Hlavní navigace

Panasonic TX-P42GT50: parádní práce ve vyšší střední třídě

16. 5. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Za 31 495 Kč dostanete model, který je výrazně lepší než ten loňský, a to nemluvím jenom o obrazu, ale i o dalších vlastnostech, včetně internetu.

Ve úhlopříčkách 107 (42") nebo ve 127 cm (50") můžete mít tento televizor vyšší střední třídy vybavený dvoujádrovým procesorem (nabízí i multitasking), certifikací THX, nahráváním a také přístupem na internet i přes zabudované WiFi.

Pokud jde o internet, je tu jak widgetový, tak tradiční, tedy s webovým prohlížečem s možností zadat libovolnou adresu. Je tu ale i podpora HbbTV (ta je letos u Panasoniku velmi častá) a také volání přes Skype, které můžete využít i v průběhu sledování televizního vysílání. Zabudováno je Bluetooth, přes které je podporována klávesnice, v budoucnu prý i audio zařízení (zatím to nešlo). Brýle pro 3D je nutné dokoupit zvlášť.

Možná si nyní kladete otázku, jak se vlastně GT50 liší od nejvyšší VT50, která je o deset tisíc dražší. Vedle designu je především použit jiný kontrastní filtr a vyrábí se pouze ve zmiňovaných 107 cm a 127 cm, kdežto VT50 je vedle 127 cm (50") i ve 140 cm (55") a 165 cm (65"). Trochu jiné jsou i 3D brýle a ke GT50 se nedá dokoupit dálkový ovladač Touch Pad Controller s dotykovou ploškou pro webový prohlížeč.

Designem, byť tradičním, rozhodně nezapadne. GT50 můžete mít ve 107 a 127 cm, pokud chcete větší, musíte už jít k vybavenější, ale také podstatně dražší, VT50.

Designem, byť tradičním, rozhodně nezapadne. GT50 můžete mít ve 107 a 127 cm, pokud chcete větší, musíte už jít k vybavenější, ale také podstatně dražší VT50.

Instalace včetně sítě

Při instalaci stačí jen smontovat tři díly podstavce (možná budete překvapeni drobnými šroubky pro připevnění panelu), zapnout televizor a vybrat jazyk a zemi. Pak se objeví seznam všech tunerů, které máte k dispozici, což v našem případě znamená analogový, DVB-T, DVB-C a DVB-S (S2). Instalovat můžete libovolnou kombinaci z nich a pokud zapojíte satelitní tuner, doba se pochopitelně o hodně prodlouží. Zvláště když jde o tři družice jako u mě.

V DVB-T jednoduše setřídíte kanály fyzicky i když můžete použít i oblíbené položky. Ty se uplatní především u tuneru satelitního.

V DVB-T jednoduše setřídíte kanály fyzicky, i když můžete použít i oblíbené položky. Ty se uplatní především u tuneru satelitního.

Instalování DVB-S/S2 je plně automatické, pokud ale chcete, můžete je posléze manuálně ovlivnit. Televizor si nejprve automaticky zkontroluje satelitní systém a u mě správně identifikoval všechny tři LNB. Po následné asi hodině a půl bylo naladěno a také nastaveno bezdrátové připojení k lokální síti a tudíž i k internetu.

Drobnou chybičkou poslední fáze instalace je, že se po zprovoznění bezdrátové sítě automaticky neocitnete v dalším kroku a musíte odmáčknout volbu pozdější instalace lokální sítě, tedy jako byste ji vůbec nezaváděli. Pak vše funguje a je vám správně nabídnuta volba umístění televizoru.

Setřídění je u DVB-T jednoduché a stačí jen přesunout kanály, u satelitu díky spoustě stanic zdlouhavé a pracuje se – jak je u Panasoniku zvykem – s oblíbenými položkami.

Multimédia můžete ovládat buď speciálními tlačítky nebo přes kurzorový kříž a OK. Já používal výhradně to druhé, protože je to velice pohodlné a navíc jsem nemusel odbíhat na druhý konec dálkového ovladače.

Multimédia můžete ovládat buď speciálními tlačítky nebo přes kurzorový kříž a OK. Já používal výhradně to druhé, protože je to velice pohodlné a navíc jsem nemusel odbíhat na druhý konec dálkového ovladače.

Parádní ovládání

Menu je standardní, mírně poupravené, ale oproti kolekci z minulého roku se mi zdálo lépe čitelné. Dá se v něm kolovat a pohyb kurzorovým křížem je svižný a také velice operativní. Stačí jen šipková tlačítka a OK k odmáčknutí volby. Stejně snadné je ovládání v multimédiích, změny parametrů přes kontextové tlačítko Option či pohyb v EPG.

Dálkový ovladač GT50 je stejný jako u nejvyššího plazmového modelu VT50, opět můžete využít i programu při Apple iOS či nejnověji už i pro Android.

Jak vidíte na fotografii, dálkový ovladač je přehledný, s výborným rozložením, většinou perfektně čitelnými tlačítky a můžete si ho i podsvítit. Jediné, co mu chybí, je vyvolání ekologických voleb. Pro ně musíte do menu, a to do několika jeho částí. Tady ještě ovládání není tak dotažené, jak by být mohlo a u plazmového televizoru této třídy také být mělo.

Výtečně jsou ovladatelná multimédia. Speciální tlačítka v kompletní výbavě (žádné sdružené nesmysly pro převíjení a přeskok o kapitolu dále tu nenajdete) doplňuje ovládání přes kurzorový kříž a OK a takhle by to mělo vypadat. Ať si prostě každý vybere, jaké ovládání mu sedí.

EPG má dva náhledy – buď klasický nebo s výpisem pořadů pro jednu stanici. Obraz i zvuk se však pokaždé přeruší a tohle se u letošních řad nijak nezměnilo.

EPG má dva náhledy – buď klasický nebo s výpisem pořadů pro jednu stanici. Obraz i zvuk se však pokaždé přeruší a tohle se u letošních řad nijak nezměnilo.

Osmidenní EPG na dva způsoby

Jak je u Panasoniku obvyklé, je bez zvuku a obrazu a má dvojí náhled. Jednak tradiční s výpisem programů pro několik stanic najednou a jednak výpis pořadů pouze pro jeden kanál.

Na pořad se můžete nechat upozornit, což se dělá ve stejném menu jako nahrávání. Jen v časovači místo nahrávání vyberete „upomínku“. Ta projde například i do filmu promítaného přes rozhraní USB, v případě, že je televizor v pohotovostním režimu nezapne se, pouze se rozbliká dioda pod obrazovkou. Bohužel to, že máte pro daný pořad uděláno upozornění, se v náhledu EPG nijak neprojeví. Vidíte to až v seznamu časovače.

Na základní obrazovce EPG vidíte začátek a konec vybraného pořadu, ale ani řádku z podrobnějšího popisu. Při tradičním náhledu je k dispozici program pro pouhých sedm stanic, což je na televizor o úhlopříčce 107 cm trochu málo. Jak vidíte z fotografie, velký prostor zabírá nápověda.

Úvodní obrazovka widgetového internetu nabízí i dvojici českých serverů, uprostřed vidíte aktuální televizní kanál. Vstup do otevřeného webu je ale až na posledním z panelů, volba se však naštěstí dá přesunout dopředu. Stačí ji jen zaměnit za některou z těch, které vidíte.

Úvodní obrazovka widgetového internetu nabízí i dvojici českých serverů, uprostřed vidíte aktuální televizní kanál. Vstup do otevřeného webu je ale až na posledním z panelů, volba se však naštěstí dá přesunout dopředu. Stačí ji jen zaměnit za některou z těch, které vidíte.

Internetové kousky třeba i přes Android

Internet je k dispozici dvojí – obvyklé widgety, kterými je Panasonic proslulý, tedy video a zpravodajství televize Nova, doplňují neméně obvyklé Youtube, počasí či Picasa. Mimochodem tn.cz je ukázkově ovladatelné jak z dálkového ovladače, tak třeba z klávesnice. Já připojil Logitech k230, která bez potíží fungovala dokonce i s českým rozložením, což zdaleka není zvykem.

Pokud ve widgetovém internetu zajedete až na úplný konec, dostanete se konečně do webového prohlížeče (neměl by být trochu blíže základní stránce?). Jeho pozici si však můžete kdykoli upravit.

K dispozici máte dva režimy THX, přičemž jeden je určen pro místnost, kde je hodně světla. Jsou tu ale i dva profesionální režimy, které se objeví poté, co v menu povolíte pokročilý kalibrační režim isfccc.

K dispozici máte dva režimy THX, přičemž jeden je určen pro místnost, kde je hodně světla. Jsou tu ale i dva profesionální režimy, které se objeví poté, co v menu povolíte pokročilý kalibrační režim isfccc.

Webové stránky, například aktualne.cz, jsou před dálkový ovladač ovladatelné obtížně a tady nepomůže ani samotná klávesnice (Logitech neměl dotykovou destičku). Výrazně lepší je to až s programem Viera Remote, který si můžete zdarma stáhnout z Google Play (Android Marketu). A i když by se v něm nastavitelná rychlost pohybu kurzoru po dotykové destičce hodila, obsluhoval se poměrně příjemně a povětšinou bez nějakého velkého zpoždění. Program můžete využít nejen v internetu, ale i jako běžný dálkový ovladač. Ovšem nikoli přes Wi-Fi Direct. Pouze přes Wi-Fi rozbočovač, a to ten samý, na který máte připojen televizor.

Mimochodem s Viera Remote se mi výborně pracovalo v multimédiích. 

Ve správě barev se při povolení pokročilého nastavení vyřádíte do sytosti. Naštěstí se kdykoli můžete vrátit i k původním hodnotám.

Ve správě barev se při povolení pokročilého nastavení vyřádíte do sytosti. Naštěstí se kdykoli můžete vrátit i k původním hodnotám.

Obraz dle libosti, ale bez herního režimu

Ano, zajímavé je, že mezi přednastavenými obrazovými režimy není režim herní. Ne, že by se snadno nenechal nahradit a ne, že by bohaté možnosti manuálních úprav cenové relaci neodpovídaly (právě naopak a v tomto ohledu se GT50 kupodivu nijak neliší od vlajkové lodi VT50), ale byly doby, kdy se na herní režim hodně dalo. Možná tomu tak ale už opravdu není.

Panasonic nabízí pro nahrávání tři režimy záznamu. Volbu najdete v menu v části Nastavení.

Panasonic nabízí pro nahrávání tři režimy záznamu. Volbu najdete v menu v části Nastavení.

Obrazových režimů je v základu pět – Dynamický, Normální, Kino, THX Cinema  a THX Bright Room, tedy světlá místnost. Na web Panasoniku v tomto ohledu nedejte, tohle jsem vyčetl přímo z nabídky televizoru.

Doplnit je můžete ještě o dva profesionální režimy, které už webové stránky uvádějí. Stačí jen v menu (nikoli v obrazovém, nýbrž zcela jinde) povolit aktivaci pokročilého kalibračního režimu isfccc. Pak uvidíte takové úpravy, na jaké jinde hned tak nenarazíte a pohrát si můžete nejen s barvami z modelu RGB, což je opravdu ojedinělé.

Zvuk je po instalaci nastaven na „Hudba“, dále tu najdete Řeč a Uživatel, upravit šel ovšem každý, a to v rámci basů a výšek. Nechybí režimy virtuálního zvuku (V-Surround a V-Audio Surround) a několik dekodérů formátů zvuku prostorového (Dolby Digital, dts, Dolby Digital Plus a Dolby Pulse).

Poměry stran obrazu jsou taktéž velice bohaté, jak je ostatně u Panasoniku zvykem, a pokud se vám stane, že to automatický formát nezvládne, operativně přes tlačítko dálkového ovladače vše upravíte. Já ovšem do transportního streamu nevidím, takže je možné, že když se to stalo mně, nebyl správně uveden signál tuším se jménem WSS. Kdož ví…

Zapnutím tzv. Eko nastavení ovlivníte celou řadu dalších voleb, které zprovozňují ten nejúspornější režim v jakém GT50 umí pracovat.

Zapnutím tzv. Eko nastavení ovlivníte celou řadu dalších voleb, které zprovozňují ten nejúspornější režim, v jakém GT50 umí pracovat.

Měření spotřeby

Televizor má v továrním nastavení obraz v režimu Normální, zvuk byl nastaven jako Hudba a volba „Režim Eco“ pracující s čidlem hlídajícím úroveň okolního osvětlení byla zapnuta.

V tomto režimu si televizor po hodině měření vzal 120 W s výkyvy 46, resp. 178 W. Pokud vypnete obrazovku a ponecháte pouze zvuk, dostanete se na 51–53 wattů. Mimochodem tuto volbu si můžete pro poslech rozhlasové stanice nechat automaticky zapnout, což je šikovné. Dělá se v menu „Nastavení“, „Nastavení zobrazení“.

Televizory Panasonic nenabízejí u multimédií typicky adresářový náhled. Jen vypíší seznam všech adresářů ve kterých najdou soubory, které zvládnou přehrát (nebo si to alespoň myslí). Kdykoli můžete změnit nejen médium, ale i druh přehrávaných multimédií. Jak vidíte, je mezi nimi i volba pro nahrané pořady.

Televizory Panasonic nenabízejí u multimédií typicky adresářový náhled. Jen vypíší seznam všech adresářů ve kterých najdou soubory, které zvládnou přehrát (nebo si to alespoň myslí). Kdykoli můžete změnit nejen médium, ale i druh přehrávaných multimédií. Jak vidíte, je mezi nimi i volba pro nahrané pořady.

Výborná multimédia, dotáhnout chtějí pouze titulky

Správce souborů je pohodový, nicméně nedává možnost klasického adresářového náhledu. Pouze se automaticky na obrazovce vypíší všechny adresáře ve kterých televizor najde přehratelné soubory, u fotografií pak navíc máte možnost přistupovat i podle data či měsíce, kdy byl snímek udělán.

Perfektně ale vidíte i velmi dlouhé názvy souborů, které jsou v bezproblémové češtině (zdůraznit bych asi měl že v CP1250).

Fotografie pracují v JPG a MPO (3D), muzika v MP3, WMA a FLAC, což je velice příjemné (zvláště to poslední). Zvuk byl ostatně výborný, i když je škoda, že si ho nemůžete seřídit přímo v přehrávání skladby. GT50 potřebuje v tomto ohledu trochu vyladit, takže pokud to chcete mít perfektní, musíte si s tím vyhrát (a zvuk je na televizor velmi dobrý!).

Filmy v XviD, MKV (L4.0 a L4.1) i DivX (včetně DivX 5.0) se přehrávaly bez potíží, stejně jako standardní WMV či WMV 720p, pouze WMV v rozlišení 1080 se nepřehrálo.

Externí titulky v srt či sub jsou vyvedeny poměrně tenkým písmem (změnit se nedá a někdy trochu interferuje s obrazem) a často je také musíte u každého nového filmu zapínat a volit ještě znakovou sadu CP1250, protože je vždy přepínána na základ „Záp. Evropa (8859–1)“. Škoda, že se znaková sada nevybere hned při instalaci…

Jediné místo, kde jsem narazil na nepřehrání externích titulků, byl stále populárnější formát x264. Jinak se zobrazovaly jak v XviD a MKV, tak v DivX.

Co se týče videa, moje testovací HD nahrávky z kamer a fotoaparátů se přehrály všechny, ať už měly koncovku MTS, M2TS, MOV či MP4 a byly v H.264, či třeba v AVCHD nebo AVCHD 1 080i.

Vše výše uvedené se týká multimédií přes rozhraní USB. Prověřil jsem ale i kompatibilitu na SD kartě. A tady se konalo překvapení – byla totiž stejná, což je věc, která se u Panasoniku málokdy vidí. Speciálně u Blu-ray zařízení.

Chtěl jsem vyzkoušet i 3D, ale bohužel jsem s GT50 nemohl rozchodit 3D brýle, které jsem dostal k VT50 (recenzi připravujeme) a jak jsem se později dozvěděl, ani to nejde. Nicméně bylo vidět, že 3D fotky podporovány jsou stejně jako nahrávky z  3D kamery Panasonic HDC-SDT750 či soubory v TS či MP4 s 3D obrazy umístěnými vedle sebe. Obdobně bylo vidět, že po zapojení Blu-ray přehrávačů Panasonic DMP-BBT01 a Philips BDP8000 fungovaly ukázky na 3D BD discích. Pochopitelně ale nemůžu nic říci ke kvalitě přehrávání.

Povšimněte si především šikmo položené nohy podstavce, která televizoru při pohledu z boku dodává šmrnc a přitahuje ho k zemi.

Povšimněte si především šikmo položené nohy podstavce, která televizoru při pohledu z boku dodává šmrnc a přitahuje ho k zemi.

Nejen parádní barvy

Panasonic TX-P42GT50 je výborný televizor a rozhodně je tu oproti loňskému modelu pozorovatelné zlepšení především v obrazu. Díky rozumné spotřebě ale nabízí mnohem více. Je nejen pro ty, kteří mají rádi plazmy, ale také pro ty, kteří mají rádi kvalitní obrazové podání s nepozorovatelným překreslováním a výtečné pohledové úhly, i když je výrobce z neznámých důvodů neuvádí ani u 2D, ani u 3D. Byl jsem rovněž potěšen výbornými multimédii, zvláště u přehrávání HD nahrávek z kamer a fotoaparátů, výborným resamplování, a to i na danou cenovou relaci. Zkrátka nemám ke GT50 co dodat. Je to televizor, který bych si koupil i já a pokud bych chtěl něco srovnatelného v LCD, přišel by mě na mnohem víc. Tohle vidím jako jeho největší přínos.

A ještě poznámka: pokud v tomto článku pátráte po vlastnostech, které jste možná zahlédli v reklamě (efektní poslání fotografie na televizor pouhým gestem…), nenajdete ho. Verze firmwaru, která to umožňuje, se objevuje právě nyní.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (počítačový, třížilový)
– adaptérové kabely pro SCART a YUV
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Panasonic

Zajímalo by nás, kolik z vás požaduje 100 % funkční multimédia přímo přes televizor.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).