Hlavní navigace

Otazníky okolo vypínání analogu na Lysé hoře: duben, nebo listopad?

15. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
15. 2. 2011

Skončí analogové vysílání prvního programu České televize z beskydské Lysé hory k 30. dubnu, nebo až 11. listopadu letošního roku? Technický plán přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání počítal od začátku s listopadovým termínem, později se v aktualizovaných tabulkách na webech ČT a Českých Radiokomunikací objevil nový termín 30. duben 2011. Ten nyní ČT zpochybňuje.

K TÉMATU: Česká televize zahájila digitální vysílání z Lysé hory na Ostravsku

Kavčí hory minulý týden změnily termín vypínání analogového signálu programu ČT 1 na svém webu a teletexu na listopad 2011. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa se tak veřejnoprávní televize pouze přizpůsobila termínu, který uvádí TPP. Nevylučuje to však, že by analogová ČT 1 na Lysé hoře skončila již poslední dubnový den. O tom nyní chce ČT jednat s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a Českými Radiokomunikacemi.

ROZHOVOR: Kamil Levinský: Předčasné vypínání analogu je možné, ale jen podle smlouvy

Ano, o dořešení tohoto nesouladu, který je v TPP již od začátku, jsem již před časem požádal ČTÚ, proto Ing. Duchač (ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ, pozn. red.) svolal na 3. března společnou schůzku, které vedle ČT se zúčastní i České radiokomunikace, odpověděl Pop na dotaz serveru DigiZone.cz. Pokud by totiž analogová ČT 1 neukončila vysílání z Lysé hory k 30. dubnu, zkomplikoval by se start multiplexu 2 na tomto vysílači i na ostravských Hošťálkovicích.

FOTOGALERIE: Vítězné snímky fotosoutěže DigiZone.cz z výměny vysílací antény na Lysé hoře

Analogová ČT 1 vysílá z Lysé hory na kanálu 37, s nímž TPP počítá jako s definitivním kanálem pro multiplex 2 na Ostravsku. Využívat by jej měla tato digitální síť na vysílačích Ostrava – Hošťálkovice, Ostrava – Hladnov a Frýdek-Místek – Lysá hora. Nyní vysílá multiplex 2 v tomto regionu pouze z ostravského vysílače Hladnov na dočasném kanálu 39. Od 30. dubna by měl přejít na kanál 37 a začít vysílat i z Hošťálkovic a Lysé hory.

NAPSALI JSME: Jaký bude digitální rok 2011? Co nás čeká v zemském vysílání

Řešením situace by nemuselo být vypnutí analogové ČT 1 na Lysé hoře k 30. dubnu. První program České televize by mohl na tomto vysílači přejít na náhradní kanál a vysílat analogově až do konce listopadu. Záležet bude především na smlouvách s Českými Radiokomunikacemi, které už v minulosti odmítaly předčasně vypnout analogové vysílání České televize a Novy na libereckém Ještědu. Firma argumentovala dlouhými výpovědními lhůtami, televizím by při jejich porušení hrozily smluvní sankce.

BRAND24

Stejný problém se v dubnu dotkne na Ostravsku také analogového vysílání Primy z vysílače Hošťálkovice. Prima zde analogově vysílá na kanále 48, který má ale od 30. dubna využívat digitální síť 3, stejně jako na dalším ostravském vysílači Hladnov (nyní zde multiplex 3 vysílá na dočasném kanále 32). Alespoň provozovatel tohoto multiplexu, společnost Czech Digital Group (CDG), jeho start na kanálu 48 plánuje na 30. dubna a počítají s tím i České Radiokomunikace, které CDG loni v prosinci koupily.

Technický plán přechodu ale říká něco jiného: multiplex 3 by podle něj měl zahájit 30. dubna vysílání z ostravských Hošťálkovic na kanále 39, který však nyní využívá multiplex 2 z jiného ostravského vysílače Hladnov. Operace s vypínáním analogové ČT 1 na Lysé hoře, analogové Primy na Hošťálkovicích a zapínání multiplexů 2 a 3 na Hošťálkovicích spolu úzce souvisí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).