Hlavní navigace

OPTIBOX ZEBRA mini: SD a HD satelitní přijímač se čtečkou Irdeto, PVR i TimeShiftem

18. 7. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jednotunerový, standardně vybavený satelitní přijímač DVB-S/S2 obsahuje dekódovací systém Irdeto PI – sys pro karty Skylink (ICE), CS Link i UPC Direct – freeSAT

Přední panel

Matný černý povrch přijímače je orámován matnou stříbrnou ozdobnou lištou, nahoře i dole je mírně zkosený. Odleva na předním panelu najdeme kulaté tlačítko vypínače do a ze StandBy, následuje čidlo dálkového ovládání a zelený čtyřmístný sedmi segmentový numerický displej, který indikuje různé stavy přijímače, nebo čísla předvoleb. Ve StandBy zobrazuje přesný čas. Příjemný jas displeje neruší sledování televize. Vedle displeje je čtveřice obdélníkových tlačítek, dvě pro přepínání kanálů a dvě pro zvyšování a snižování úrovně hlasitosti zvuku. Dále vpravo od nich jsou další dvě svisle situovaná tlačítka pro zobrazení MENU a OK pro potvrzení volby, nebo vstup do dalšího menu.

Zcela vpravo pod odklopným víčkem se nachází štěrbina pro přístupovou kartu Irdeto. Tu vkládáme do přijímače čipem dopředu a dolů. Dekódování pomocí karet Skylink, CS Link i UPC Direct - freeSAT je bezproblémové.

Zcela vpravo pod odklopným víčkem se nachází štěrbina pro přístupovou kartu Irdeto. Tu vkládáme do přijímače čipem dopředu a dolů. Dekódování pomocí karet Skylink, CS Link i UPC Direct – freeSAT je bezproblémové.

Šachtu pro CI modul u tohoto přijímače nenajdete, ta byla u mini verze vypuštěna. Rozměry přijímače jsou (Š x Hl x V): 250×180×53 mm.

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje dvěma F porty LNB IN (950 ~ 2150MHz, přepínání 13V a 18V) a IF OUT pro připojení dalšího přijímače, následuje USB HOST port pro připojení externího disku pro záznam a reprodukci, nebo upgrade software, S/PDIF HOST OUTPUT k propojení s Hi-Fi, trojice cinch CVBS + 2× audio, jeden SCART a HDMI. Vpravo na zadním panelu je ještě síťový kolébkový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel (rozsah AC napětí je 95 ~ 240V, 50/60 Hz.).

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání klasické velikosti s matným černým povrchem má ve spodní části dvě prohlubně na snadnější uchopení. Gumová tlačítka jsou popsána nebo opatřena symboly či barevně odlišena. Napájeno je dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení. Přepínání programů má prodlevu od jedné do maximálně dvou vteřin.

Instalace

Menu přijímače je situováno do modročerné barvy a je velice podobné staršímu a o něco většímu bratříčkovi Optibox Zebra. Po prvním zapojení přijímače nás uvítá Menu Instalace. Zde vybereme jazyk, další okno v pořadí nabídne možnost FAST SCAN (stanice v pořadí od SkyLinku), nebo Ruční ladění. Ve třetím kroku budete mít možnost výběru nastavení DiSEqC přepínače, kterou přímá konkurence nenabízí, a v posledním vybereme Českou republiku.

V seznamu najdeme požadovaný satelit, například Astru 23,5E nebo Astru 19,2E, přejdeme na ladění, kde nastavíme požadované položky a můžeme červeným tlačítkem začít prohledávat. Skvělá funkce FAST SCAN Vám umožní nainstalovat kompletní setříděný seznam stanic z družic Astra3 a Astra1 bez zbytečných stanic vysílaných pro jiné provozovatele. Tento seznam stanic je neustále Skylinkem aktualizován.

Pokud chceme přidat, nebo odstranit některý z nastavených TP přejdeme do tohoto menu. Přijímač má 6 000 programových pozic, editaci oblíbených programů, český teletext a titulky. Nechybí ani tzv. dětský zámek.

Pokud chceme přidat nebo odstranit některý z nastavených TP, přejdeme do tohoto menu. Přijímač má 6000 programových pozic, editaci oblíbených programů, český teletext a titulky. Nechybí ani tzv. dětský zámek.

Přijímač může také automaticky aktualizovat kanály (Dynamic Channel Management). Pokud dojde na jednotlivých frekvencích poskytovatele Skylink nebo CS-Link ke změnám, přijímač je sám opraví.

Uložené stanice si můžete seřadit až do osmi favoritních skupin.

Uložené stanice si můžete seřadit až do osmi favoritních skupin.

Uložené stanice si můžete třídit také podle abecedy, kódování, nebo FTA.

Uložené stanice si můžete třídit také podle abecedy, kódování nebo FTA.

OTA

Přijímač je schopen automaticky aktualizovat v pohotovostním režimu software. Přijímač sám nalezne na tomto kmitočtu nový software. Každý den ve tři hodiny ráno se přijímač aktivuje a zjistí, zda je nový software dostupný. Pokud je k dispozici, přijímač začne s jeho stahováním. To může trvat 20 až 30 minut. Po zapnutí přijímače uživatelem se zobrazí možnost stažené aktualizace. Při potvrzení se stažený software během čtyř minut nainstaluje. Pokud aktualizaci odmítneme, stažený software se vymaže. Přijímač je možno také aktualizovat ručně. Funkce OTA (stažení software přijímače ze satelitu) je dostupná na satelitu Astra 3B – 23,5 na frekvenci 12,070 MHz/H, SR 27500, a například na kanálech Nova, Nova Cinema, Prima Cool, Prima Love, Eurosport 2 můžeme aktualizovat.

Pohled na chassis přijímače s vloženou přístupovou kartou Skylink Irdeto. Vlevo je plošný spoj usměrňovače, vpravo základní deska přijímače.

Pohled na chassis přijímače s vloženou přístupovou kartou Skylink Irdeto. Vlevo je plošný spoj usměrňovače, vpravo základní deska přijímače.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) má dva druhy zobrazení. První je klasické, kde se vlevo zobrazí vždy devět po sobě jsoucích stanic a vpravo jejich program v každém okně na dvě hodiny. Posouváním šipkou doprava se přesouváme na další hodiny a dny, celkem na osm dnů dopředu, pokud je EPG vysíláno.

Druhé zobrazení vyvoláme červeným tlačítkem a zobrazuje jeden program zvoleného kanálu na celý den.

Některé texty v EPG i podrobném popisu programu se však v EPG nezobrazují správně. Týká se to azbuky, která se například zobrazí, jako „rozsypaná rýže“ jak se můžete přesvědčit na spodním obrázku.

Velice dobrá je možnost informačního banneru, který zobrazíme tlačítkem INFO. Pokud chceme přejít na další pořad, stačí použít šipky vpravo a zobrazují se další a

PVR a multimedia

Záznamy z přijímače se ukládají na disk ve formátu .trp. Pořízené záznamy je ale možné přehrávat pouze přijímačem. Při nahrávání můžete současně sledovat jiný kanál na stejném muxu. Můžete také využít přerušené sledování programu funkcí TimeShift pro pozdější zhlédnutí zbytku dočasně přerušeného programu. Tento přijímač umí také ukládat obrázky z vysílání. Stačí pouze na dálkovém ovládání zmáčknout tlačítko Capture (zachycení obrazu – screenshot) v okamžiku požadované momentky. Přijímač ukládá obrázky do adresáře capture s příponou *.CAP. Pokud budete chtít tyto obrázky prohlížet mimo satelitní přijímač, přejmenujte je na *.bmp. Přijímač je schopen také přehrávat soubory MP3 nebo obrázky JPEG pořízené a uložené na externím disku.

Na screenshotu z PC vidíte otevřený adresář s jednou nahrávkou pořízenou přijímačem. Video a audio složka je v tomto seznamu s příponou *.trp.

Na screenshotu z PC vidíte otevřený adresář s jednou nahrávkou pořízenou přijímačem. Video a audio složka je v tomto seznamu s příponou *.trp.

Závěr

Přijímač je vhodný pro diváky, kteří vyžadují bezproblémový příjem kódovaných programů našich poskytovatelů (SKYLINK, CS-LINK, nebo UPC-FREESAT) a dalších volných kanálů (FTA), kterých je na satelitu značný počet. Vyzdvihl bych opravdu kvalitní, mírně světlejší obraz, jak u SD, tak HD kanálů. Pokud Vám obraz při přepínání kanálů blikne, což se může stát při provozu na některých televizorech, zkuste vypnout DHPC v menu A/V nastavení.

Manuál přijímače je velice podrobný a názorný. V některých kapitolách se však vyskytují drobné chyby. Test přijímače byl uskutečněn se SW verzí 1.13 ze dne vydání 22. června 2012. Spotřeba elektrické energie při plném provozu je maximálně 25W, v pohotovostním režimu maximálně 1,4W. Hmotnost přijímače je 2 kg.

Balení obsahuje:

• Přijímač OPTIBOX ZEBRA mini
• Dálkové ovládání
HDMI kabel
• 2× AAA baterie
• Český a slovenský velice podrobný manuál

Výrobek k testu zapůjčila firma: INTER-SAT LTD, o.s., Slevačská 2368/68, 61500, Brno –Židenice.

Web stránka produktu: http://www.inter-sat.cz/optibox-minizebra-irdeto_d2701.html

BRAND24

Maloobchodní cena: cca 2890 Kč vč. PHE a DPH

e-mail: mjurga@inter-sat.cz

Vadí vám, když je u přijímače absence ethernetového rozhraní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).