Hlavní navigace

Pásmo 700 MHz není nutné vyhradit mobilním operátorům, tvrdí evropští politici

5. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro „televizní účely“ by mělo být podle někdejšího eurokomisaře UHF pásmo v rozsahu 700 MHz garantováno až do roku 2030 s přezkumem v roce 2025, a to vzhledem k aktuálnímu vývoji.

Pásmo 700 MHz není do budoucna nutné vyhradit mobilním operátorům. Ve zprávě, kterou předložil svým kolegům v Evropské komisi, to tvrdí Pascal Lamy, eurokomisař pro obchod v letech 1999 až 2004 a stávající ředitel Světové obchodní organizace (WTO). Lamy se svým týmem navrhuje posunutí rozhodování o přidělování kmitočtů až za rok 2024. Bývalý eurokomisař konstatoval, že pásmo je velice lukrativní jak z pohledu použití, tak i kapacitou a možným dosahem. Pro „televizní účely“ tak má být UHF pásmo v tomto rozsahu garantováno až do roku 2030 s přezkumem v roce 2025 vzhledem k aktuálnímu vývoji.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Slovensko počítá s vypínáním DVB-T téměř o desetiletí později než Česko

Aktuálně se vedou diskuse nad tím, že pásmo 700 MHz (694–790 MHz) by mělo být zcela uvolněno pro bezdrátové širokopásmové připojení. Na přípravu procesu přechodu však bude dostatek času, aby byly minimalizovány náklady pro uživatele a občany, s přihlédnutím k hladině penetrace pozemního vysílání v Evropě. Proto byl navržen časový rámec kolem roku 2020, plus/minus 2 roky. Lamy doporučuje, aby světová radiokomunikační konference, která se bude konat v příštím roce, odmítla plány na primární přidělení pásma 470–694 MHz mobilním operátorům, které je v současné době přednostně přidělené pro vysílání.

BRAND24

ANALÝZA: Pustili by čeští mobilní operátoři do sítí LTE free-to-air televizní vysílání? Zeptali jsme se

Evropská vysílací unie (EBU) v reakci na tuto zprávu konstatovala, že je znepokojena možným předčasným uvolněním kmitočtů 700 MHz., zejména pro mobilní operátory a to v roce 2020 s tolerancí plus mínus 2 roky. Podle EBU je pozemní digitální vysílání (DVB-T/T2) oblíbenou televizní platformou v celé Evropě a provozovatelé i diváci by neměli dostatek času na přizpůsobení příslušných frekvencí a poskytnutí času pro nezbytnou modernizaci digitálních pozemních TV sítí a spotřebitelských zařízení, a to zejména v zemích, kde je pozemní digitální vysílání hlavní TV platformou. Do této kategorie patří i České republika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).