještě nemáme nic uzavřeno, říká o možnosti spuštění druhého HD kanálu technický ředitel České televize Rudolf Pop (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Olympiáda bude kompletně v HD, ale…

Co se týká letních olympijských her 2012, jejich kompletní výroba bude realizována ve vysokém rozlišení obrazu. V tuto chvíli je ještě brzo říkat, jaká varianta vysílání přichází v úvahu, dodal technický ředitel ČT. Kavčí hory nedávno vybavily HD technologií studia KH 1 a KH 2. Tento krok mimo jiné umožnil vysílat ve vysoké kvalitě pořady Sama doma, Máte slovo nebo Kultura s Dvojkou. Do HD rozlišení jsme překlopili i naše virtuální studio, takže první hodinu Otázek Václava Moravce už nabízíme divákům v HD kvalitě, přibližuje Rudolf Pop. Do budoucna se připravuje změna i u dalších pořadů, které jsou vyráběny ve virtuálním studiu.

Václav Moravec 500

Česká televize už přináší Otázky Václava Moravce k divákům v HD, tedy alespoň jejich první polovinu (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Nova: HD je finální stav digitalizace

Televize Nova považovala vždy vysoké rozlišení obrazu (HDTV) za finální stadium televizní digitalizace. Z toho důvodu se zajímá i o pozemní šíření svého signálu ve vysokém rozlišení. Novu k tomu žene jediné: na trhu jsou už v podstatě jen HD televizory a jejich rozšíření v českých domácnostech je už poměrně slušné, navíc bude nadále jenom stoupat. Proto Nova hledá možnost, jak dostat HD signál svých programů k divákům. Když se doma dívám na televizi, vyhledávám především HD programy a to je podle mě opravdový driver do budoucna. Proto se na možnost vysílat pozemní cestou v HD kvalitě budeme dívat. Otázka je, jak to vyjde finančně, uvedl nedávno v rozhovoru pro server DigiZone.cz generální ředitel Novy Jan Andruško. Jenže šířit HD signál pozemní cestou není žádná legrace. Pro všechny stanice znamená další náklady, a proto nebyl překvapivý ani nedávný Andruškův výrok, zdali by s vysíláním v rámci DVB-T2 nebylo na místě Novu HD vyřadit z kabelových sítí a satelitu. A jaký je tedy plán Novy s HD vysíláním? I nadále divákům poskytovat v odpovídající kvalitě pořady vysílané ze zpravodajského centra Televizní noviny, Střepiny, Koření a další a samozřejmě i vlastní tvorbu, jako tomu bylo nedávno například u Expozitury nebo Comebacku. V úvahu připadají i akviziční tituly, které ovšem nejsou vždy v HD rozlišení dostupné.

Osobnost Jan Andruško pozadí

Nova HD v DVB-T2? Může se stát, že zmizí ze satelitu a kabelu, říká Jan Andruško

Znepokojení z dramatického poklesu diváků pozemního televizního vysílání vyjádřil minulý pátek na Kolokviu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k ukončení analogového vysílání v České republice generální ředitel televize Nova Jan Andruško. V rozhovoru pro DigiZone.cz hodnotí celý proces digitalizace a roli Novy coby lídra televizního trhu. „Vážně uvažujeme o vstupu do DVB-T2, ale bude záležet na ekonomických podmínkách,“ upozorňuje. Ceny za pozemní šíření televizního signálu jsou podle Andruška v Česku příliš vysoké.

Prima: vysílání v HD rozlišení není na pořadu dne

Jedinou televizí z plnoformátových stanic, která v tuto chvíli nevysílá v nativním HD rozlišení, tedy tak, aby se nejednalo o přepočet ze standardní kvality, je v tuto chvíli televize Prima. Abychom mohli vysílat v nativním formátu, musíme upravit náš vysílací řetězec, připustil technický ředitel kanálu Patrik Slavík a přiznal: To, co nyní vysíláme prostřednictvím satelitu a některých kabelových operátorů, je pouze upscale (přepočet, pozn. red.). Zdali se něco změní se stěhováním Primy do nových prostor, nechtěl Slavík komentovat. Co se týká zařízení, tak pokud se nakupují nová, prioritně se pořizují v HD. Cenový rozdíl mezi SD a HD je dnes tak malý, že už se ve standardní kvalitě nevyplatí kupovat, případně se taková zařízení nedají vůbec sehnat, uvedl technický ředitel Primy. Z jeho slov je tedy patrné, že HD rozlišení u této stanice určitě není v tuto chvíli na pořadu dne. Žádné konkrétní datum, kdy bychom chtěli začít vysílat nativní HD obsah, v tuto chvíli není, konstatoval Slavík. Neznamená to ale, že by televize neměla takovýto materiál k dispozici. Dostává se k ní buďto formou akvizic, případně stanice už v této kvalitě sama natáčí.

Prima HD - PCTV

Prima v HD? Nikoliv. Zatím jde pouze o přepočet ze standardního rozlišení (Screenshot: autor)

Kde je HD perspektivnější, na satelitu nebo pozemně?

Technický ředitel Barrandova Michal Kratochvíl serveru DigiZone.cz prozradil, že České Radiokomunikace v současné době jednají s televizemi o možnosti spuštění pilotního projektu v rámci DVB-T2, tedy pozemní televize druhé generace. Nechtěl bych za ně mluvit, ale v nejbližší době budeme mít schůzku, kde se budeme bavit o tom, jak bychom vysílání rozjeli. Projekt je, myslím si, velmi ambiciózní. Ve chvíli, kdy by se tohle rozjelo, je otázkou, zdali je nutné rozjíždět vysílání HD na satelitu nebo signál ponechat v rámci pilotu v terestrice, uvedl technický ředitel Barrandova. Pokud by se tento projekt ovšem povedlo rozjet, je otázkou, co bude dál. DVB-T2 není DVB-T, to znamená, že by televize musely „živit“ oba streamy. Na druhou stranu, satelit je levnější než pozemní vysílání. Otázkou je, co si vybere divák, dodal Kratochvíl.

BRAND24

TV Barrandov - HD na webu

Jednou z cest, jak ke svým divákům dostává TV Barrandov vysoké rozlišení, je internet (Repro foto: web TV Barrandov)

Bude záležet na obchodním modelu

I když České Radiokomunikace zatím podrobné plány s šířením HD signálu veřejně neprezentovaly, je-li řeč o obchodním modelu, prozradily, že DVB-T2 by fungovalo s největší pravděpodobností na bázi placené televize. Někomu se to nemusí líbit, ale jde o plán, s nímž počítají například i v Rakousku. Tamní operátor ORS chce nabídnout ve dvou multiplexech označených písmeny D a E přibližně tři desítky televizních stanic. Zda má takové vysílání smysl i v České republice, se teprve uvidí. Některé televize se ale do tohoto šíření příliš nehrnou. Například u Primy bude distribuce DVB-T2 především otázkou obchodního modelu. HD v terestrice není v současné době nevratitelné. Problémem je i vybavenost domácností DVB-T2 přijímači, která v podstatě neexistuje. Během Vánoc si lidé budou kupovat nové televizory a vzhledem k tomu, že nejsou na trhu ty s novými tunery, opět budou pořizovat DVB-T, konstatoval Kratochvílův kolega z Primy Patrik Slavík. Lákadlem, kterým by se dalo diváky přilákat ke koupi DVB-T2 přijímačů, by bylo vysílání České televize v HD kvalitě. To je ale v tuto chvíli ještě ve hvězdách. Perspektivně ho vidí i televize Nova, která o šíření svého signálu v pozemní televizi druhé generace dlouhodobě jedná.

Má podle vašeho názoru smysl v České republice zavádět vysílání v normě DVB-T2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).