Hlavní navigace

Placená televize ze zahraničí legálně i u nás? Zatím ještě nejásejte

6. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V úterý padlo v Lucemburku přelomové rozhodnutí, které pravděpodobně v budoucnu znění vnímání příjmu zahraniční placené televize na území cizího státu. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl o tom, že žádná překážka nemůže bránit zájemci v tom, aby si objednal například v České republice služby jako jsou Sky Italia, Sky UK, Canal Digital a další v případě, že jsou legálně pořízené a zaplacené. Celá věc má ale pochopitelně i svou odvrácenou stranu. Vstupuje do ní totiž copyright, který dává rozhodnutí protipól. Jak se k tomuto rozhodnutí postaví placené kanály a co mu říkají operátoři?

Na počátku byl spor o anglickou Premier League

Než se dostaneme k samotné problematice příjmu zahraniční placené televize, pojďme si nejprve alespoň v kostce popsat, co celý kolotoč událostí odstartovalo. Fotbalová asociace Premier League (FAPL) žalovala hospodskou Elen Murphyovou z Portsmouthu za to, že nesledovala spolu se svými hosty tuto nejvyšší anglickou fotbalovou ligu prostřednictvím satelitní služby BSkyB, ale použila oficiálně pořízenou kartu s dekodérem z Řecka. Britská Sky považovala vysílání Premier League na území tohoto státu za své výsadní právo. Nikdo jiný podle ní nemohl anglickou fotbalovou soutěž na tomto území nabízet. Murphyová by pochopitelně proti pořízení Sky nijak neprotestovala, částka přibližně tisíc liber ročně (přibližně třicet tisíc korun) za předplatné jí ale přišla příliš. Selský rozum v tomto případě velel jasné: Proč mít něco dráž, když to můžu mít levněji? Proto se odvolala na nejvyšší možnou instanci – k Evropskému soudnímu dvoru do Lucemburku, a po ročním sporu uspěla. V rozsudku se mimo jiné uvádí: Vnitrostátní právní předpisy, které zakazují dovoz, prodej nebo používání zahraničních dekódovacích karet, jsou v rozporu s volným pohybem služeb a nelze je odůvodnit s ohledem na cíl chránit práva duševního vlastnictví. Znělo by to moc hezky, ale to by celá věc nesměla být mnohem více komplikovaná…

Neradujte se, věc má i druhou stranu mince

Rozsudek, který v úterý padl u Soudního dvora Evropské unie, sice na jednu stranu tvrdí, že se nesmí bránit divákům a zájemcům v rozhodování, na stranu druhou tu může být problém s obsahem, konkrétně prvky, které jsou chráněny takzvaným copyrightem. A netýká se to zdaleka pouze fotbalových přenosů, jak pochopila většina médií, ale zahraniční placené televize obecně. Pro lepší pochopení problematiky oslovil server DigiZone.cz přímo Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Problematiku se snažil našemu webu a jeho čtenářům osvětlit Balász Lehoczki z tamního tiskového oddělení. Zatímco například v samotném fotbalovém přenosu jako takovém není problém, otazník visí například nad některými prvky, jako je například grafika. Tady je zapotřebí mít povolení pro sledování přímo od Premier League. V případě Murphyové se tedy na jednu stranu tvrdí, že územní exkluzivita je neplatná, lze tedy použít originální kartu s dekodérem z Řecka i v Británii, na stranu druhou musí být zachován copyright. Vlastník práv by tedy musel každému státu dát povolení. Lidé si tedy přečtou jednu část rozsudku, ovšem je třeba brát zapotřebí na vědomí i část druhou, také důležitou část, řekl DigiZone.cz Lehoczki.

Karty - CS Link, Skylink, UPC, Sky a další

Karetní výbava našeho externího spolupracovníka set-top-boxů Čestmíra Poláka. (Foto: Čestmír Polák)

Čeká nás zřejmě nutná změna legislativy

Rozhodnutí ohledně vysílacích práv je v podstatě rozporuplné. Na jednu stranu tvrdí, že příjem zahraniční televize například v České republice uskutečnit můžete, na stranu druhou vám ho zakazuje kvůli tomu, že daná země nemá povolení od vlastníka práv pořadu, jehož konkrétní prvky jsou ve vysílání obsaženy, například znělka Premier League, grafika a tak dále. Tento rozpor tedy bude nutné řešit na politickém poli. Může ale znamenat také mnohem zásadnější změny. Fungoval by například model, který už aplikuje německá veřejnoprávní televize. Ta může na satelitu vysílat nekódovaně do celé Evropy díky tomu, že kupuje práva pro celý starý kontinent. Může jí tak být v podstatě jedno, jestli se díváte na pořad právě v zemi původu nebo například v České republice, Itálii, Švédsku, na Ukrajině nebo kdekoliv jinde. Dalším důsledkem může být také zmaření mnohaleté snahy televizních stanic o vyřazení českých programů z nabídek slovenských operátorů. V podstatě už by k takovéto blokaci nebyl důvod. Celá záležitost je pro subjekty, kterých se bude tato nová změna týkat, tak čerstvá, že v současné době nedokážou jasně odpovědět.

Ústavní soud - http://www.concourt.cz

Soudce, tvůrce legislativy a představitele politické scény čekají zřejmě ještě nelehká rozhodování. (Foto: http://www.con­court.cz)

Skylink: Toto rozhodnutí nás netrápí

Čekáte, že daná změna bude vadit satelitním operátorům? Nikoliv. Svědčí o tom například vyjádření výkonného ředitele Skylinku Jaromíra Glisníka, který přiznal, že pro podrobné prostudování problematiky bude nutný rozbor právníků, ovšem jinak v poskytování placených satelitních služeb v zahraničí v podstatě nic nemá. Neřekl bych, že toto rozhodnutí jakkoli zasahuje Skylink. My nepenalizujeme a nehodláme penalizovat uživatele cizích karet. Naše služby nabízíme na svobodném trhu, a pokud je zájemce o naše služby ochoten akceptovat naše podmínky, stává se zákazníkem. Pokud mu naše podmínky nevyhovují, může se poohlédnout po něčem vhodnějším – třeba z Lucemburska. V našich všeobecných podmínkách pouze reflektujeme požadavky vysílatelů, kterým poskytujeme služby podmíněného přístupu. Jinou volbu totiž (alespoň prozatím) nemáme, konstatoval Glisník. K celé věci se prozatím nechce vyjadřovat konkurenční služba CS Link, která však od minulého týdne patří stejné skupině – M77 Group. Vzhledem k tomu, že je tato událost velmi „čerstvá“, nemůžeme zatím reagovat. Nejprve to podrobíme právní analýze a pak se k tomu teprve budeme moci vyjádřit, uvedla pro DigiZone.cz marketingová manažerka Lucie Gleichová ze společnosti Media Vision, která je provozovatelem CS Linku.

BRAND24

Jaromír Glisník 500

My nepenalizujeme a nehodláme penalizovat uživatele cizích karet. Naše služby nabízíme na svobodném trhu, a pokud je zájemce o naše služby ochoten akceptovat naše podmínky, stává se zákazníkem, říká výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

T-Mobile: Jde o průlomové rozhodnutí

Průlomového rozhodnutí, které padlo v úterý v Lucemburku, si je pravděpodobně nejvíce vědom T-Mobile, který je provozovatelem satelitní televize na platformě Skylink. Jedná se o celkem průlomové rozhodnutí, které by, pokud se bude doslovně aplikovat, zřejmě změnilo stávající praxi udělování práv, konstatoval Jiří Janeček z tiskového oddělení operátora. S ohledem na to, že bylo rozhodnutí vydáno v úterý, je třeba seznámit se detailně s jeho obsahem a rovněž dále sledovat, jak bude aplikováno ve Velké Británii, jejíž soud si vyjádření Evropského soudního dvora vyžádal, dodal Janeček. Pokud by rozhodnutí například vedlo ke sjednocení cenové hladiny za nákup práv pro území celé Evropské unie, mohlo by to paradoxně vést i ke zdražení některého obsahu pro koncového zákazníka, a to zvláště v oblastech s nižší kupní silou, připouští Janeček. Případné konkurence se ale operátor nebojí. Bude spoléhat na výhody, které může nabídnout v rámci trhu. Kromě široké nabídky televizních programů nabízíme až 2 HD přijímače za 1 korunu, dotovanou instalaci zařízení, včetně předvedení služby, zvýhodněné balíčky s ostatními službami T-Mobile a podobně, vypočítává Jiří Janeček.

Uvítáte legální příjem zahraniční placené televize například v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).