Hlavní navigace

Patent novinové rotačky je starý 160 let

24. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 7. 2007

Před 160 lety, 24. července 1847, získal vynálezce Richard March Hoe patent na rotační tiskárnu. Stroj zkonstruovaný ještě téhož roku se rozběhl v americké Philadelphii a dokázal vytisknout až osm tisíc listů za hodinu. Vynález umožnil zlevnění a zmnožení počtu prodávaných novinových výtisků, noviny si díky němu našly cestu k nejširší veřejnosti. Výročí připomněla agentura ČTK.

Richard March Hoe se do dějin polygrafie se zapsal už vynálezem stroje, známým jako Hoeův dvouválcový tiskařský stroj (Double-Cylinder press), který byl schopen udělat asi šest tisíc tisků za hodinu. Jeho výkonnost však zakrátko přestala stačit rychle rostoucím nákladům novin. Proto přišel Hoe s novým tiskařským lisem, označovaným jako bleskový tisk, rotační tisk nebo také rotačka. Na kovový válec upnul tiskovou formu a poté celé zařízení roztočil. Z tiskové formy pak s pomocí tlakového válce přenesl barvu na papír.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).