Hlavní navigace

Odchod Óčka z DVB-T přímo ohrožuje existenci multiplexu 3

27. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V pátek zasáhla české televizní diváky zpráva, že hudební televize Óčko odchází z digitálního multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG). Pokud se nad touto informací zamyslíte hlouběji, může mít pro českou digitalizaci televizního vysílání mnohem hlubší význam, než se může na první pohled zdát. Za prvé stoprocentně ovlivní obchodní plán společnosti CDG a za druhé může způsobit odchod diváků k jiným platformám, zejména k satelitu. Mnoho diváků je totiž už průtahy okolo zemské digitalizace znechuceno.

V kostce k problému

O plánovaném odchodu hudební televize Óčko z terestrického digitálního vysílání si toho mohli přečíst čtenáři našeho serveru víc než dost. Náš web informoval o této nečekané události jako první prostřednictvím této aktuality a ač čtenáři většinou nemají potřebu pod krátkými zprávami příliš diskutovat, pod touto se objevilo do nedělní desáté hodiny dopolední na sto třicet komentářů, což svědčí o mimořádném zájmu. V pátečních večerních hodinách pak přinesl DigiZone.cz také mimořádný rozhovor s generálním ředitelem stanice Jiřím Balvínem a výkonným ředitelem Hynkem Chudárkem. Šéfredaktor státního informačního webu o přechodu na digitální televizní vysílání Digitálně.tv Juraj Koiš se problému věnoval i ve své nedělní glose. Problematiku lze popsat v kostce takto: Óčko odchází ze zemského digitálního multiplexu 3 proto, že je pro něj tento druh vysílání nerentabilní a plánované pokrytí této sítě je zbytečně velké. Televize by ráda prostřednictvím DVB-T vysílala, ale chce takto pokrýt především velká města. Tomu by vyhovovala síť 4 společnosti Telefónica O2, ale pouze v případě, že by byla budována a v ostrém provozu. Další setrvávání v terestrické digitální síti tedy nemá v tuto chvíli pro Óčko smysl.

Bude Óčka škoda?

Hudební televize Óčko byla v DVB-T beze sporu atraktivním kanálem. Tento způsob příjmu si zajišťují povětšinou ti, kteří chtějí do přechodu na digitální vysílání investovat co nejmenší prostředky. I když lze najít v terestrické digitální televizi nějaký ten zajímavý kanál zdarma – ČT 24, Prima Cool – Óčko bylo bezesporu velkým tahákem v tom, že ač do svého vysílání z ekonomických důvodů přidává nepříjemné chaty, seznamky, apod., bylo bezplatným programem. I když skloubení české a zahraniční hudby není zrovna jednoduché, této televizi se to podařilo poměrně dobře. Domácí muziky je ve vysílání minimum a převažuje zahraniční. Navíc novinky nasazuje maximálně s několikatýdenním zpožděním. Nebudeme ani daleko od pravdy, pokud napíšeme, že by se mohlo směle porovnat s některou regionální verzí hudebního kanálu MTV – podobných prvků je tam více než dost. Analýzy podle Óčka ukázaly, že prostřednictvím DVB-T ho sleduje pouze 14 procent diváků. Je to však počet, o který stojí za to přijít?

Vlček Rajdus 500

Výkonný ředitel Tomáš Vlček a manažer Jiří Rajdus ze společnosti Czech Digital Group (první dva zleva) na workshopu Českého telekomunikačního úřadu letos v březnu. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Odchod hudební televize způsobí problémy operátorovi multiplexu 3

Pro diváky sice bude odchod Óčka z DVB-T ztrátou, nijak je však nepoškodí finančně. Mnohem hůře už na tom bude operátor multiplexu 3, společnost Czech Digital Group (CDG), která se musí vypořádat s tím, že bude mít o jednoho zákazníka méně, ačkoliv cena, kterou bude muset Českým Radiokomunikacím platit za technický chod sítě, zůstane beze změny (a po plánovaném spuštění tří nových vysílačů během letošního léta se ještě zvýší). To, že se jedná o ztrátu citelnou, potvrdil serveru DigiZone.cz manažer společnosti CDG Jiří Rajdus. Je to nenahraditelný výpadek. Jiného zákazníka v tuto chvíli nemáme, uvedl. Jeho kolega, výkonný ředitel společnosti Tomáš Vlček, dodal: S naším plánem to neudělá nic, ale s jeho plněním pochopitelně ano. Ceny, jaké si účtují České Radiokomunikace za pronájem vlastních vysílačů pro síť 3, provozovanou CDG, jsou bohužel tajné. Jde o obchodní tajemství, což potvrdil i ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Podaří se CDG vůbec finančně ukočírovat provoz multiplexu 3? To je otázka, říká Vlček. Podle něj je však v tuto chvíli předčasné problém řešit: Budeme to muset probrat s majiteli firmy.

Stavět se musí podle TPP, ale…

Není odchodem Óčka ohroženo další budování multiplexu 3? Jsme zavázání Technickým plánem přechodu (TPP) jako takovým. Se smlouvou s Českými Radiokomunikacemi to nemá nic společného, konstatoval manažer Czech Digital Group Jiří Rajdus, v čemž se shodl i s Tomášem Vlčkem. Obchodní model počítá s tím, že budeme stavět podle TPP. Jsme povinni síť vybudovat, uvedl Vlček, což do třetice potvrdil také Levinský z ČRa: Sítě 1 až 3 mají předepsané budování podle TPP. Nemůže se stát, že by nebyl dodržen. A co například vysílat v některých lokalitách jen vybrané kanály, bylo by to možné? My stavíme podle TPP celoplošnou síť, takže není možné vysílat jen někde. Narušila by se tím její integrita. Potřebujeme zákazníky, kteří budou vysílat všude. Není možné vysílat poloprázdnou síť, uvedl Tomáš Vlček z CDG. Technicky by to ale možné pochopitelně bylo. V úvahu však připadá možnost, že by se společnost obrátila na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a požádala ho o udělení technické výjimky.

Paradoxně by tak mohlo dojít k podobné situaci, která vládne u společnosti Telefónica O2. Ta je Technickým plánem přechodu sice také zavázána k budování multiplexu 4, ale vzhledem k tomu, že nemá zákazníky, kteří by své vysílání v síti nabízeli, není možné ji sankcionovat. O tom, zda by ale bylo možné tento problém skutečně takto řešit, si není jistý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Tímto problémem jsem se nezabýval. Je pravda, že působení sítě bude omezené. Důležité je však to, že bude naplněn TPP. Jeho úkolem je zajistit převod stávajících analogových televizí na digitální a vysílání analogové ukončit. Totéž platí i pro regionální televize. Je důležité, aby byl zajištěn chod sítí 1 a 2. Co se stane dále, to bych v tuto chvíli neřešil, uvedl pro DigiZone.cz Dvořák.

BRAND24

Zdeněk Šámal 500

Z multiplexu 3 odejít nechceme, říká ředitel televize Z1 Zdeněk Šámal. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Ostatní televize v multiplexu 3 setrvají

Pokud z terestrického digitálního multiplexu 3 odchází hudební televize Óčko, je na místě si položit otázku, zdali podobně nepřemýšlejí i jeho zbývající dva zákazníci – lifestylová televize Public a zpravodajská televize Z1. Vždyť právě druhá jmenovaná měla na své pokrytí podobný názor jako hudební kanál mediální skupiny MAFRA, tedy Óčko. Dobrou zprávou pro CDG je, že v tuto chvíli skutečně oba programy v jeho nabídce zůstat chtějí. Smlouvy na další šíření by měly být podepsány v nejbližších dnech. To DigiZone.cz potvrdila ředitelka televize Public Renata Pešková i šéf kanálu Z1 Zdeněk Šámal. Jednání v tuto chvíli vede samotný investor. Pokud mám správné informace, v průběhu tohoto týdne bychom smlouvu podepsali. Dostala jsem však od investora zadání zamyslet se nad obchodním plánem, uvedla Pešková s tím, že smlouva, kterou má Public v úmyslu podepsat, by se měla týkat let 2009, 2010 a 2011. Tříletou variantu jako jednu z možných uvedl i Šámal. Sama CDG po televizích chtěla, aby podepsaly smlouvu na tři nebo pět let dopředu.

Myslíte si, že odchod hudební televize Óčko z DVB-T ublíží digitalizaci v Česku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).