Hlavní navigace

Peter Duhan nevylučuje, že v souvislosti s ČRo Plus bude žádat o nové VKV kmitočty

27. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V rámci novely zákona o Českém rozhlase chce jeho vedení prosadit možnost, aby ředitele jednotlivých regionálních studií jmenoval přímo šéf veřejnoprávního média. Obešel by Radu ČRo.

Vedení Českého rozhlasu nevylučuje možnost, že pro spuštění tematického okruhu ČRo Plus v pásmu VKV bude žádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o další kmitočty. V rozhovoru pro server iDNES.cz tuto možnost naznačil přímo generální ředitel veřejnoprávního média Peter Duhan. Doposud se přitom hovořilo pouze o optimalizaci kmitočtů, tedy faktu, že Český rozhlas by přeskupil své stávající frekvence u již existujících analogových okruhů. Této možnosti by ale využil ČRo pouze tehdy, že by byly volné kmitočty k dispozici. Rozhlas čeká aktuálně na novelu zákona, která prochází parlamentem.

K TÉMATU: ČRo Plus dostal zelenou pro vstup na VKV, novelu zákona schválila vláda

Duhan v rozhovoru pro iDNES.cz dále uvedl, že optimalizace kmitočtů se může týkat jak regionálních, tak ale i celoplošných stanic. Nedá se jednoznačně říci, že to nepostihne celoplošné stanice, nebo že to postihne jen regionální stanice. Zkrátka budeme se snažit zachovat původní pokrytí pro celoplošné stanice i pro regionální stanice s tím, že na mnoha místech existují různé překryvy a na ně se soustředíme, konstatoval generální ředitel veřejnoprávního média. V souvislosti s jednáním s ČTÚ se Duhan zmínil o případných dokrývačích. Jako konkrétní případ redukce vysílačů uvedl šéf rozhlasu Ostravsko.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas Plus by z VKV vysílačů mohl pokrýt příští rok 40 procent republiky

V rámci interview, které přinesl zpravodajský web mediálního domu Mafra, je také zajímavá zmínka generálního ředitele o možnosti volení šéfů jednotlivých regionálních studií. Dnes je na návrh šéfa rozhlasu jmenuje a odvolává Rada Českého rozhlasu. Navrhujeme, aby ředitele regionálních studií jmenoval generální ředitel, uvedl krátce Duhan. Vedení rozhlasu by tak novelou zákona o veřejnoprávním médiu kontrolní organ de facto dostalo ze hry. Stejným způsobem tato skutečnost nyní funguje u regionálních studií České televize. Zde také ze zákona jmenuje jejich šéfy Rada ČT na návrh generálního ředitele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).