Hlavní navigace

OpenBox SF-30 LCD: Měřič satelitního signálu s 3,5" TFT LCD zobrazovačem

1. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Digitální satelitní měřič signálů (DVB-S/MPEG-2) OpenBox SF-30 LCD je pokračovatelem starších modelů (SF-10 a SF-20). Oproti nim má rozšířené funkce a větší spolehlivost. Je kompletně přepracován na základě nového procesoru japonské společnosti NEC. Slouží hlavně k přesnému nastavení satelitních antén a lze ho zařadit do střední třídy měřících přístrojů. Neobejde se bez něj žádná servisní firma, která se zabývá instalací satelitních parabol, ale je vhodný i pro běžné laiky.

Tento malý, ale robustní přístroj z eloxovaného hliníku vyráběného na Ukrajině o velikosti 18×10×3,5cm má hmotnost (cca 0,6 kg) a je tedy snadno přenositelný. Díky dodávané brašně s popruhem si jej můžeme při práci zavěsit na krk, nebo ho upevnit na střeše. Je také plnohodnotným FTA přijímačem nebo monitorem použitelným kdekoliv i mimo domov. Vyrábí se s popisem tlačítek v azbuce nebo angličtině. V uživatelském rozhraní je však možno vybírat z několika lokalizací a nechybí ani čeština.

OpenBox SF-30 titul s logem

Přední panel

Přednímu panelu vévodí barevný LCD zobrazovač 70×53mm s vysokým rozlišením. Pod zobrazovačem se nachází čidlo dálkového ovládání. Níže jsou barevné diody, které zobrazují právě zvolené funkce a indikaci signálu. Dále následují dobře popsaná tlačítka, tak, jak je známe např. z DO satelitních přijímačů, a další tlačítka pro přepínání specifických funkcí pro měření.

OpenBox SF-30 horni a dolni panel

Vrchní a spodní panel

Na vrchním panelu se nachází vstupní F konektor pro připojení LNB a reproduktor. U konektoru došlo proti starším modelům ke zpevnění jeho konstrukce, aby nedocházelo k jeho vytržení z plošného spoje.

Spodní panel odleva nabízí tato připojení: konektor DC pro připojení externího napáječe, kterým se nabíjí i rychlonabíjecí LI-ION baterie(2200mA), dále USB port pro aktualizaci software z PC (součástí balení je proto i redukce z USB na sériový port RS232) a trojice cinch pro audio L/P video vstup/výstup. V režimu AV lze použít přístroj jako přenosný monitor. To je užitečné např. při připojení bezpečnostní kamery nebo při konfiguraci přijímače v nepřítomnosti televize.

OpenBox SF-30 pohledy

Obraz na LCD zobrazovači je vysoce kontrastní a za šera je dobře viditelný i při práci v exteriéru např. na střeše. Za slunečného počasí však ani zvýšený kontrast nestačí a musíme si pomoci zacloněním.

Uvedení do provozu

Po vybalení z přepravní krabice měřič zapneme přidržením zmáčknutého tlačítka ON po dobu asi tří vteřin a zjistíme stav dobití baterie. Pokud je baterie vybitá, připojíme síťový napáječ. Doporučená doba prvního nabíjení je asi 6 hodin, při rychlonabíjení 2 až 3 hodiny. Na dobitou baterii je přístroj schopen provozu asi 4 hodiny. Uvážíme-li, že přístroj napájí také LNB a ovládá případně i motor paraboly, je výdrž baterie dobrá. Součástí balení je i napájecí kabel pro připojení měřiče do automobilového cigaretového zapalovače.

OpenBox SF-30 napajec

Nyní můžeme přišroubovat do F portu kabel od sat. antény na C, nebo Ku pásmo. Po zapnutí se na zobrazovači objeví uvítací logo Openboxu. Menu nabízí čtyři nabídky: instalace, hledání signálu, systémové nastavení a výpočet úhlu. Nejdříve v systémovém nastavení zvolíme OSD LANGUAGE – jazyk komunikace. Mimo češtiny je přítomna i ruština a angličtina. Průhlednost menu nastavíme v položce OSD TRANSPARE. Dále můžeme nastavit čas vypnutí při nečinnosti. V položce PROFIL můžeme nastavit černobílé nebo modrobílé zobrazení menu. V další nabídce zvolíme vypnout/zapnout zvukovou signalizaci pro akustické nastavování paraboly, v dalším můžeme uvést přístroj do továrního nastavení. Pod položkou VERSION si zobrazíme aktuální verzi software. (verze testovaného firmware byla: S/W-2.27 H/W: 2.0 LCD01).

OpenBox SF-30 system nastavení jazyka

Další položkou v menu je hledání signálu. Pomocí šipek najdeme v seznamu název hledaného satelitu. V nabídce je k dispozici cca 60 družic. Pokud v nabídce není požadovaný transpondér, můžeme ho sami v menu přístroje doplnit. Dále ve třech krocích nastavíme hodnoty použitého LNB. Nastavíme požadovanou frekvenci a numerickou klávesnicí vložíme SR. Poslední položkou je polarizace. Po přesunutí na položku vyhledání kanálu potvrdíme tlačítkem OK a zvolený mux bude vyhledán. Menu přístroje je srozumitelné a velmi se podobá klasickým satelitním přijímačům. Při dostavování paraboly sledujeme kvalitu a sílu signálu na grafu v dolní části obrazovky. Nalezneme tam také aktuální číselné hodnoty signál/šum a chybovost. Nastavujeme hlavně na co největší hodnotu S/N, naopak chybovost BER na hodnotu co nejmenší. Pokud máme ještě zapnutou funkci zvukový signál jeho intenzita a barva se bude měnit podle síly signálu. Citlivost tuneru je dostatečná.

OpenBox SF-30 instal menu

Tlačítkem F1 měníme vzhled zobrazení na zobrazovači a tl. F2 ovládáme natáčení antény pomocí motoru ((DiSEqC 1.2.). V menu motor nastavujeme nulovou pozici, krokování nebo posun motoru východ/západ. Tlačítkem OK můžeme zrušit chybový stav motoru. Všechny zvolené a nastavené parametry můžeme ukládat do paměti.

OpenBox SF-30 uhel vypoctu ant

Měřič umožňuje naladit signály v rozsahu SR 2 ~ 45 Msps. Po vyhledání programy také potvrzujeme tl. OK do paměti přístroje. Naladěný program můžeme okamžitě sledovat na zobrazovači i se zvukovým doprovodem a máme tak kontrolu, že jsme opravdu naladili to co jsme požadovali. Pokud měřič propojíme přes kabel cinch s TV, můžeme na něm sledovat vše, co zobrazuje LCD měřiče. Tento přístroj neumožňuje naladit ani měřit v HD DVB-S2. Nemá ani sloty na karty podmíněného přístupu.

Upgrade software pomocí PC

Aktualizace firmware je možná přes USB/AV vstup. Je dodáván redukční kabel s konektory RS 232/USB. Poslední aktualizace nalezneme na Internetu na stránkách výrobce.

OpenBox SF-30 graf kvality

Pokud potřebujeme vypočítat polohu sat. paraboly najdeme v menu položku úhel výpočtu. Nejprve vybereme pomocí šipek na klávesnici název družice, nastavíme její sat. pozici, dále zeměpisnou šířku a délku místa příjmu a potvrdíme OK. Na displeji se nám numericky zobrazí výpočet natočení antény a elevace (náklonu).

OpenBox SF-30 vyhled kanalu a spektr

Potřebujeme-li jemné nastavení paraboly použijeme analyzátor spektra. Pomocí tlačítka AN/DG se zobrazí graf spektra signálu zvolené frekvence. V dalším firmware výrobce slibuje v tomto směru další rozšiřování diagnostiky signálu.

Dálkový ovládač

OpenBox SF-30 DO

Miniaturní a velice tenký dálkový ovládač pro komunikaci s měřičem oceníme v případě, kdy jej budeme využívat např. jako televizor nebo monitor.

Vzhledem k tomu, že je měřič určen k práci v terénu je k němu dodávána brašna z odolné tkaniny s otvory pro příslušné porty a její přední kryt je z průhledné fólie. Brašna se dá popruhy zavěsit např. na krk nebo jiné místo. Obsahuje i zadní kapsu na drobné montážní součástky, pomůcky nebo DO. Přístroj se při provozu mírně zahřívá.

BRAND24

OpenBox SF-30 krabice
Balení obsahuje:

– Openbox SF 30
- látkový obal na přístroj
- kabel cinch
- redukce RS 232/USB
- redukce F/ANT
- manuál v angličtině
- kabel napájení do cigaretového zapalovače
- napáječ AC 100 až 240V~/ DC 13,3V

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
Web: http://tvdigi­talne.cz/open­box-sf-30-lcd-english.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 11.490 Kč vč. DPH
Foto + screenshot: autor

Shledáváte tento měřič užitečným?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).