Hlavní navigace

Opticom 7010T USB: přijímač s konektorem USB a čtečkou SD karet

25. 2. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nabídka "obyčejných" set-top-boxů pro příjem zemského digitálního vysílání v ceně do dvou tisíc je dnes bohatá. Pokud chce nový model neznámé značky mezi spotřebiteli uspět, musí buď ohromit nízkou cenou, nebo nabídnout něco speciálního. Opticom 7010T USB se vydal druhou cestou, a přináší proto na předním panelu možnost připojení USB zařízení a vložení SD/MMC paměťové karty. I bez těchto "libůstek" by to ale byl povedený výrobek.

V krabici nalezne čerstvý majitel kromě samotného set-top-boxu ještě dálkový ovladač se dvěma AAA bateriemi, třížilový A/V kabel, dvojici podložek pro svislou polohu a uživatelskou příručku. Přestože český manuál existuje a výrobce jeho přítomnost dokonce uvádí na krabici, já jsem v balení nalezla pouze anglicky psanou uživatelskou příručku.

Opticom 7010T USB panel

Vnější vlastnosti set-top-boxu

Set-top-box Opticom 7010T USB se může pochlubit hned několika neobvyklými prvky. Jedním z nich je stojánek složený ze dvou podložek přiložených k digitálnímu přijímači. Díky nim je možné set-top-box provozovat také „vestoje“. Rozměry digitálního přijímače jsou 260×210×40 milimetrů a jeho váha je přibližně kilogram.

Převládající barvou tohoto výrobku je černá. Vzhled, který by jen v černém hávu mohl být nudný, oživuje na předním panelu bílý pás, který panel opticky půlí. Vpředu uprostřed je umístěný třímístný displej, který zobrazuje oranžovou barvou číslo sledovaného programu. Škoda jen, že ve standby neukazuje čas. Pohotovostní režim signalizuje červená dioda, která se po vypnutí rozsvítí v levém horním rohu přístroje. Pokud je výrobek zapnutý, svítí v opačném, tedy v pravém rohu dioda zelená.

Dalším prvkem oživujícím přední panel je – kromě segmentového displeje – konektor USB a čtečka SD a MMC karet. Tlačítka pro ruční ovládání set-top-boxu jsou umístěna na horním panelu a je jich tu víc, než bývá obvyklé. Kromě spínače pro zapnutí/vypnutí přístroje zde najdeme také tlačítko pro přístup do hlavní nabídky, přepínání mezi programy, regulaci hlasitosti a potvrzující OK. Pokud tedy baterie v dálkovém ovladači vypoví službu, je možné set-top-box ovládat i ručně.

Opticom 7010T USB zezadu

Zadní panel a dálkové ovládání

Na zadním panelu digitálního přijímače je vstup a výstup pro anténu i dvojice konektorů SCART. Kromě nich mají zájemci k dispozici dvojici výstupů analogového stereo zvuku doplněnou koaxiálním zvukovým výstupem S/P-DIF. Obraz může cestovat ven také přes kompozitní výstup nebo přes konektor s-video. Poslední zdířka zadního panelu slouží na připojení přívodu elektrického proudu. Provozní spotřeba set-top-boxu Opticom 7010T USB je podle výrobce menší než 15 wattů, pohotovostní spotřebu neuvádí.

Opticom 7010T USB ovladac
Opticom 7010T USB stojici

Dálkový ovladač je malý a jeho velikosti odpovídají i poměrně malá tlačítka. Některým lidem může jejich tisknutí činit potíže. Přístroj navíc na povely ovládání nereaguje, pokud jím člověk na set-top-box nemíří přímo.

Dvě minuty pro úvodní instalaci

Po zapojení přivítá set-top-box uživatele oknem úvodní instalace. Podobně jako u jiných výrobků, i tady je první v řadě výběr jazyka a země. Digitální přijímač nabízí pro komunikaci češtinu, kromě ní si pak může uživatel vybírat z dalších dvanácti v Evropě užívaných jazyků. Po volbě řeči následuje výběr země. Ta se po zvolení jazyka automaticky nedoplní, je nutné ji „ručně“ zadat. Česká republika na seznamu států bohužel chybí, je tedy nutné zadat nejbližší jinou nabízenou zemi, kterou je sousední Německo.

Set-top-box po zadání těchto informací zahájí vyhledávání televizních a rozhlasových programů šířených v zemském digitálním vysílání. Ladění proběhlo velmi rychle, netrvalo ani minutu. Prvotní uvedení set-top-boxu Opticom 7010T USB se proto celkově řadí k jednomu z nesvižnějších.

Opticom 7010T USB menu

Možnosti set-top-boxu pro sledování televize

Na úvod si dovolím uvést jeden estetický postřeh, který mne u hlavní nabídky potěšil. Na první pohled mne zaujala grafická úprava přepínání do menu. Okno, které zabírá celou plochu televizní obrazovky, se efektně prolne obrazem, který se plynule přesune do zmenšeného okna v pravé části menu. Diváci proto mohou pokračovat ve sledování zvoleného programu i při nastavování.

V levé části menu je seznam o pěti položkách. Již při zběžném pohledu je jasné, že tento set-top-box nabízí uživateli o něco víc než jen možnost sledovat digitální zemské vysílání. Položky menu jsou totiž následující: Digitální TV, Film, Hudba, FotografieHry.

Opticom 7010T USB info
Opticom 7010T USB info II

V seznamu hlavní nabídky je jako první uvedena Digitální TV, na kterou se proto podíváme nejdříve. Položka Digitální TV je rozčleněná do šesti dalších sekcí. Správce programů nabízí tradiční možnosti editace televizních a rozhlasových stanic. Kromě přejmenování, změny pořadí nebo mazání umí set-top-box Opticom 7010T USB také rozdělit programy do skupin. Řada digitálních přijímačů dovoluje uživateli vytvořit si pouze skupinu oblíbených, ale tento přístroj přináší možnost zařadit programy do sedmi tematicky rozčleněných skupin (zprávy, věda, sport, filmy, děti, hudba a móda).

Druhá položka sekce Digitální TV nepřekvapí. Jmenuje se Instalace a najdeme v ní jak automatické, tak i manuální vyhledávání DVB-T programů. Třetí v pořadí tohoto menu je Nastavení. Zde může uživatel upravit vzhled a další funkce set-top-boxu. V položce OSD (On Screen Display) lze vybrat barevný vzhled menu a informačních pruhů (od modré přes zelenou k fialové), zapnout či vypnout zobrazení času, dobu zobrazení informačního okna (od jedné do šesti sekund), průhlednost, jazyk menu a zvuku.

Opticom 7010T USB EPG
Opticom 7010T USB EPG II

Další část Nastavení pojmenovaná jako TV umožňuje výběr televizní normy (Auto, PAL, NTSC), formát obrazu (zde poměr stran – 4:3 a 16:9), výstup obrazu (CVBS, RGB a s-video) a dále také světlost, kontrast, sytost a zabarvení. Nastavení systému, které následuje po sekci nazvané TV, přináší nejen výběr napájení antény nebo volbu země, ale také nastavení ekvalizéru (na výběr je standard, klasika, rock, jazz a pop) pro poslech hudby.

V podsekci zvané Čas lze vybrat časové pásmo a vypnout či zapnout letní čas. Čtvrtá položka Nastavení se jménem Čas automatického zapnutí přináší funkci časovače. Ten má kapacitu osmi záznamů. Záznamy je možné využívat nejen jednorázově, ale také denně, týdně, nebo dokonce ročně. Kromě toho, že si uživatel v časovači nastaví datum a čas zapnutí přístroje, si může zvolit také mód zapnutí set-top-boxu. Dostupnými módy jsou sledování zvoleného programu, zapnutí nebo vypnutí přijímače a vzkazy. Poslední možnost jistě ocení všichni ti, kteří mají tendenci zapomínat na výročí a narozeniny svých blízkých. Set-top-box totiž díky časovači umožňuje uložit program narozenin nebo výročí, který se každoročně připomene.

Opticom 7010T USB EPG info
Opticom 7010T USB EPG rozsirene

Další užitečnou funkcí, kterou digitální přijímač přináší, je rodičovský zámek. Ten zabrání sledování vybraných programů všem, kteří neznají číselné přístupové heslo.

Zbývající tři položky hlavní nabídky, které najdeme v sekci Digitální TV, přinášejí možnost zobrazit si technické informace o set-top-boxu a jeho verzi, aktualizovat software prostřednictvím USB konektoru a také uvést přístroj do původního, továrního nastavení.

Opticom 7010T USB teletext
Opticom 7010T USB teletext II
Opticom 7010T USB teletext III

Filmy, hudba, fotky a hry v set-top-boxu

Díky USB konektoru a čtečce karet může set-top-box posloužit také jako přehrávač filmů, hudby a zobrazovač fotografií.

Vstup pro USB zařízení mi nejprve připravil zklamání. Moje 1 GB klíčenka naplněná zkušebním videem, hudbou i obrázky se set-top-boxu nelíbila. Už při snaze potvrdit kořenový adresář USB mi přijímač hlásil chybu. Snažení s klíčenkou jsem proto na chvíli vzdala a vyzkoušela vstup na SD/MMC kartu. Tady moje 512 MB SD karta zafungovala bez potíží.

Opticom 7010T USB soubory

Pokud si chcete prohlížet fotografie přímo z paměťové karty fotoaparátu, stačí ji do set-top-boxu vložit a v menu nalézt položku Fotografie. Zde si pak vyberete příslušný adresář a můžete se do prohlížení fotek pustit. Digitální přijímač kromě zobrazení obrázku zvládne i otočení fotky nebo její zvětšení, a to s využitím směrových šipek a tlačítka OK na dálkovém ovladači.

Zpátky ale k USB. Napadlo mne, že by problém mohl být ve formátu klíčenky. V počítači jsem ji proto přeformátovala z původní FAT32 na starší FAT a znovu naplnila obsahem. Snaha mi přinesla ovoce a set-top-box si s klíčenkou najednou už rozuměl. Jako první jsem si zkusila přehrát film v MPEG-4 (s koncovkou .AVI), se kterým neměl mít výrobek podle uživatelské příručky žádné problémy. A skutečně neměl.

Opticom 7010T USB film

Film začal hrát zcela plynule, tlačítky na dálkovém ovládání jsem ho mohla urychlovat dopředu a dozadu až na dvacetinásobek základní rychlosti, nic mi nebránilo také snímek zpomalit na poloviční nebo čtvrtinou rychlost. Pouze titulky mi přinesly zklamání. Ačkoli byly na USB nahrané (ve formátu .SRT a se stejným názvem), přijímač je nezobrazil a nepomohlo ani tlačítko SUB, které by k jejich vyvolání mělo sloužit.

Ani hudba neděla set-top-boxu problémy. České názvy ve jménech souborů sice přijímač kazil, ale jakmile se skladba rozehrála, nabídla mi na obrazovce výpis z ID3 tagu, který už měl v některých položkách češtinu hezkou.

Opticom 7010T USB hudba
Opticom 7010T USB hudba II

Pokud si bude chtít majitel set-top-boxu Opticom 7010T USB ukrátit čas při čekání na oblíbený pořad, může sáhnout po hrách. K těm se dostane nejen přes hlavní nabídku, ale také jediným stiskem tlačítka Game na dálkovém ovladači. Výrobce dal uživatelům na výběr ze tří hříček – Tetris, Hit Rat a BoxMan. Klasiku Tetris zná jistě každý. BoxMan je příjemná hra, při které se prostřednictvím panáčka snažíte dostat krabice na určené místo, a poslední hrou je Hit Rat – neboli Uhoď krysu. V té je úkolem v daném časovém intervalu co nejčastěji uhodit krysu, která se pohybuje po devíti políčcích odpovídajících číslům 1–9 dálkového ovladače.

Opticom 7010T USB hra

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Set-top-box Opticom 7010T USB je při ceně zhruba 1800 korun pro zájemce o DVB-T hezkým námětem na zamyšlenou. Jako vůbec první z digitálních přijímačů recenzovaných na našem serveru má čtečku paměťových karet. Pravda, mohlo by podporovat víc formátů než jen SD a MMC, ale rozhodně je to lepší než nic. Sympatická je také přítomnost USB konektoru, kterou kazí jen omezenost připojených zařízení na formát FAT a chybějící podpora titulků. Jinak je ale možnost nechat si přes set-top-box zahrát oblíbené „mpétrojky“ nebo film v MPEG-4 příjemným doplňkem.

Hlavní funkcí DVB-T přijímače je ale samozřejmě příjem programů zemského digitálního vysílání. V něm si Opticom 7010T USB vede obstojně a ani multiplex B, který má u mě doma slabší signál, mu nedělal problémy. Ke kvalitě obrazu a zvuku nemám žádné připomínky. Teletext se zobrazuje vkládaný do obrazu a jeho paměť urychluje hledání stránek. Protože má navíc výrobek správnou češtinu v menu, podporuje české znaky v elektronickém programovém průvodci (EPG) i teletextu a budeme mu věřit existenci uživatelské příručky v češtině, zaslouží si pečeť „Umí dobře česky“.

Opticom 7010T USB
Opticom 7010T USB
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1790 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Redakce DigiZone.cz

Využijete USB konektor na set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).