Hlavní navigace

Operátoři multiplexů se přou s televizemi, zda jsou třeba kompenzační licence

26. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
26. 9. 2008

Musí být televize, která chce vysílat v některé ze tří celoplošných zemských digitálních sítí, nutně držitelem kompenzační licence pro celoplošné DVB-T vysílání, nebo nikoli? Na tom se operátoři digitálních multiplexů a digitální televize nedokáží shodnout. Podle Tomáše Vlčka, technického ředitele společnosti Czech Digital Group, provozovatele multiplexu 3, jsou televize bez platné licence pro zemské digitální vysílání pro firmu rizikem.

K TÉMATU: Jiří Balvín: Óčko si o kompenzační licenci požádá. Je jedno, kdy

Pro nás je největším problémem, že nikde není definováno, kdy by si měly televize požádat o vydání kompenzační licence, prohlásil Vlček na čtvrtečním workshopu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v pražském Top hotelu. Stejného názoru je i Kamil LevinskýČeských Radiokomunikací: Je chyba celého procesu digitalizace, že operátoři multiplexů musí plnit termíny obsažené v Technickém plánu přechodu (TPP), a televize mohou sedět více než 900 dní na zadku a rozhodovat se, zda si požádají o licenci.

Podle zákona si totiž ty televize, které mají nárok na kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, mohou o toto oprávnění požádat kdykoli do doby, než Česká republika úplně vypne zemské analogové televizní vysílání. Do tohoto data také tyto kompenzační licence platí. Z šestice nových digitálních televizí si o kompenzaci dosud požádaly pouze dvě televize (Z1 a TV Barrandov), třetí se k tomu chystá začátkem příštího roku (Óčko).

Generální ředitel zpravodajské televize Z1 Martin Mrnka však odkládání žádostí o vydání kompenzačních licencí u nových televizí za problém nepovažuje. Existuje institut převzatého vysílání programů z kabelů a satelitu. Stejně jako operátorům chybí jasný termín startu televizí, televizím chyběly informace o tom, jak se budou jednotlivé sítě rozvíjet a kdy kde budou vysílat. To jsme se dozvěděli až koncem srpna. Rozumím proto televizím Barrandov nebo Febio, že s žádostmi o licence vyčkávají, prohlásil Mrnka.

BRAND24

Podle Levinského je ale institut převzatého vysílání v zemských digitálních sítích naprosto nedostatečný. Převzatý program může být ze sítě „vykopnut“ televizí, která si najednou požádá o kompenzační licenci. Mělo by se udělat to, že pokud někdo o kompenzační licenci nepožádá, měla by se tato licence nabídnout někomu, kdo vysílat chce a bude, řekl šéf transformace ČRa. Mrnka ale oponuje, že příprava nové televize na zahájení vysílání trvá přibližně rok, takže žádné „okamžité vyšoupnutí“ převzatých programů z pozemních multiplexů nehrozí.

Vysílací zákon umožňuje šířit v zemských digitálních sítích i programy převzaté z kabelu nebo satelitu, ale nesmějí zabírat programové pozice televizím, které mají řádnou licenci pro zemské digitální vysílání. Pokud by se taková televize objevila a nebylo by žádné jiné místo v digitálních sítích, musel by jí ho převzatý program uvolnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).