Hlavní navigace

Philips 40PFL9715K: solidní satelit, výborné 3D, parádní plošné podsvícení

3. 8. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Současná špička značky a ve formátu panelu 16:9 také vlajková loď, tedy řada televizorů 9000 (jinak je tu ještě Cinema 21:9), nabízí excelentní výbavu a LCD panel s odezvou 0,5 ms a plošným podsvícením s lokálním stmíváním podle analýzy scény. Chybět nemůže ani osvícení pozadí televizoru LED diodami (Ambilight), nahrávání na médium připojené přes USB a také 3D, tentokráte aktivní. Je tu i otevřený internet, integrované bezdrátové připojení a funkce SimplyShare pro napojení na domácí síť či jednotlivý počítač, k čemuž poslouží dodávaný software MediaConnect. Je toho opravdu hodně…

Televizor vychází z modelu 9705 pro rok 2010/11 obohaceného o satelitní tuner a původně byl určen pro německý trh. Nakonec se rozhodlo i o jeho uvedení na trh český. Nicméně to vysvětluje absenci češtiny v satelitním EPG, u EPG přes pozemní DVB-T to ale vyřešit jde a nakonec se objeví EPG povedenější a přehlednější, než jakého jsme zatím byli u Philipsu svědky.

Aktivní 3D je v tomto případě tzv. 3D Ready, tj. televizor dostanete bez brýlí a synchronizačního vysílače, který je externí a připojuje se přes speciální konektor na zadní straně. Pokud 3D chcete provozovat, je třeba dokoupit sadu PTA02 za doporučenou koncovou cenu 4999 Kč. Ta obsahuje dvojici nedobíjených aktivních brýlí doplněnou u každých z nich o trojici výměnných nosnic, kterými se brýle udržují na nose (záměna je velice jednoduchá), je tu synchronizační infra vysílač a USB pamětí s aktualizací firmwaru (nemusel jsem ji dělat).

Philips 9705 ze strany - animace

Nejen že dobře vypadá (od „patlavé“ černé je tu pokoj), ale i dobře hraje. Prostorový vjem je přesný a hluboký. Ve srovnání s pasivním možná o něco méně hluboký, ale pohledové úhly jsou nesrovnatelně lep­ší.

A ještě upozornění. Ke 40PFL9715K nejde dokoupit 40wattový zvukový podstavec Soundstage. Ten bude až k další novince, která se objeví koncem roku – PFL9706 a bude tak určena pomalu už pro rok 2012. V ceně je ale výborný podstavec klasický.

Podstavec je celokovový, bytelně dělaný s velice má chytře vymyšlenou montáž panelu na dva inbusové šrouby, což u Philipsu vskutku nepřekvapí. Kovový je i horní kryt dálkového ovladače a také rámeček kolem obrazovky.

Philips 9705 instalace - bezdrát

Na závěr instalace je vám nabídnuto připojení k internetu, a to buď „drátové“ nebo bezdrátové.

Předlouhá instalace

Instalace televizoru je tradičně pohodová, Philips má tento proces zpracován do puntíku a snad vždy dopředu vidíte, kolik kroků vyžaduje. Stačilo by jen ještě na závěr nabídnout vedle úpravy obrazu i setřídění kanálů a bylo by to dokonalé. To ale bohužel nedělá nikdo. Tady si alespoň můžete nechat nastavit obrázek po zapnutí a je vám také nabídnuto připojení na internet a spuštění působivých ukázek.

Při instalaci satelitu televizor sice po vyhledání družic zažertoval a řekl, že žádná není k dispozici. Na obrazovku nakonec vypsal všechny tři, které byly u mě k dispozici, a pak je i proladil.

Způsob instalace je v tomto případě opravdu výborný. Je totiž jak pro odborníky, tak pro amatéry. Buď si zvolíte automatickou, která je určena pro jedno LNB (družici), nebo manuální pro až čtyři, u kterých si navíc můžete nastavit parametry ručně.

V případě instalace pozemního signálu máte na výběr mezi DVB-C a DVB-T a analogovým tunerem. Nic neobvyklého se tu neděje a trvá to – na rozdíl od DVB-S/S2, kde se smiřte s i více než hodinou – jen krátce.

Setřídění se dělá velice snadno přímo v přehledu kanálů na tlačítku „Find“ nebo můžete využít zařazení mezi oblíbené položky, což je zase užitečné u DVB-S. Zde také máte několik základních možností automatického seřazení kanálů (jméno, číslo, jak byly naladěny) a filtrů (podle družice, či všechny). Bližší filtrování např. podle HD kanálů či na placené/neplacené, sportovní apod. tu není.

Mezi satelitem a DVB-T či DVB-C se přepnete přes domovské menu nebo přes tlačítko „Source“, které bylo do letošních modelů znovu zavedeno.

Philips 9705 dálka

I když televizor vychází z modelu pro rok 2010, resp. z modelu 2010/11 ovladač je plně poplatný modelové řadě pro letošní rok. Navíc tu jsou tlačítko „Find“ a „Source“ pro přepínání vstupů. Nicméně teletextová tlačítka Philips stále odmítá dodatečnými funkcemi označit. (Vyvoláte jimi např. úsporné režimy a manuál.)

Ovládání specifické i pohodlné

Tradiční zakulacený dálkový ovladač má i tradiční možnosti. Letošní novinkou je například nové tlačítko „Find“ pro vyvolání přehledu naladěných kanálů. „OK“ to však nejde, i když nemá v tento okamžik žádnou jinou funkci.

Nejdůležitějším tlačítkem je „domeček“, tedy „Domovské menu“, přes které vystoupíte do nastavení televizoru, na připojený BD přehrávač či například na satelit a EPG. Po vstupu do nějakého menu či volby je to pak „Options“ vyvolávající další nabídky. V EPG jím například jdete o den dále či vyvoláváte k pořadu podrobnější informaci. V menu nastavení nelze kolovat, ale jinak se ovládá velice pohodlně. Kdykoli se zde také například můžete vrátit k továrnímu nastavení. To pokud byste něco spletli.

Pro multimédia máte k dispozici všechna základní tlačítka, včetně těch pro převíjení (to nedělá prakticky nikdo!), klasicky neoznačená však zůstávají teletextová tlačítka. Nicméně zeleným vstoupíte rovnou do úspory energie a například žlutým vyvoláte výbornou elektronickou příručku.

Philips 9705 EPG
Philips 9705 EPG další dny

Po instalaci, která proběhla včetně napojení na internet, si televizor na DVB-T nastavil aktualizaci programové nabídky EPG přes internet. K mému podivení se ukázalo zcela jiné EPG, než jaké známe. Jen jak vidíte ze snímku, některé stanice se zopakovaly 2×… Na DVB-S zůstalo EPG v předchozí podobě a bez češtiny a nic nepomohlo. Na spodním obrázku pak vidíte, jak se nově mění dny, pro které hledáte programovou nabídku. Je to podstatně pohodlnější.

Osmidenní EPG ještě jinak

EPG nemá samostatné tlačítko a vyvoláte ho přes domovské menu. Vypadá v případě DVB-T úplně jinak než jinde. A vypadá lépe, i když je stále pouze dvousloupečné, čeština je perfektní a máte tu k dispozici obrazový náhled a zvuk se po vstupu nepřeruší. Konečně! Ale…

Tohle platí pouze u DVB-T, a to jen tehdy, když si zvolíte jako metodu pro stahování programové nabídky internet. Takto to měl ostatně televizor hned po instalaci nastaveno.

U DVB-S je EPG stejné, jaké známe z minulých výrobků Philipsu, tedy bez zvuku, obrazu a češtiny, ať už zvolíte jakýkoli způsob stahování obsahu. Změnu provádíte v menu a jde o internet nebo obsah z vysílače.

Proč není EPG všude stejné, nevím. Ale zatímco na DVB-T je při volbě stahování programu přes internet o třídu lepší, stále ho nemůžete přepnout do režimu s náhledem více stanic a více než dvou pořadů (à la Gemstar). Nicméně i tak působí podstatně lépe a například den v týdnu vyvoláte jednoduše ze seznamu až sedmi další dnů.

Philips 9705 internet otevřený

Není problém zobrazit jakoukoli stránku. Jak vidíte bez reklamy, protože flash podporován není.

Internet podle libosti

Připojil jsem se přes zabudované WiFi, což je velice jednoduché. Pokud umí váš směrovač WPS, je to ještě jednodušší, jinak si musíte vyhledat vaši síť v seznamu a zadat minimálně přístupové heslo.

Internet nabízí Philips dvojí. Jednak klasicky přes widgety, tedy specializované prográmky určené vždy ke spolupráci s jedním serverem (např. Youtube, Meteoconsult apod.; stále žádný český) nebo tzv. otevřený, kdy můžete zadat libovolnou webovou adresu. Není ovšem zaručeno, že se stránka zobrazí, televizor nepodporuje javu a flash obsah.

Ovládání je v prvním případě bezproblémové, v druhém trochu náročnější, protože i přes zaznamenávanou historii přístupu a možnost uložit si webové adresy jako oblíbené stránky, se po nich dálkovým ovladačem pohybuje pochopitelně trochu složitěji. Ale zvyknete si a na zkouknutí podrobnějšího počasí či zpráv na velké obrazovce to v pohodě stačí. Ostatně zpět na předchozí stránku se vracíte velice pohodlně přes tlačítko „Back“.

Philips 9705 nastavení menu

Výběr přednastavených obrazových režimů jde udělat přes menu nebo přes tlačítko „Adjust“.

Možnosti více než odpovídající

Tlačítkem „Adjust“ můžete kdykoli (třebas i v multimédiích provozovaných přes USB) vyvolat doplňkové volby pro nastavení Ambilightu, poměru stran přicházejícího obrazu, nastavení zvuku a např. i obrazová nastavení.

Poměrů stran obrazu je pět, přímé volby (4:3, 16:9) – jak je zvykem – chybí, ale jsou tu solidně fungující automatická volba a např. i volba pro plné vyplnění panelu.

Pokud jde o obraz, voleb je devět, včetně „úspory energie“, režimu „kino“ a „fotografie“. Přednastavených zvukových režimů je osm a stejně jako v předchozím případě i tady najdete položku „Osobní“. Zvuk pak regulujete v menu prostřednictvím tradičních parametrů jako jsou basy, výšky a stereováha, zapnout můžete i solidně působící virtuální zvuk.

U obrazu se dají upravovat obvyklé parametry typu jas, kontrast, redukce šumu, ostrost apod., plus v režimu odstín (teplý, studený…) a v „Osobním zabarvení“ ještě odstín červené, zelené a modré. Televizor toho ale moc nepotřebuje. Alespoň pro toho, kdo má rád nepřepálené barvy.

Dodatečné volby pak sahají od nastavení pro EPG (jak stahovat obsah), přes zapnutí teletextu 2.5 či volby, kde je televizor umístěn, či zapnutí nebo vypnutí ukazatele změny hlasitosti. To už ale jsou takové parádičky.

Philips 9705 satelit - třídění

Třídění na tuneru DVB-S je stejně jednoduché jako na DVB-T. Jen kanálů je tu víc. Vedle několika filtrů je tu na výběr i několik seznamů stanic.

Rozumná spotřeba

Televizor v tomto ohledu nepatří mezi naprostou špičku. Je to daň za špičkově působící plošné podsvícení. A osobně neznám nic lepšího.

Přepnul jsem tedy Philips zpět do továrního nastavení, obraz i zvuk jsou v tomto případě na „Standard“, senzor měřící úroveň okolního světla byl zapnut.

V tomto okamžiku jsem hodinu měřil spotřebu za provozu na televizní stanici ČT24 (103 W, rozmezí 60 až 210 W) a také spotřebu v případě navolení rozhlasové stanice (v podstatě se nezmění).

Spotřeba při zcela vypnuté obrazovce, kdy pracuje pouze zvuk, je pak 44 až 46 wattů, a tohle rozhodně umí Philips lépe. Na to nemá plošné podsvícení vliv.

Firma pro 40PFL9715K se 102 cm udává 92 W, pro pohotovostní režim menší než 0,15 W, roční spotřebu na 134 kWh a třída energetické účinnosti je podle parametrů EU „B“.

Snížit ji – v závislosti na vašich domácích podmínkách – můžete šetřícími režimy. Ocenit musím, že jsou velice snadno, a také kdykoli, dostupné (proč to tak nedělají všichni?). Potěší samozřejmě i kolébkový přepínač pro plné vypnutí přístroje a při odjezdu na delší dobu nebo při bouři nemusíte šátrat po vypínači.

Philips 9705 souborový manažer

Souborový manažer je jeden z nejlepších, jaký můžete v televizní branži najít. Podporuje dlouhé názvy v češtině a nemusíte mu dopředu říkat, co se má přehrát. Proč to tak nedělají všichni? Mohli by to dát alespoň jako jednu z voleb…

Průměrná kompatibilita

Souborový manažer se jako obvykle ovládá velice jednoduše a nemusíte dopředu říkat, co chcete přehrávat, zda fotografie, muziku či video, které zde opět nefunguje i s titulky.

Spouštění přehrávání fotografií je rychlé, fotky ve 3D (formát MPO) však podporovány nejsou.

Hudba v MP3 a WMA pracuje i s nejvyššími datovými toky, ale podpora videa je slabší. I když firma slibovala, že nejvyšší modely budou umět přehrávání s externími titulky, u tohoto tomu tak nebylo. I to potvrzuje, že jde vlastně o model pro rok 2010, resp. model přechodný.

Z videa se nepřehrálo WMV HD a především nahrávky z fotoaparátů a kamer v rozlišení HD a formátu H.264 (koncovky MTS, M2TS, TS). Běžné MKV střední kvality nemělo potíže, DivX a Xvid také. Titulky nepracovaly ať už byly v srt či v sub.

I když mi televizor přehrál jeden soubor z USB paměti s videem ve 3D (MPG), nebyl jako 3D detekován (zřejmě to vůbec na USB neumí) a tudíž mě nepustil do volby 3D. Nenabídl ani konverzi.

Philips 9705 3D balíček

Philips PTA02 je 3D balíček pro televizory typu 3D Ready, jako tento. Brýle sedí opravdu výtečně.

Excelentní 3D

Philips jako jeden z mála vsadil na externí infračervený synchronizační vysílač pro 3D brýle a určitě toho teď lituje. Je to sice malá krabička, ale musíte ji zapojit a hlavně dobře upevnit. Jednou se vám s přilnavým páskem na spodní straně povede, podruhé už nikoli.

V ceně televizoru zmiňovaná sada PTA02 s doporučenou koncovou cenou 4999 Kč není, i když já ji pochopitelně zapůjčenu dostal spolu s 3D Blu-ray přehrávačem Philips BDP9600 (výborný!).

Brýle pro 3D jsou dostatečně široké i pro normálního obrýleného našince a perfektně mi seděly, což se mi stává opravdu málokdy. V každém případě jsem v nich neměl problém sledovat dvouhodinový film, protože jejich nožičky jsou nastaveny tak akorát a nesvírají vám hlavu. I to přispívá k pohodě při sledování filmu a je to možná to nejdůležitější.

Příjemné na dodávaných aktivních brýlích je i to, že se na rozdíl od konkurence ani nezapínají, ani nevypínají. Vše dělají samy a vy se o nic nemusíte starat. Odpadají tak potíže s hledáním vypínače a čekáním na synchronizaci. Baterie sice vydrží o něco méně, ale za provozu se to vyplatí. Ještě by to ale chtělo uvést dobíjecí…

A jaké je 3D na 40PFL9715K? Jedním slovem „excelentní“! Obraz je přesný (žádné dvojité hrany na žádné z ukázek), prostorový dojem příjemné hluboký, a pokud si vyzkoušíte úhly pohledu, uvidíte, že jsou hodně, ale hodně široké, a to ze všech stran.

Navíc se 3D obraz s vámi do jisté míry pohybuje a jakoby natáčí. Pod mořem jsem si opravdu připadal jako pod mořem a neměl jsem prakticky žádné potíže s bočním světlem, což se u mě taktéž stává málokdy.

Philips 9705 12mi

Ovládání vidíte, či spíše nevidíte, pod nápisem Philips. Tlačítko úplného vypnutí je zespoda, vpravo dole.

Příjemné barvy, výborný zvuk

Philips si přirozenými barvami a parádní černou udělal jméno a platí to i zde. Výrazný pokles kvality se sklony ke zvýšenému šumu a artefaktům mimo jiné zejména na pleťové barvě či trávníku, můžete pozorovat pouze při příliš nízkém datovém toku a velmi špatných záznamech, jaké nám typicky předvádí ČT 24 a také některé české satelitní sportovní stanice. Kde nic není, ani smrt nebere. A tady zjevně televizor nemá z čeho řádně resamplovat, tedy převádět vysílání v nízkém rozlišení (a kvalitě) na rozlišení vysoké, i když se snaží sebevíc. Někdy se mu ale překvapivě podaří zázrak a obraz zkvalitní, ale artefaktů se povětšinou zbavit nejde. Pleť hlasatelů je tak barevně proměnlivá, i když šumu v ní kupodivu vždy bylo málo. V případě méně či málo kvalitního videa promítaného přes USB to ale bylo pozorovatelné málo a zřejmě se tu činí další kvalitní elektronický obvod. Při dané ceně pochopitelně není divu!

Při rozumném datovém toku (typicky satelitní Skylink), ale dokonce i na běžném DVB-T, jehož zabudovaný tuner není nijak citlivý, je ale všechno v pohodě a televizor to zvládá jako z partesu. Zpravodajství televize Nova v HD, které je následně převáděno do nízkého rozlišení, taktéž nemá chybu a u HD kanálů, včetně u těch málo kvalitních, je toho taktéž pozorovatelné jen málo, či nic.

Obraz má výtečnou černou, je v něm spousta detailů, které jsou dobře ohraničené, a to i při pohybu a také ve 3D, které je skutečně výtečné. Excelentně se pak chovají brýle a kdo nechce mít starosti s jejich zapínáním a vypínáním, tady bude doma. Proč to tak nedělají všichni? Ale to se ptám už asi potřetí…

Výborný zvuk obstarává 15wattový zesilovač napojený na čtveřici reproduktorů – dva výškové a dva basové. Ty poslední mají vývod na zadní stranu a zvukový dojem ještě umocňují. Televizor má výborné zvukové podání i z externího HDMI zdroje a je vidět, že na to firma dbala.

I o Philips 40PFL9715K platí to, co většině ostatních drahých televizorů – je tu velice kvalitní resampling a i když poměr cena/výkon není a nemůže být takový, jaký jsem letos našel typicky u 40PFL6606H, nabízí hodně z toho nejlepšího, co je dnes k dispozici. A také solidní satelitní příjem pro až čtyři družice.

Philips 40PFL9715K parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× knoflíkové baterie (CR2032)
– natáčitelný kovový podstavec
– napájecí kabel (třížilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Philips

Co si myslíte o Ambilight?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).