Hlavní navigace

Philips 48PFH5500: základní Android TV pro každého, navíc se zajímavou úhlopříčkou

30. 9. 2015
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Bez 3D, které dnes zajímá málokoho, ale za to s moderním, byť ještě neusazeným operačním systémem. Tak vypadá nižší střední třída světoznámé značky.

V řadě 5500 startují chytré televizory s operačním systémem Android TV, i když takto se to úplně říci nedá, protože tu je např. i 5300, která ještě Android nemá. V každém případě je zabudována obrazovka s rozlišením Full HD, nahrávání i TimeShift, je tu i výtečná výbava rozhraními, dvoujádrový procesor a nechybí ani obvyklých 8 GB paměti pro data a aplikacemi rozšiřitelné přes USB.

Stejně jako u všech televizorů s operačním systémem Android TV je tu certifikované Bluetooth 4.0 s podporou kodeku aptX (Low Latency), který účinně brání „předběhnutí“ či zaostávání zvuku za obrazem a PFH5500 je ke koupi s úhlopříčkami 81 cm (32", 12 990 Kč), 102 cm (40", 16 490 Kč), 122 cm (48", 21 999 Kč) a 140 cm (55").

Podsvícení je tentokráte plošné (Direct LED), což je znát, a tunerová výbava jednoduchá; zapůjčený 48PFT5500 měl pouze DVB-T/C. Nicméně překvapením je nejen výše zmiňované Bluetooth, ale také zabudované USB 3.0. To v současných Full HD televizorech hned tak nenajdete.

Další články k Android TV s řadou galerií, např. k EPG, instalaci či nastavení

První televizory s Android TV jsou tady! Co od nich čekat?

Philips 40PFH6510 (Android TV)

Philips 55PUH6400 (Android TV)

Vzhledem k ceně je zřejmé, že platíte zejména za rozměrnou a trochu atypickou úhlopříčku, nejnovější operační systém, a tudíž možnost spousty budoucích aplikací a aktualizací, a také za duální certifikované Wi-Fi schopné případně sdružit frekvence 2,4 i 5 GHz.

Chybí především osvětlení pozadí Ambilight, které svého času v „pětkové“ řadě taktéž bylo, a oboustranný dálkový ovladač. Ten naleznete až v některých modelech řady 6. Polohovatelný ovladač, resp. se zabudovaným pohybovým senzorem pro „myšový“ kurzor, se ale zatím nedodává.

V Android TV byste ho ani nevyužili…

Full HD televizor s lesklou obrazovkou (jako všechny letošní modely) má úzké rámečky a na pevno fixovaný podstavec na kterém se panel nedá natáčet.
Autor: Philips

Full HD televizor s lesklou obrazovkou (jako všechny letošní modely) má úzké rámečky a napevno fixovaný podstavec, na kterém se panel nedá natáčet.

Instalace i s průvodcem nastavením obrazu

Celokovový podstavec postrádá v přední části jakékoli podložky (ty v zadní části jsou hodně nizoučké), takže pozor na nábytek.

Podstavec se sestavuje ze dvou kovových dílů šrouby o různém průměru, takže netápete, i když jedna jejich sada je hodně atypická.

Softwarová instalace není nijak rychlá, což platí i o ladění kanálů DVB-T. Po instalaci si ještě můžete nechat provést nastavení obrazu a zvuku podle vašich preferencí, ale je dělané hůře než dříve, takže se mu doporučuji vyhnout, protože někdy nadělá víc škody než užitku.

Součástí instalace je i připojení k internetu a u Wi-Fi funguje i přes tlačítko WPS. Pak naběhne obrazovka chytrých funkcí, kde by měly být k dispozici i aplikace z předchozí platformy Net TV spolu s předinstalovaným Voyo či např. Berlínskou filharmonií. Tentokráte se mi ale neobjevily ani po mnoha pokusech a přijetí dvou prohlášení o zřeknutí se odpovědnosti, včetně jednoho o vyloučení odpovědnosti za ztrátu zisku z čehosi.

Setřídění naladěných kanálů součástí instalace není a není ani v menu nastavení v části Kanály. Narazíte na něj až v okamžiku, kdy poprvé zmáčknete tlačítko OK vypisující seznam stanic. Ty si následně můžete uspořádat do oblíbených položek, se kterými jde dále pracovat, tj. mazat je, hromadně přesouvat nebo třeba přejmenovat.

Dálkový ovladač má oproti řadě 6 trochu upravená tlačítka. Rozložení je ale stále solidní, po ruce by však více mělo být tlačítko EPG a možná i tlačítko rychlého menu (viz ikona ozubeného kolečka). Trochu vše ještě komplikuje další menu s různými funkcemi, které najdete na tlačítku mezi Sources a TV/Exit.
Autor: Philips

Dálkový ovladač má oproti řadě 6 trochu upravená tlačítka. Rozložení je ale stále solidní, po ruce by však více mělo být tlačítko EPG a možná i tlačítko rychlého menu (viz ikona ozubeného kolečka). Trochu vše ještě komplikuje další menu s různými funkcemi, které najdete na tlačítku mezi Sources a TV/Exit.

Solidní dálkový ovladač, menu bez možnosti kolovat

Dálkový ovladač je tentokráte jednoduchý a klasický, a tudíž bez QWERTY klávesnice na druhé straně. Přece jen jsme v nižší střední třídě…

Rozložení je podobné jako u ostatních televizorů 2015/16, tedy velice dobré, pouze EPG by mohlo být blíže kurzorovému kříži. Je tu i tlačítko zvané Multiview, ale jsme u jednotunerového stroje, takže nic nepřináší a platí to i o jeho delším stlačení dříve vyvolávajícím seznam naposledy spuštěních aplikací. Stejně jako u obou dříve testovaných televizorů s Android TV je tato funkce – bohužel – ignorována, což je ovšem věcí výrobce OS, tedy Googlu. Ten se u Android TV dvakrát nevyznamenal.

Tlačítka pro multimédia jsou opět zcela nahoře, nejsou kompletní a ani sdružená. Přeskok o kapitolu/fotografii dále obstarávají softwarová tlačítka na obrazovce.

Menu nastavení se vyvolá dvojím způsobem: buď přes domovské tlačítko, nebo přes menu s ozubeným kolečkem, kde jsou také rychlé volby. Vedle něj je volba pro Netflix, ale u nás se zatím míjí účinkem, byť se můžete zaregistrovat pro případné upozornění o vstupu do ČR.

V nabídkách na všech úrovních, včetně domovské, se nedá kolovat a nejde to ani tehdy, když se vypisují soubory z USB disku. Ovládání je tak trochu pomalejší. Vše je ale přehledné a řídí se kombinací šipkových tlačítek a OK, které v televizním tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů nebo seznam setříděních oblíbených kanálů. Tahle funkce ovšem zlobila a ne vždy se seznam vyvolal.

Pokud vše shrnu, máme tu tři a možná spíše čtyři odlišná menu: rychlé úpravy (tlačítko s ozubeným kolečkem), kontextové menu (Options – Možnosti), úplné menu nastavení na tlačítku Home (Domov – ikona domečku) a konečně takové zvláštní menu na tlačítku, které najdete mezi Sources a TV/Exit s ikonou, kterou neumím pojmenovat (viz foto výše). V ní jsou mj. položky jako Sociální televize (?), Galerie aplikací, TV průvodce (EPG) či Nahrávky a zdroje. Takže vlastně taková všehochuť.

Standardně je po instalaci nastaven zdroj dat pro EPG na internet (databáze Gracenote) i když nápověda říká, že by jím měl být TV vysílač (nebyl ani u jednoho ze tří testovaných strojů). Jak vidíte, obrazovka se dosti leskne…
Autor: Bohumil Herwig

Standardně je po instalaci nastaven zdroj dat pro EPG na internet (databáze Gracenote), i když nápověda říká, že by jím měl být TV vysílač (nebyl ani u jednoho ze tří testovaných strojů). Jak vidíte, obrazovka se dosti leskne.

Osmidenní EPG bez obrazu a někdy i zvuku

Bez obrazu je vždy a po přepnutí na data z TV vysílače je i bez zvuku. Standardně je nicméně funkční, protože je zapnuto stahování dat z internetu s pomocí databáze Gracenote. Ta měla k mému překvapení potíže se stahováním dat na pozadí, takže se chovala jako při stahování dat z televizního vysílače a záleželo tudíž na tom, zda jsem na daném multiplexu byl, či nikoli. Jedinou drobnou výhodou tak při jejím používání byl funkční zvuk.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak jste vždy přepnuti na vybraný kanál.

Nabídku pro nahrávání, resp. pro upozornění na pořad si musíte vyvolat sami za pomoci barevných teletextových tlačítek.

I když se v nápovědě k EPG píše, že se televizor dodává s daty nastavenými na příjem z vysílače, není to pravda a registroval jsem to u všech třech testovaných modelů s Android TV. Zdroj byl vždy nastaven na internet a většinou také relevantně fungoval, tj. stahoval si data průběžně. Nikoli u tohoto televizoru. Tady to z neznámých důvodů nepracovalo.

Filmbox povětšinou pracoval, ale někdy si postavil hlavu a nic a nic. Co se dělo nevím. Netroufám si odhadnout ani jazyk…
Autor: Bohumil Herwig

Filmbox povětšinou pracoval, ale někdy si postavil hlavu a nic a nic. Co se dělo, nevím. Netroufám si odhadnout ani jazyk…

Chytré funkce, výtečné Wi-Fi

O obojím jsem se už zmiňoval u předchozích recenzí televizorů Philips s OS Android TV. I tento se choval stejně a bylo znát, že operační systém je ještě neusazený, tu a tam vybočí z řady a zabrousí někam, kde by být neměl. Potíže jsem měl mj. s kvalitou propojení přes Wi-Fi Miracast a tentokráte také s aplikacemi nejen pro Android TV, ale i s těmi určenými pro starší platformu Net TV, které naleznete v části „Kolekce aplikací Philips“.

V prvním případě jsem se střídavým úspěchem vyzkoušel Copak.cz, YouTube, Voyo, Filmbox Live a iConcerts. Ten ovšem párkrát spadl natolik, že televizor skončil na černé obrazovce, což se mi jednou stalo i na Voyo; zdůrazňuji, že v obou případech šlo o aplikace přímo určené pro Android TV.

HbbTV povětšinou fungovalo spolehlivě, zazlobil jen test AV formátů. Televizor sice všechny ukázky pro rozlišení Full HD přehrál, ale v některých okamžicích se namísto příslušného ukázkového videostreamu objevil obraz z televizního kanálu, ze kterého jsem HbbTV spouštěl. Zvuk přitom šel z testovací ukázky. Při běžném provozu HbbTV jsem ale na potíže jakéhokoli druhu nenarazil.

Zdánlivě bezproblémově fungovalo – ve spojení s mobilem LG Flex 2 – zmiňované Wi-Fi Miracast. Problém byl ale v kvalitě přenášeného videa, která nebyla nijak oslnivá (telefon je přitom Full HD) a v některých okamžicích i vysloveně nekoukatelná. A to byl televizor připojen přes prověřený router Netgear R7000 a jel na 5 GHz a Wi-Fi „n“. Problém tudíž nebyl ani v příliš úzké přenosové cestě.

Menu nastavení je na první úrovni grafické (vstup přes tlačítko Home), nebo textové (vstup přes tlačítko s ikonou ozubeného kolečka) stejně, jako na dalších úrovních. V prvním případě se ovšem neukazovalo kompletní a chyběl zejména vstup do systémových nastavení Android TV.
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení je na první úrovni grafické (vstup přes tlačítko Home), nebo textové (vstup přes tlačítko s ikonou ozubeného kolečka) stejně, jako na dalších úrovních. V prvním případě se ovšem neukazovalo kompletní a chyběl zejména vstup do systémových nastavení Android TV.

Spousta možností nastavení

Obrazových režimů je šest (nejsou tu kalibrační volby) a vedle obvyklých položek typu barva a kontrast můžete upravit i gama korekci, teplotu barev s možností nastavit si vlastní, a je tu i sdružená volba pro vylepšení barevné sytosti a intenzity ve třech stupních plus vypnuto.

Přednastavených zvukových režimů je taktéž šest a upravit jdou klasické basy a výšky, hlasitost sluchátek a nechybí ani volby pro napojení televizoru na A/V zesilovač, resp. externí bezdrátový reproduktor. Chronos Miniboom NFC jsem ale přes Bluetooth nenapojil, a to ani zde, ani v části „bezdrátové a kabelové sítě“.

V menu najdete ještě volby pro nahrávání na USB disk, možnost vypnout obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk a jsou tu i nastavení systému Android, jemuž se více věnujeme ve speciálním článku.

Tlačítko úplného vypnutí tu není, pokud ale použijete to elektronické, můžete snížit spotřebu v pohotovostním režimu o 0,2 W na asi 0,3 W. Daní je za to pomalejší náběh při zapnutí televizoru.

K mému překvapení mi televizor přehrál nejen Full HD záznam s kodekem HEVC, ale i nahrávku v Ultra HD (4K) s kodekem H.264. V případě HEVC si už ale 4K rozlišení na Full HD snížit nedokázal a vypsal hlášení, že dané rozlišení není podporováno.
Autor: Bohumil Herwig

K mému překvapení mi televizor přehrál nejen Full HD záznam s kodekem HEVC, ale i nahrávku v Ultra HD (4K) s kodekem H.264. V případě HEVC si už ale 4K rozlišení na Full HD snížit nedokázal a vypsal hlášení, že dané rozlišení není podporováno.

Pohodlný souborový manager bez možnosti kolovat

Přes DLNA jsem se napojil i na telefon Acer Jade Z a pustil si z něj muziku. Nepotřeboval jsem k tomu zhola nic, ani žádnou instalaci softwaru. Fotografie televizor přehrál i v MPO, ale protože není 3D, hodil si je do 2D, což je šikovné a bohužel na to příliš často nenarazíte. Zlobil ale při vytváření obrazových náhledů, které byly často rozmazané, a jednou se mi stalo, že ho nedokázal vytvořit vůbec, resp. u fotografie v JPG vytvořil jen její část. S úplným zobrazením fotografií ale televizor problém nikdy neměl.

Na obdobnou potíž jsem narazil i u muziky. Hudba samotná (MP3, WMA, WAV, FLAC) se však přehrávala bez zaváhání.

Nahrávky z kamer a fotoaparátů nabídly solidní nadprůměr (MOV, MPEG-4, X.264, AVCHD i AVCHD 1080i), nepřehrál se pouze zvuk v DTS. Jinak Philips zvládl vše, včetně profesionální nahrávky (BDAV, Full HD) s vysokým datovým tokem 25 Mb/s a zvukem v Dolby Digital. Drobné potíže jsem registroval pouze s odstartováním. Nakonec ale vše dopadlo a ve výborné kvalitě.

Potíže nebyly ani s videem v MKV (L4.0, L4.1) včetně titulků, které se ovšem musely vždy nejprve povolit, a to u každého přehrávaného videa (X.264, XviD, MKV…). Jejich velikost zvolit nejde, na výběr máte jen ze znakových sad.

K mému překvapení si televizor poradil i s Full HD videem s kodekem H.265/HEVC, a to stále mluvím o zabudovaném přehrávači. Nainstaloval jsem ale i MX Player pro Android, který mi na jednu stranu přehrál Ultra HD nahrávku z mobilu LG Flex (H.264), což je poněkud neuvěřitelné, na druhou stranu na profesionální 4K nahrávce (HEVC) vždy spolehlivě restartoval televizor. To mi někdy dělala i aplikace iConcerts pod Android TV.

Zřejmě nějaké „poporodní“ chybky…

Celokovový podstavec nemá v přední části žádné podložky a ty v zadní části jsou hodně tenké, takže pozor abyste si neodřeli nábytek. Svádí k tomu i to, že obrazovka je poměrně rozměrná a na podstavci se nedá natáčet.
Autor: Philips

Celokovový podstavec nemá v přední části žádné podložky a ty v zadní části jsou hodně tenké, takže pozor, abyste si neodřeli nábytek. Svádí k tomu i to, že obrazovka je poměrně rozměrná a na podstavci se nedá natáčet.

Solidní poměr cena/výkon, ale…

Obrazově a zvukově se televizor kategorii a ceně, resp. úhlopříčce, nijak nevymyká a nízký datový tok je na něm hodně znát prakticky za každých okolností. Resamplování je však v rámci možností slušné, stejně jako pohybová ostrost. Je tak určen pro lehce náročnějšího diváka (lehce nad průměr), který ovšem vyžaduje moderní operační systém s co nejvíce aplikacemi a také vynikající výbavu. A ta tu nesporně je.

Jak vidíte, případný zájemce bude muset mít trochu trpělivosti a občas bude muset přehlídnout i nějaké ty chybky. Jako že televizoru po zapnutí najednou třeba deset minut nepracuje vyvolání seznamu kanálů přes OK, nebo že v aplikacích tu a tam uvidíte černo, což je zřejmě pro Android TV – na rozdíl od modré obrazovky ve Windows – příznačné.

Pokud jste na tohle připraveni a budete mít s Googlem trpělivost, bude to v pořádku. Jinak se budete trápit.

Obraz je lepší než u Philips 55PUH6400 opět s Android TV a dvacet centimetrů rozdílu v úhlopříčce a hlavně Full HD panel (oproti Ultra HD) je na obrazové kvalitě hodně znát. Ostatně rozdíl třídy (pětková oproti šestkové řadě) se v tomto ohledu zcela ztrácel.

Když to vezmu kolem a kolem i přes problémy, které tu zjevně jsou (a drtivá většina je podle mého na straně Googlu, včetně nemožnosti rozpohybovat kurzor dokonce i ve webovém prohlížeči…) je poměr cena/výkon solidní a nějakých 120 cm úhlopříčky dnes vyhoví mnohým.

Zajímavých aplikací zatím moc není (funguje např. hra Asphalt a povětšinou i MX Player) a zklamáním je především minimum těch lokálních, včetně slovenských videoték. Řadu lidí ale potěší alespoň Filmbox Live a Voyo, i když to druhé se mi vyplatilo používat spíše v režimu kompatibility s Net TV (viz část „Kolekce aplikací Philips“).

Těsně před vrácením televizoru se objevila aktualizace systému. Nainstaloval jsem ji a nad ránem před vrácením vyzkoušel alespoň některé základní věci. Nemohu sice říci, že se Android TV, resp. ty dvě, tři aplikace, které jsem zvládl, chovaly nějak lépe a stabilněji, ale připadalo mi to tak. Tohle ale spolu s dalším ukáže teprve čas a několik dalších aktualizací. A samozřejmě také postoj Googlu, protože TP Vision jako majitel televizní značky Philips zájem mít rozhodně bude, protože mu na Android TV stojí poměrně velká část produkce.

Hodnocení

pro: Wi-Fi dual band, Bluetooth (aptX Low Latency), USB 3.0 (!), podpora kodeku H.265/HEVC (přehrávání multimédií ve Full HD), solidní poměr cena/výkon, ale…

BRAND24

proti: …nedotažený a neusazený OS Android TV, což jde na vrub Googlu, stejně jako např. neschopnost vyvolat seznam naposledy spuštěných aplikací, podstavec prakticky bez gum (hrozí poškození nábytku)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Podporuje váš směrovač (router) duální provoz na Wi-Fi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).