Hlavní navigace

Petr Dvořák v oficiálním prohlášení ČT odmítnul, že by byl členem KSČ

23. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 9. 2011

Nový generální ředitel České televize Petr Dvořák ještě nenastoupil do funkce, a už musí oficiální cestou přes tiskové oddělení ČT vydávat prohlášení ke svému někdejšímu členství v KSČ. Lidové noviny dnes oprášily čtyři roky starou informaci, kterou v březnu 2007 zveřejnil týdeník Reflex: totiž že Dvořák byl od 20. září 1989 veden jako člen KSČ. Doposud přitom nový šéf ČT tvrdil, že byl pouze kandidátem na členství v komunistické straně a straníkem se nikdy nestal.

K TÉMATU: Lidové noviny: Petr Dvořák nebyl jen kandidátem, ale řádným členem KSČ

Prohlašuji, že jsem nebyl nikdy formálně přijat za člena KSČ. Informace o členské kartě a údajném datu vstupu do KSČ dne 20. 9. 1989 jsem se dozvěděl poprvé včera 22. 9. 2011 od novinářů Lidových novin a novináře časopisu Týden, píše Dvořák ve svém dnešním oficiálním komuniké. To však není pravda. Dvořák datum 20. září 1989 jako termín vstupu do KSČ komentoval právě již před čtyřmi roky pro týdeník Reflex, pro článek, který psal autor této aktuality.

ČTĚTE TAKÉ: Novým ředitelem ČT zvolen Petr Dvořák, nastoupí 1. října

Dvořák tehdy jako generální ředitel televize Nova prostřednictvím tiskového oddělení Novy komentoval svoji evidenci mezi členy KSČ, již Reflexu potvrdil Národní archiv ČR, takto: V posledním ročníku vysoké školy jsem měl možnost absolvovat půlroční pobyt v Brazílii. Abych vůbec mohl tuto šanci využít, bylo mi ,doporučeno‘ stát se kandidátem KSČ. V srpnu 1989 jsem nastoupil základní vojenskou službu, kde jsem těsně po 17. listopadu 1989 kandidaturu ukončil. Do KSČ jsem nikdy nevstoupil a datu 20. září 1989 nerozumím.

BRAND24

O datu 20. září 1989 coby jeho údajném přijetí do KSČ tedy Dvořák musel vědět přinejmenším od března 2007, nikoli od včerejšího dne. Svou kandidaturu na člena KSČ jsem nikdy nezastíral. Otevřeně jsem ji na dotaz médii již v roce 2007 potvrdil a jasně jsem tento svůj krok označil jako chybu. Tento krok jsem udělal proto, abych mohl v roce 1987 absolvovat šestiměsíční odbornou vysokoškolskou stáž v Brazílii na univerzitě v Porto Alegre. V době údajného vstupu do KSČ, tj. v září 1989, jsem byl v přijímači základní vojenské služby, a o ukončení kandidatury jsem požádal několik dní po 17. listopadu 1989, píše Dvořák ve svém dnešním prohlášení.

Nový generální ředitel ČT vyvrací, že by na dotaz ve středečním pořadu Události, komentáře, který směřoval k jeho komunistické minulosti, vědomě lhal. Ani večer po zvolení generálním ředitelem ČT v pořadu Události komentáře, ani nikdy jindy, jsem neměl a nemám žádný důvod veřejně lhát o svém vztahu ke KSČ, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).