Hlavní navigace

Petr Pleva: šance obou verzí digitální novely jsou 50 na 50

19. 4. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 4. 2006

Novelu zákona 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání čeká v úterý 25. dubna návrat do Poslanecké sněmovny. Zákonodárci rozhodnou, zda se jim líbí víc původně schválený text, nebo verze upravená Senátem. Poslanec a zpravodaj novely Petr Pleva (ODS) na dnešním semináři Rozpravy o českých médiích uvedl, že podle jeho zběžného průzkumu mezi kolegy jsou šance obou návrhů 50 na 50. Nevyloučil ovšem ani možnost, že by sněmovna neschválila digitální novelu vůbec. Na dotaz DigiZone.cz Petr Pleva uvedl, že s prezidentem Václavem Klausem na téma schvalovaného zákona nediskutoval a neví tedy, kterou z verzí by hlava státu podepsala spíš. Poslanec se ale domnívá, že když novela projde parlamentem, prezident ji už blokovat nebude.

BRAND24

Hlavními odlišnostmi senátní a sněmovní verze zákona jsou automatické prodlužování licencí po 12 letech a zákaz křížení vlastnictví. Obě ustanovení má návrh Senátu navíc. Po neschválení první by si mohli začít stěžovat budoucí žadatelé o licenci, protože současní vysilatelé a držitelé licencí si oprávnění podle stávající legislativy prodloužit můžou. Schválení druhého ustanovení by naopak ztížilo existenci TV Prima, která je provázaná s firmou Czech Digital Group, v jejímž multiplexu B vysílá. Petr Pleva míní, že senátní verze je lepší a ustanovení zákazu křížení vlastnictví, v době globální ekonomiky naivní, se dá novelizovat snadněji než absence prodlužování licencí.

Pro pobavení publika zpravodaj novely na semináři uvedl skutečnost, kterou musel tušit každý, kdo schvalování textu s více než stovkou pozměňovacích návrhů 10. února sledoval. Za Petrem Plevou totiž po konci hlasování přicházeli jeho kolegové a ptali se ho, co vlastně schválili. Mnozí poslanci totiž vůbec neznali znění jednotlivých bodů, pro které zvedali ruce a mačkali tlačítka. Pravděpodobně se tedy řídili jen vnitřním citem a názorem zpravodaje a ministryně informatiky Dany Bérové, kteří každý návrh buď doporučili ke schválení, nebo ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).