Hlavní navigace

Od zítřka Česká televize v platformě CS Link kvalitněji

31. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
31. 7. 2008

Česká televize navýší od zítřejšího dne velikost svého datového toku v satelitní platformě CS Link z družice Astra 3A, a to z 24 na 30 Mbit/s. Zvýšit by se měla jak kvalita obrazu, tak i zvuku. Navýšení datového toku o 6 Mbit/s se využívá pro zkvalitnění obrazových složek ČT1, ČT2ČT4 – Sport a umožňuje také obohatit zvukové složky jednotlivých programů o moderní technologie, řekl při této příležitosti tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

BRAND24

O zavedení Dolby Digital na satelitu hovořil již v únoru letošního roku pro DigiZone.cz šéf vysílací techniky ČT Karel Trpák. V transportních streamech se náš prostorový zvuk neobjeví, dokud to nebude opravdu stoprocentní, konstatoval však Trpák. Žádný pevný termín zatím stanovený nemáme, záleží to i na připravenosti pořadů s prostorovým zvukem, dodal.

ČT1 se nadále bude vysílat s jedním zvukovým kanálem umožňujícím zařadit buď jeden stereofonní zvukový doprovod, duální monofonní zvuk (český dabing a originální verzi), případně jeden zvuk ve formátu Dolby Digital, pro ČT2 zůstanou rezervováné dva stereofonní zvukové kanály – jeden pro český a druhý pro originální zvuk. Navýšením datového toku a implementováním nových technologií realizuje Česká televize stanovenou strategii v postupném přechodu na HDTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).