Hlavní navigace

Petr Dvořák: Česká televize se dříve účastnila bojů o sledovanost. To bylo špatně

28. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká televize dnes seznámila odbornou veřejnost na neformálním setkání s tím, jak bude od příštího roku vyhodnocovat plnění tzv. veřejné služby, u níž budou peoplemetry pouze jedním z kritérií.

43 % obyvatel České republiky vnímá v současné době Českou televizi pozitivně. Na dnešním setkání s novináři k měření hodnocení veřejné služby to uvedli její zástupci. Vyplynulo to z průzkumu, který si Česká televize nechala realizovat společností TNS AISA na vzorku 1 001 respondentů sloužící jako reprezentativní výběr české populace starší 15 let. Základním stavebním kamenem pro nový způsob hodnocení veřejné služby budou nyní takzvané indikátory. Ty vychází například z peoplemetrového měření, ale nejen z něj.

Podle Renaty Týmové, vedoucí Auditoria a výzkumu České televize, jsou kromě peoplemetrového měření například jedním z kritérií také nová média. Třetím typem výzkumu bude takzvaný trackingový výzkum. Jde o „image“ výzkum, který už si ČT v minulosti realizovala. Nově ho ČT bude realizovat dvakrát do roka. Vysílání budou posuzovat také experti. Data vycházející s tvrdých dat budou dalším z indikátorů pro posuzování pořadů. Tato data pochází právě z oddělení, které vede Renata Týmová, která na stejné pozici působila v minulosti na komerční TV Nova.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Spokojenost diváků s vysíláním ČT se meziročně výrazně zvýšila

Indikátory se budou používat například pro naplnění šesti obecných cílů, které jsou zakotveny v Kodexu České televize. Česká televize si bude počítat například zásah klíčových publicistických pořadů, dále bude veřejnoprávní médium sledovat zásah těmito pořady. Jednou z otázek bude i to, zdali diváka pořad zaujal, případně jak na něho zapůsobil. Jednou z otázek bude i to, zdali diváci nemají pocit, že dochází ke zkreslování reality v rámci publicistických pořadů. Panel má v současné době přibližně 750 respondentů. Od ledna bude navýšen na tisícovku. Hodnotící škála bude zvýšena z „1 až 5“ na „1 až 10“ – 10 bude nejlepší.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Dvořák v komentáři pro MF Dnes hájí nové Události. Důležitá je prý spokojenost

Druhým typem hodnocení budou požadavky na uspokojování jednotlivých diváckých skupin. Česká televize musí uspokojit všechny divácké skupiny, uvedla Týmová. Veřejnoprávní médium bude proto sledovat i tyto cílové skupiny. Bude sledovat například diváky zaměřené na zpravodajství. Jednou ze součástí budou i data z takzvaného trackingového průzkumu (viz výše). V souvislosti s dalším ukazatelem – Metodikou RQI – bude Česká televize měřit zásah pořadů a žánrů v celé populaci, kvalitu kanálů, žánrů a pořadů, a nakonec i dopad pořadů na diváckou obec. Pro Českou televizi bude mít toto měření smysl tehdy, až bude moci data porovnávat v čase – hlavně v jednotlivých sezónách.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Událostem stoupá sledovanost na ČT 24, oproti loňsku jim přibylo 50% diváků

BRAND24

Nový systém hodnocení se dotýká České televize bezezbytku. Myslí si to programový ředitel veřejnoprávního média Milan Fridrich. Divácké skupiny jsou různé, a když se to vezme, většin, pokud vezmeme jednotlivé formáty, je řada. Musíme uspokojovat naprosto rozporuplné věci a divák je velmi rozporuplný v tom, co od České televize očekává, konstatoval Fridrich. Na České televizi tedy bylo, aby tuto rozporuplnost dala do nějakého uceleného systému. Podle tohoto požadavku už Česká televize setaví jarní programové schéma i s ohledem na to, že se bude slavit 60 let vysílání u nás.

Přesto, že jsme si na sebe trochu ušili bič, tak si myslím, že jsme udělali správně, protože bez tohoto měření spokojenosti by vlastní tvorba byla měřena pouze na pocitu jakési dojmologie, konstatoval generální ředitel České televize Petr Dvořák. Veřejnoprávní médium může dle jeho slov odvysílat i telenovelu, ale musí splňovat určité požadavky. Nutnost popisovat a měřit veřejnou službu jsem popsal už ve svém kandidátském projevu na generálního ředitele České televize, uvedl dnes Dvořák. Dříve se podle jeho slov Česká televize zúčastnila závodů o sledovanost. To však bylo špatně.

Prezentace k novému měření veřejné hodnoty

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).