Hlavní navigace

Panasonic v roce 2010: 3D plazmy, LED, nahrávání a telefonování přes Skype

29. 3. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Čekání na letošní jaro bylo nejen dlouhé, ale v oblasti nových modelových řad televizorů i napínavé. Všechny firmy totiž kompletně přezbrojují a tak tu máme nejen hodně zajímavé novinky, ale i fakt, že předchozí generaci televizorů můžete momentálně pořídit za zajímavé ceny. S dubnem 2010 navíc přichází 3D, které se současně uvádí po celé planetě, což je ve spotřební elektronice věc nevídaná. Panasonic přezbrojil i na něj a z jeho televizní nabídky tak nezůstal kámen na kameni.

Satelitní tunery už budou umět EPG

Reportáž z představování letošních televizních novinek od společnosti Philips jsme vám přinesli přímo „z místa činu“, španělské Barcelony, kam tato firma sezvala vybrané novináře z celé Evropy. Dnes se podíváme na dalšího světového výrobce televizorů, Panasonic. Novinkové řady svých televizorů pro rok 2010 rozdělil do čtyř skupin: LCD s klasickým podsvícením (nejlevnější modely), LCD s LED podsvícením (vyšší a dražší), plazmové televizory a plazmové televizory 3D Ready. Vše doplňuje funkce Viera Cast, která jde napříč segmenty a která je nově doplněná i o telefonování a videohovory přes program Skype známý z počítačového svě­ta.

Kulatý stůl DigiZone.cz 200

Zúčastněte se první konference o 3D televizi v Česku

Chcete se zúčastnit vůbec první konference na téma 3D televizorů a stereoskopického televizního vysílání v České republice. Server DigiZone.cz pořádá ve čtvrtek 22. dubna 2010 v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze odborný kulatý stůl se zástupci světových výrobců televizorů, televizních stanic, operátorů vysílacích sítí i státních regulačních orgánů. Na místě si můžete vyzkoušet dva typy 3D televizorů, určených pro český trh. Podívejte se na program konference a registrujte se jako účastník prostřednictvím online formuláře.

Novinkou letošní kolekce je také možnost nahrávat televizní pořady na pevný disk připojený přes rozhraní USB. Nahrávky lze i běžným způsobem naprogramovat, a to buď přes elektronického programového průvodce (EPG), nebo tradičně přes časovač. Co se týče podpory 3D, najdete ji pouze u plazmových přijímačů. Výbornou zprávou však je, že všechny televizory se satelitními tunery (DVB-S) z letošní kolekce už mají umět i EPG. Na můj výslovný dotaz jsem dostal od Panasoniku kladnou odpověď. Bohužel se potvrdila zpráva z minulého podzimu, že předchozí modely, které EPG při příjmu přes satelit nezvládaly, nebudou moci být o tuto funkci rozšířeny (viz prosincový test televizoru Panasonic TX-L37V10E).

Panasonic Viera Cast screenshot

Výborně udělaná aplikace Viera Cast vám po připojení televizoru na internet zajistí například přístup do kompletního archivu televize Nova (obrázek můžete kliknutím zvětšit)

Viera Cast nyní i se Skype

Zavedení telefonování přes internet do televizí bylo jedním z hitů lednové výstavy spotřební elektroniky CES, konané v Las Vegas. Teď přichází – v modelových řadách pro rok 2010 – i na český trh a podle Panasoniku se služba do televizoru nainstaluje automaticky ihned poté, co bude zpřístupněná (zřejmě v průběhu dubna). K volání tak nebudete muset zapínat počítač a postačí jen sáhnout po dálkovém ovladači… Ještě před tím ale musíte přes rozhraní USB připojit k televizoru kameru s mikrofony. Ta se dokupuje zvlášť a měla by stát do 5000 Kč. Proč tolik? Především proto, že je HD Ready a že má v sobě zabudovány čtyři směrové mikrofony tak, aby pokryly celý prostor před obrazovkou. Ať budete tedy stát kdekoli, druhá strana by vás měla bez potíží uslyšet. Kdo telefonování přes Skype používá, ví, jak velký problém je s levnými mikrofony…

Kvalita hovoru samozřejmě závisí i na tom, jak silnou internetovou linku budete mít k televizoru přivedenu. Zvláště to bude platit při volání „mezi dvěma televizory“, kdy videohovor má automaticky běžet v rozlišení 1 282×700 bodů. Pokud se nyní ptáte, co je to Viera Cast, pak vězte, že jde o speciální aplikaci Panasoniku zabudovávanou do televizorů či Blu-ray přehrávačů, která dovoluje přes internet přistupovat na nejrůznější služby. Stisknutím jediného tlačítka tak získáte například bezplatný přístup do kompletního archivu původních pořadů televizní stanice Nova, na populární videoserver YouTube či ke sportovnímu zpravodajství a videím ze stanice Eurosport. Vedle toho tu najdete i týdenní předpověď počasí a zprávy ze světa a zanedlouho přibude např. i Twitter.

Jednou z aplikací Viera Cast je nyní tedy i telefonování přes Skype a mohu potvrdit, že Viera Cast se ovládá velmi snadno a celá aplikace je dělána opravdu dobře. A ještě poznámka: nově můžete s modelovou řadou televizorů Panasonic pro rok 2010 přistupovat na internet i přes dokoupitelný WiFi USB adaptér, který má stát mezi 2000 a 2500 Kč. Panasonic u něj garantuje možnost přenosu videa ve vysokém rozlišení.

Panasonic KTC05 a L32D28

Řada D28 nabídne úhlopříčky 48 a 56 cm (vše HD Ready), resp. 82 a 94 cm (Full HD). Dodávat se bude v několika barvách, včetně saténově stříbrné, lesklé nachové či hedvábné bílé. Tolik oficiální názvosloví.

LCD televizory s podsvícením LED

LCD s podsvícením CCFL trubicemi najdete jen v nižších cenových relacích, a proto se zaměříme na jejich vyspělejší sourozence s úsporným podsvícením LED. To najdete v televizorech Viera letos poprvé a jeho základem je 200 diod umístěných v rámu na horní a dolní straně obrazovky (Edge LED). Výsledkem je nejen úspora energie (přesné spotřeby zatím nejsou známy), ale i výrazně vylepšený kontrast (2 000 000:1). A protože jde o televizory nejvyšší třídy, všechny zároveň s LED používají i kvalitnější panely typu IPS. Na český trh budou uvedeny tři modelové řady, všechny s rozlišením Full HD (1 920×1 080p bodů). Panasonic V20 má úhlopříčky 82, 94 a 107 cm, stejně jako D25. Poslední řadu – D28 – s úhlopříčkami 82 a 94 cm doplňují dva přístroje typu HD Ready o velikostech 48 a 56 cm, které jsou vybaveny kolébkou pro iPod.

Co se týče cen, jsou známy zatím jen u Full HD modelů, kde řada V20 startuje na 35 995 Kč, D25 na 28 495 Kč a D28 bude k mání od 29 995 Kč. Všechny televizory s LED podsvícením jsou provedeny jako ultratenké s hloubkou 3,8 cm a mají zabudovány tři DVB tunery, tedy DVB-T pro zemské, DVB-S pro satelitní i DVB-C pro kabelové digitální vysílání. Dobrou zprávou je, že všechny podporují i HD příjem (MPEG-4) a EPG přes satelit.

Panasonic DIN03 a P42G20

Plazmové G20 a V20 nabídnou rozlišení Full HD (1 920×1 080 bodů), certifikaci THX a ceny od 26 995 Kč (TX-P42G20E, 107 cm) výše

Plazmy s WiFi připojením k internetu

Rozlišení Full HD (1920×1080 bodů) nabídnou i plazmové řady G20 (úhlopříčky 107, 117 a 127 cm) a V20 se 117 a 127 cm. Ty přicházejí dokonce i s certifikací THX a jejich NeoPDP panely nabízejí vnitřní zpracování obrazu 600 Hz, odezvu 0,001 ms a dynamický kontrast 5 000 000 : 1. Opět nechybí podpora bezplatných videohovorů přes Skype, nahrávání na externí pevný disk, přístup na internet či propojení s domácí bezdrátovou sítí. Nejvyšší modelová řada V20 je vybavena trojicí tunerů DVB ve verzích T, S i C i pro MPEG-4, takže na nich můžete sledovat například i vysílání satelitních stanic v HD. Má také zabudováno WiFi, které si u G20 můžete v USB podobě dokoupit.

Příjemnou zprávou je rovněž výrazně posílená kompatibilita směrem k přehrávání videa. Nyní jsou mj. podporovány formáty AVCHD (typicky HD kamery), WMV, běžné DivX i DivX HD. Vše lze přehrávat buď z externího disku nebo „streamovat“ přes WiFi přímo z počítače. A ceny? Od dubna si je můžete pořídit za 26 995 Kč (TX-P42G20E, 107 cm), 31 995 Kč (TX-P46G20E, 117 cm), 36 995 Kč (TX-P50G20E, 127 cm). V případě řady V20 pak úhlopříčka 117 cm přijde na 38 995 Kč (TX-P42V20E) a 127 cm modelu TX-P50V20E na 48 995 Kč. Zdůrazňuji, že nejde o 3D modely!

Panasonic 152“ NeoPDP

Skoro čtyřmetrovou úhlopříčku má tato 3D Ready plazma od Panasoniku. Nejspíše největší na světě.

Plazmy s podporou 3D, včetně satelitního 3D tuneru

Pokud se někdo těšil na 3D Ready televizory s LCD panely, nedočkal se. Panasonic se rozhodl pro jejich podporu jen v plazmách, což je z jeho pohledu z marketingového hlediska pochopitelně logické. V lednu firma představila zřejmě největší 3D televizor na světě o úhlopříčce 386 cm. Nyní jsou pro český trh oznámeny dva modely: TX-P50VT20 (61 995 Kč) s úhlopříčkou 128 cm a luxusní TX-P65VT20 (cena zatím neznáma) s úhlopříčkou 165 cm, který dorazí v červnu. Obě novinky mají certifikaci THX a v základní výbavě dvoje 3D brýle a satelitní tuner s podporou 3D vysílání.

Panasonic TX-P46G20E

Panasonic TX-P65VT20 (cena zatím neznáma) s úhlopříčkou 165 cm a v bronzovou metalízou přijde na český trh červnu. Stejně jako jeho bratříček TX-P50VT20 (128 cm, 61 995 Kč) i on bude mít v základní výbavě dvoje 3D brýle a satelitní tuner s podporou 3D vysílání.

Vnitřní zpracování opět probíhá s frekvencí 600 Hz a obraz se pak na panel vykresluje ve Full HD rozlišení pro každé oko zvlášť s frekvencí 60 snímků za sekundu. Právě poslední parametr je důvodem, proč nepůjdou starší 600Hz televizory NeoPDP na 3D vysílání upravit. Sice uvnitř pracují s touto frekvencí, ale na panel posílají pouze 100 snímků, což je pro 3D málo. Je zřejmé, že televizory této třídy mají i špičkové dodatečné vybavení. Kompatibilita je na stejné výši jako u G20 a V20, opět nechybí možnost nahrávat na externí pevný disk a Viera Cast nabídne zanedlouho i podporu telefonování přes Skype.

BRAND24

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Shrnuto a podtrženo

Panasonic zjevně sází především na dvě věci: podporu 3D, byť pouze u dvou špičkových a drahých modelů a na Viera Cast s telefonováním přes Skype, který je dostupný u všech internetových modelů. Celou nabídku ještě doplňují levnějšími LCD televizory s klasickým podsvícením, i když je z modelových řad pro rok 2010 nad slunce jasnější, že „tlačit“ se opět budou především plazmy. LCD s technologií LED pak vše doplní tak, aby nabídka byla srovnatelná s konkurencí, která je nabízí už cca dva roky a Panasoniku citelně chyběly.

Foto: archiv Panasonic a autor

Jaká jarní novinka na televizorech Panasonic vás láká nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).