Hlavní navigace

Óčko slibuje, že o kompenzační licenci požádá na začátku roku 2009

21. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
21. 9. 2008

Hudební televize Óčko požádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání takzvané kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání začátkem příštího roku. Prostřednictvím tiskové zprávy to v neděli oznámil generální ředitel Óčka Jiří Balvín. Zároveň vyloučil, že by televize neměla dostatek financí na pokrytí poplatků spojených s celostátním vysíláním prostřednictvím pozemních vysílačů.

K TÉMATU: Česká MTV od Novy = velký problém pro Óčko

Na začátku roku 2009 požádá hudební TV Óčko o tzv. kompenzační licenci pro pozemní digitální vysílání. Hudební TV Óčko je již dnes připravena splnit všechny technické i finanční požadavky licenčních podmínek, stojí v tiskové zprávě. Na kompenzační licenci pro pozemní digitální vysílání máme nárok ze zákona, a i kdybychom ani příští rok o licenci nepožádali, tak o ni rozhodně nemůžeme přijít, dodal Balvín. Ze zákona však kompenzační licence platí pouze do termínu úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice, tedy do června 2012.

Chceme ale vyslat signál českému mediálnímu a reklamnímu trhu, že jsme připravení technicky i finančně splnit požadavky, které na nás kompenzační licence klade. A proto na začátku příštího roku o kompenzační licenci požádáme, prohlásil Balvín. Óčko je podle něj velmi úspěšné i bez kompenzační licence, kdy šíří svůj signál i jinými cestami než pozemně. Průměrná denní sledovanost Óčka dosahuje 228 tisíc diváků, alespoň jednou týdně tuto televizi sleduje 665 tisíc diváků.

Hudební TV Óčko vždy byla lídrem v digitálním vysílání a celoplošná licence tak byla vždy v plánech stanice, upozorňuje televize v tiskové zprávě. Až donedávna však podle ní nebylo jasné, jak se bude v České republice přecházet z analogového na digitální pozemní vysílání. Dokud jsme nevěděli, zda a v jaké podobě bude technický plán přechodu na digitální vysílání platit, nemělo smysl o kompenzační licenci žádat. Licence vyžaduje pokrýt sedmdesát procent území České republiky. To rádi splníme, ale než jsme znali finální podobu harmonogramu přechodu, nemohli bychom pokrytí naplánovat, vysvětluje Balvín.

BRAND24

Generální ředitel Óčka také odmítá myšlenku, že by televize neměla dostatek financí na poplatky spojené s celoplošným terestrickým šířením signálu, které se pohybují okolo padesáti milionů korun ročně. Loni jsme dosáhli zisku ve výši dvanáct milionů korun a to i přes to, že jsme investovali prostředky v řádech desítek milionů korun do nového světelného systému, odbavovacího pracoviště a kamerového parku, říká Balvín. S prostředky na celoplošné digitální pozemní vysílání v našem obchodním plánu počítáme. Navíc jsme součástí mediální skupiny Mafra, která je jednou z nejsilnějších na českém trhu, dodal.

Aktuální rozhovor s generálním ředitelem Óčka Jiřím Balvínem čtěte v úterý na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).