Hlavní navigace

Panasonic SC-PM250B: excelentní výbava, solidní DAB a výrazný zvuk. Parádní koupě

4. 12. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Za cenu v podstatě stolního DAB přijímače dostanete notně dobře vybavenou mikrověž. A že je plastová? Inu co byste očekávali za pomalu „stovku“?

Na omak je opravdu vysloveně plastová a tento materiál je nejen na čele, ale také na celé skříňce. Na pohled možná působí jednoduše, ale rozhodně ne špatně a má vše, co má pořádný audiopřehrávač mít.

A nejen to.

Nabízí tohoto totiž víc, než byste při dané ceně očekávali, a co na tom, že nemá žádný tradiční vstup či výstup včetně sluchátek a že reprosoustavy mají pouze po jednom reproduktoru?

To přece k této třídě patří.

Výbava vás ale dostane a dostane vás i to, jak hraje; rozhodně ne na nějakých 3500 Kč, kterou za ni zaplatíte. Pokud se navíc podíváte na nabídku na trhu nebo si to promítnete směrem k stolním, resp. přenosně-stolním přijímačům, překvapení bude myslím ještě větší, i když někdo může namítnout, že DAB i výrazně levnějšího přenosného nebo stolního přijímače nabízí přece jen víc. A bude mít pravdu…

A ještě drobnost: na krabici je sice napsáno Panasonic SC-PM250BEGS, na mikrosystému Panasonic SA-PM250B a na reprosoustavách Panasonic SB-PM02. Sestava se ale ve skutečnosti opravdu jmenuje Panasonic SC-PM250B. Komplikované? Ano. Problém prý je v tom, že každý díl (základní jednotka a reprosoustavy) má své vlastní označení. Jak z toho ale dostal Panasonic výsledek, to opravdu netuším.

Panasonic SC-PM250B nabídne za 3.490 Kč výbornou výbavu, včetně tuneru DAB+ a dobíjení přes rozhraní USB. Dvojice jednopásmových reprosoustav hraje orpavdu dobře!
Autor: Panasonic

Panasonic SC-PM250B nabídne za 3490 Kč výbornou výbavu, včetně tuneru DAB+ a dobíjení přes rozhraní USB. Dvojice jednopásmových reprosoustav hraje opravdu dobře.

Výbavička za 3500 Kč jako z partesu

Ve stručnosti vzato, využít můžete:

  • Přijímač DAB+.
  • Přijímač FM.
  • Přehrávač CD, včetně těch vypálených (CD-R/RW), 8 i 12 cm v průměru.
  • Streamování muziky přes Bluetooth – s mým LG Flex 2 zcela v pohodě, pokud ale chcete, jde funkce v mikrosystému i vypnout, ale spotřeba je natolik nízká, že to nestojí za to.
  • Pouštění hudby přes rozhraní USB s překvapivě dobrým zobrazením tagů ID3 a informacemi o přehrávaném adresáři. Konkrétní skladbu lze však vybrat jen omezeně a vše je tak spíše určeno k souvislému přehrávání.
  • Dobíjení zařízení přes rozhraní USB – u mého LG Flex 2 sice napíše, že ho jako paměťové médium nepodporuje (pochopitelné), ale vesele ho dobije.

Pokud si nyní říkáte, že se cena tím pádem asi nepromítla jen do plastové skříňky, máte pravdu. Vozík CD je vskutku primitivní záležitost, v podstatě jen „opěrka“, i když kupodivu drží solidně. Také od samotné mechaniky nemůžete očekávat bezchybnost a vysokou přesnost. Měla potíže už jen u trochu více poškozených CD, takže nejspíše budou potřebovat vyleštit, což nevím, jestli dnes někdo ještě vůbec dělá.

Líbil se mi baculatý dálkový ovladač, ke kterému se dostanu později, a líbilo se mi i velice nenápadně umístěné rozhraní USB, které v černém poli kolem displeje příjemně zapadá a neruší, resp. se skoro ztrácí. Panasonic sice u svých televizorů prosazuje exFAT, ale věžička ho neumí a zvládá pouze FAT, resp. FAT32.

Reprosoustavy jsou pochopitelně jednoduché dřevotřískové „bedýnky“ s jedním širokorozsahovým reproduktorem o průměru 100 mm. Za nesnímatelnou textilní mřížkou ho doplňuje otvor bassreflexu, který jde tudíž dopředu směrem k vám. Na zadní straně najdete jen připojení vnější antény šroubovacím konektorem do něhož lze zapojit i dodávanou „drátovou anténu. Naspodu pak najdete jednoduchoučké, ale funkční gumy, což ostatně platí i o základní jednotce vážící lehce přes kilogram. Tady jsou jen o trochu větší.

Ovládání kupodivu pohodlné

Na čelní straně najdete rozměrný jednořádkový displej se znaky vysokými asi 8 mm. Nevejde se jich sem mnoho, jen osm, takže i krátká jména stanic musí rotovat.

Je tu i tlačítko zapnutí/vypnutí, základní ovládací tlačítka s přepínáním jednotlivých funkcí (Selector), ztuha jdoucí otočný volič hlasitosti a výsuv vozíku mechaniky CD. Je tu také párovací tlačítko pro Bluetooth (!) a přímý vstup do úpravy basů a výšek.

Zbytek je na dálkovém ovladači, ale i tak je toho více, než je zvykem.

Podstatně více.

Dálkový ovladač je kompaktní, ale protože to není tenká placka, je v ruce velice příjemný a drží při položení na bok. Má sdružená tlačítka pro přepínání funkcí (všechna by se ani nevešla), takže tu najdete samostatné Bluetooth a sdružené USB/CD a Radio (DAB/FM). Je tu i tzv. Dimmer pro utlumení displeje ve dvou stupních (vypnout nejde a na nejvyšší stupeň vždy dobře neuvidíte), jednoduchý Setup (časovač, verze firmwaru či nastavení hodin, což vlastně není zapotřebí), Display pro zobrazení informací, Sound (basy, výšky, přednastavené režimy ekvalizéru) a tzv. Play menu. To v DAB nabídne mj. manuální ladění či zapnutí/vypnutí automatického převzetí času ze sítě.

Všechna odpovídající tlačítka fungují, ať jste v kterékoli části mikrosystému (každé se chová kontextově), takže nejsou zapotřebí žádná speciální, resp. vyhrazená například jen pro DAB.

Tak by to mělo být.

Potěšilo mě, že po přepnutí přes tlačítko Display zobrazení času drželo až do další akce. Trvale se však zapnout nedá a pokud věžičku vypnete, na displeji bohužel nezůstane zhola nic a nedá se to ani ovlivnit.

V pohotovostním režimu jsem vyzkoušel fintu s mačkáním tlačítek a ejhle! Pokud stlačím Display, čas se mi na okamžik objeví. Musím říci, že takovéhle finty se mi líbí. Mimochodem, jediným dalším v tomto okamžiku funkčním tlačítkem je – vedle zapnutí – vysunutí vozíku CD mechaniky. To vlastně představuje druhou možnost, jak mikrosystém zapnout.

Vozík poslušně vyjede a můžete založit disk. Na Play se ale už nezasune, a když to uděláte speciálním tlačítkem, automaticky se nepřepne na CD a nezačne přehrávat. To už bychom chtěli moc. Zajímavé ale je, že pokud při vysunutém vozíku věžičku přes Standby vypnete, zasune se, a tudíž se tím nemusíte zabývat.

Další fintou je zmáčknutí párovacího tlačítka Bluetooth na čelním panelu. To vás na něj okamžitě přepne a vy tak nemusíte opakovaně mačkat tlačítko Selector.

Možná vám to připadá samozřejmé, ale podívejte se na cenovku.

Panasonic SC-PM250B potěší i tím, že v drtivé většině případů reaguje briskně. Klidně tak můžete hned po sobě namačkat na volbě vstupu „CD“ a okamžitě poté „Play“, aniž byste se museli zabývat čekáním na to, až se přepne na CD a zobrazí vám to. Stejně pohodové je i ovládání DAB tuneru, i když tam se díky nijak širokému displeji občas čekat vyplatí. Než tedy dojede rotující text, protože názvy položek v menu nastavení někdy nejsou zcela patrné.

DAB s rozumnými možnostmi

Jeho ladění najdete na tlačítku Play Menu, kde je jak automatické, tak manuální. Zobrazení informací s vysílanými parametry je zase na tlačítku Display a vše vidíte v galerii výše.

Naladění, resp. vyvolání automatického skenování se buď udělá automaticky po přepnutí na tuto funkci, nebo stačí zmáčknout Play Menu, OK a hned další OK, čímž se volba potvrdí. Následně se u DAB vymaže seznam digitálně šířených stanic a zavede se nový.

Stanice si vybíráte tlačítky pro přeskok „o skladbu dále“ a ovládání je tak v rámci jednotlivých funkcí mikrosystému univerzální (většinou) a rychle jsem si na něj zvykl. Pokud ale budete chtít stanici uložit, možná dopadnete jako já a budete se muset nejprve podívat do příručky. Tohle se moc nepovedlo a příliš přítulné to není. Ostatně na dálkovém ovladači nenajdete ani tlačítko PRESET pro přednastavené stanice a vše se musí vyvolat přes tzv. Play Menu. Tohle šlo rozhodně vymyslet podstatně lépe.

Implementace tuneru DAB je však solidní, čímž ovšem neříkám, že u výrobců, kteří se na DAB více specializují, jako Philips či Technisat nenajdete více informací o streamu či více voleb. Najdete, ale tady to nemá cenu řešit, protože SC-PM250B musíme posuzovat cenovou optikou a já nevidím v podstatě žádný rozdíl mezi implementací tuneru FM či přehrávání přes USB a DAB+.

A to je rozhodně dobře, protože někteří výrobci se s tím v tomto ohledu vskutku nemažou.

U Panasonicu filozofii odpovídá i jednotné ovládací prostředí, kterého bohužel stále ještě nejsme svědky všude a vždy. Jednoduše řečeno: DAB se ovládá prakticky stejně jako FM či třeba CD. Jen se musíte naučit zacházet s jinými funkcemi, včetně ukládání do paměti, resp. vyvolání uložených stanic z paměti. Na dálkovém ovladači bohužel takto označená tlačítka chybí, což je pochopitelně chyba. Zvláště když tento přijímač nabízí vysloveně obrovské množství paměťových míst – pro FM 30 a DAB 20.

Hraje překvapivě a kupodivu i dobíjí

U takto levné kombinace musíte pochopitelně počítat s jednoduššími funkcemi typu „dokud nepřepnu na CD a nezmáčknu Play, nebude disk spuštěn“ apod. Je ale překvapivé, kolik je tu takových, které práci znalé obsluze (a o to ve finále jde) ulehčí. A pak jsou tu i funkce, které někdy nemají podstatně dražší audio- či videosystémy. Například zapnutí otevřením vozíku mechaniky či to, že po vypnutí mikrosystému tlačítkem Standby sám zajede.

Na danou cenu toho tenhle Panasonic umí opravdu hodně a hudební podání se bude běžným posluchačům, a také valné části těch mladých, myslím vysloveně zamlouvat. Na můj vkus je to sice trochu převýškované, přebasované a s málo středy, což příliš neovlivníte, ale vzhledem k ceně je to nejen odpovídající, ale vysloveně výrazně lepší, než bych očekával. A v neutrálním nastavení basů a výšek to dokáže mikrověž bez subwooferu, bez specializovaného basového reproduktoru a konec konců i bez „výškáče“. Navíc za necelých tři a půl tisíce, tedy za sto dvacet eur.

Panasonicu SC-PM250B hudebně pochopitelně nevyhovuje všechno a něco podává lépe a něco hůře. Většinou je ale zvukové podání příjemným překvapením, i když například stereo by mohlo být sofistikovanější, což kupříkladu na albu Planetárium bylo přece jen slyšet. Uvědomme si ale, v jaké cenové kategorii se nacházíme. I tak vás nejspíše tenhle systémek občas svede k pocitu, že jste v trochu vyšší třídě. Zvláště dokud na něj nesáhnete. Pak se pochopitelně projeví plast.

Panasonic podle mého stvořil hit letošních vánoc. A tím, že ho po jistém váhání dovezl i jako DAB, dokazuje smysl pro obchod. Cena je výtečná, poměr cena/výkon excelentní a podání muziky z jednoho širokopásmového kuželového reproduktoru rozhodně zaujme. Hledáte něco velice levného a přitom vysloveně univerzálního do obýváku? Nebo něco levného pro teenagera, aby na to napojil svůj mobil a šel s dobou? Tohle bude myslím to pravé ořechové. Navíc mu bude zařízení i dobíjet.

Hodnocení

pro: excelentní výbava i cena, excelentní kombinace cena/výkon (!), na danou třídu výborné zvukové vlastnosti, nízká spotřeba včetně pohotovostního režimu, dobíjení přes USB, povětšinou pohodové ovládání…

BRAND24

proti: …až na ukládání rozhlasových stanic (!), dálkovému ovladači chybí tlačítko Preset (!), dodává se bez baterie do dálkového ovladače, a to je tam jen jedna

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • napájecí kabel (dvoužilový)
  • anténa („kabel“)
  • stručná příručka (v češtině jako PDF)
  • záruka: 24 měsíců

Mikrosystém, nebo stolní DAB přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).