Hlavní navigace

Ostravské studio České televize slaví 60 let, nabídlo už přes 145 tisíc pořadů

13. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Ve skromných podmínkách začalo vysílat na Silvestra roku 1955. Od té doby tu vznikly takové perly, jako jsou Lovy beze zbraní či Divadélko pod věží.

Ostravské studio dnes slaví 60. výročí své existence a do historie nechá nahlédnout prostřednictvím výstavy, ale i koncertu ve vítkovickém Gongu.

První slova, která zazněla 31. prosince 1955 o půl osmé večer v zahajovacím ostravském vysílání, zněla: Dobrý večer, milí přátelé. Vítám vás k prvnímu zkušebnímu vysílání televizní stanice Ostrava. Ano, je to pravda, už i Ostrava má svou televizní stanici. A vy, milí přátelé, jste opravdovými televizními diváky. Trochu nezvyklé, že? Však si časem zvyknete.

Ačkoliv v té době vysílala ČST již více než rok a půl, pražský televizní vysílač byl natolik slabý, že bylo prakticky nemožné, aby ho někdo v Ostravě zachytil. Ostravským studiem se tak otevřelo sledování televizního vysílání i v tomto regionu a od té doby prošlo studio kompletní proměnou.

Ve svém novém působišti v bývalém Divadle Petra Bezruče v centru Ostravy má k dispozici dvě studia a velký ateliér. Ročně zde vzniká na 4000 hodin nových programů, jako například Doktor Martin.

BRAND24

Oslavy bude doprovázet výstava s názvem „Od televise k televizi“, která se uskuteční ve Velkém světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice od 15. ledna do 31. července 2016. Její součástí budou sestřihy ukázek z programového archivu, fotografie, historická technika, nejrůznější kostýmy včetně pohádkových, části dekorace či rekvizity ze známých pořadů.

Měsíc po zahájení výstavy, 16. února, se pak v multifunkční hale Gong odehraje galakoncert, na kterém vystoupí zpěváci a skupiny, jejichž jména jsou od počátku jejich kariéry spojena s ostravským televizním studiem. Na pódiu tak vystoupí mj. Marie Rottrová, Hana Zagorová, Jaroslav Wykrent, Pavel Dobeš či skupiny Citron a Buty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).