Hlavní navigace

Odchod Václava Havla televize nezaskočil. S výjimkou Barrandova obstály

19. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Nečekané úmrtí historicky prvního prezidenta samostatné České republiky a ikony listopadové revoluce Václava Havla v neděli na krátko zaskočilo dramaturgy diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zpráva přišla krátce po poledni, kdy do křesla proti Václavu Moravcovi zasednul premiér Petr Nečas. ČT ale zareagovala bleskově: Moravec o úmrtí informoval diváky i premiéra ve 12:09, jen dvě minuty poté, co tuto zprávu vydal server iDnes.cz. Česká televize, Nova i Prima, ale také Český rozhlas bleskově oznámily mimořádné změny ve vysílání.

Otázky Václava Moravce se změnily ve speciál ČT 24

Konec roku přináší i smutné okamžiky, oznámil devět minut po poledni Václav Moravec do kamery ČT. Divákům i nic netušícímu premiérovi Petru Nečasovi poté sdělil, že Václav Havel nad ránem zemřel. Česká televize má tuto informaci již potvrzenu, dodal. V tu chvíli byl premiér Nečas asi prvním politikem, který veřejně a spatra komentoval odchod prvního českého prezidenta. Poté ale Moravec pokračoval v započaté diskusi o situaci v české policii a napjatému vztahu policejního prezidenta s ministrem vnitra. V redakci zpravodajství ČT ale už probíhaly přípravy na spuštění mimořádného vysílání, které začalo ještě před koncem první hodiny Otázek Václava Moravce jak na programu ČT 1, tak na zpravodajské ČT 24.

Původní dramaturgii opustily Otázky ve 12:55, kdy ČT 1 a ČT 24 zařadily krátký portrét Václava Havla. Václava Moravce poté na krátko vystřídaly plánované Zprávy, které se oproti tradičním pěti minutám protáhly. Česká televize také okamžitě zrušila původně plánovaný program na Jedničce, místo pohádky pokračovalo souběžné mimořádné vysílání ČT 24. Kavčí hory zopakovaly záznam vyjádření Petra Nečase k úmrtí Václava Havla a postupně přidávaly další a další politiky a zejména bývalé spolupracovníky někdejšího prezidenta. Václav Moravec se mezitím přesunul ze studia Otázek do studia, odkud ČT vysílá každý večer Události, komentáře. Kontinuální mimořádné zpravodajství na obou programech pak pokračovalo až do začátku hlavní zpravodajské relace Události.

OVM - úmrtí Václava Havla

Václav Moravec právě oznamuje divákům Otázek i premiérovi Petru Nečasovi ve studiu zprávu o úmrtí Václava Havla (Foto: Česká televize)

Z komerčních televizí reagovala nejrychleji Nova

Šest minut po druhé hodině odpoledne rozeslala televize Nova novinářům tiskovou zprávu, v níž informovala o mimořádné změně ve svém večerním vysílání. Místo plánované české komedie Svatba na bitevním poli aneb Hodiny před slávou zařadila do hlavního vysílacího času od 20:05 dokument Občan Havel, který koprodukovala. Úpravy doznaly i původně plánované Střepiny, které Nova narychlo celé předělala do speciálu věnovaného poslednímu televiznímu rozhovoru s Václavem Havlem. Štáb Novy totiž letos v říjnu strávil s exprezidentem celý den během oslav jeho pětasedmdesátých narozenin. Unikátní rozhovor štáb natočil v Havlově soukromé limuzíně při cestě na oslavu v centru Prahy.

Nova na změnu upozorňovala už během dne pomocí psaného kraulu přímo na své obrazovce. Stejnou formu zvolila i televize Prima, která médiím oficiálně oznámila změnu ve vysílání v 15:39 tiskovou zprávou se stejným názvem jako Nova (dokument se jmenoval „Pocta Václavu Havlovi“). Sdělila v ní, že z piety večer neodvysílá Krimi zprávy. Krimi Plus ani VIP zprávy a místo nich od 19:30 zařadí mimořádnou hodinou živou debatu Pocta Václavu Havlovi s Michaelem Kocábem, Šimonem Pánkem a Tatianou Vilhelmovou, kterou odmoderuje Roman Pech. Hlavní pořad večera, americký velkofilm King Kong, však Prima nezrušila a pouze ho posunula od půl hodiny na 20:30 hod.

Televizní noviny - úmrtí Václava Havla

Nova věnovala úmrtí Václava Havla velkou část Televizních novin. Doplnila je černou stužkou s portrétem bývalého prezidenta a jeho podpisem. (Foto: Voyo.cz)

Primě zbyly zprávy a publicistika, Barrandovu nic

Prima byla oproti České televizi a Nově v nevýhodě. Na rozdíl od nich totiž nevlastní vysílací práva k žádnému z dokumentů o Václavu Havlovi, a ani nemá v archivu žádný vlastní diskusní pořad, jehož by se Havel zúčastnil jako host. Sáhnout tedy mohla pouze po zpravodajském materiálu a Havlově odchodu alespoň věnovala celou hlavní zpravodajskou relaci. Ještě hůře na tom ale byla televize Barrandov, která na Havlův skon nijak nereagovala. Ani nemohla: kromě krátké zpravodajské relace Hlavní zprávy, do níž nakupuje videopříspěvky od agentury ČTK, je na tom totiž stejně jako Prima: ve vlastním archivu nemá s Havlem vůbec žádný pořad. V tomto smyslu tedy měly výhody televize, které vysílají už od devadesátých let.

Bezesporu nejlépe (pokud se to v této souvislosti vůbec dá napsat) se s úmrtím Václava Havla vypořádala Česká televize, která vedle mimořádného kontinuálního vysílání, které šlo souběžně na ČT 24 a ČT 1, okamžitě začala pracovat na kompletní změně večerního vysílání programů ČT 1 a ČT 2. Nakonec tedy Havlově odchodu věnovala kompletní vysílání tří ze čtyř programů. Jedinou výjimkou byla sportovní ČT 4, které se tato smutná událost dotkla jen okrajově. Zatímco ČT 1 a ČT 24 změnily vysílání počínaje 13. hodinou, ČT 2 se přidala až od 18:05 hod., kdy mimořádně zařadila záznam inscenace Largo desolato pražského Divadla Na zábradlí (z roku 1991) podle stejnojmenné divadelní hry Václava Havla.

Zprávy TV Prima - úmrtí Václava Havla

Prima věnovala odchodu Václava Havla celou svoji hlavní zpravodajskou relaci (Repro: www.iprima.cz)

Česká televize ukázala, co to je veřejná služba

ČT 1 do vzpomínky na Václava Havla zahrnula i plánovaný přenos z Adventního koncertu v pražském chrámu svatého Mikuláše, jehož začátek předsunula na 17:45. Následující hlavní zpravodajská relace Události byla vzhledem k situaci monotematická a s prodlouženou stopáží téměř čtyřiceti minut. Havlovi patřil i celý prime time na ČT 1 a ČT 2. Jednička odvysílala televizní premiéru Havlova filmového debutu Odcházení podle jeho stejnojmenné hry, Dvojka pak dokument Václav Havel, Praha – Hrad o jeho příchodu na Pražský hrad po prvním zvolení do funkce prezidenta tehdejšího Československa. Na ČT 1 pak následoval od 21:30 dokument z cyklu GEN Václav Havel očima Ondřeje Trojana, po něm od 21:45 záznam koncertu k 20. výročí sametové revoluce Už je to tady a od 23:50 zamyšlení Václava Havla Jednou budem dál.

ČT 2 pokračovala po hlavním dokumentu od 21:00 filmem Fenomén Hrádeček aneb duchové pod Břečtejnem, poté od 22:00 záznamem inscenace slavné Havlovy divadelní hry Audience a od 23:20 archivním dílem literárního pořadu Třistatřicettři, jehož hostem byl právě Václav Havel. Na zpravodajské ČT 24 do půlnoci pokračovalo mimořádné kontinuální zpravodajství o úmrtí Václava Havla. Česká televize tak s přehledem splnila svoji službu veřejnosti, kterou by ostatní komerční televize už ze svého principu nemohly naplnit v takovém rozsahu a s tak exkluzivním obsahem. Nebyla však sama, stejnou službu veřejnosti prokázal i Český rozhlas, zejména na svém hlavním okruhu Radiožurnál.

Český rozhlas - úmrtí Václava Havla

Mimořádné vysílání připravil na celé odpoledne i večer i Český rozhlas 1 – Radiožurnál (Repro: www.rozhlas.cz)

BRAND24

Mimořádné vysílání Radiožurnálu podobně jako na ČT 24

Radiožurnál v podstatě zareagoval stejně rychle jako zpravodajská ČT 24, krátce po poledni přešel na mimořádné vysílání. Kromě jiného dokonce upravil i hudební složku svého vysílání, do éteru pouštěl výhradně interprety, kteří byli nějak blízcí Václavu Havlovi. Radiožurnál využil svého bohatého archivu rozhovorů s Václavem Havlem, monitoroval zahraniční reakce na jeho úmrtí a zprostředkoval vzpomínky jeho přátel a kolegů. Speciál během odpoledne moderoval Jan Pokorný, od 20 hodin jej u mikrofonu vystřídal Tomáš Pancíř. Po hlavní zpravodajské relaci Zprávy o šesté Radiožurnál mimořádně zařadil dokument Marka Janáče Deset tváří Václava Havla.

Vysílání upravila i stanice Vltava, která od 20 hodin zařadila besedu s kritiky a publicisty věnovanou literární a dramatické činnosti Václava Havla. Hodinové speciální vysílání nabídnul od 18 hodin také Český rozhlas 6, kde se role moderátora ujal Radko Kubičko. Po 20. hodině stanice zařadila reprízu pořadu Portréty, věnovaného Václavu Havlovi. Úmrtí prvního českého prezidenta se dotklo i společného nočního vysílání regionálních studií Českého rozhlasu.

Jak jste se dozvěděli o úmrtí Václava Havla?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).