Hlavní navigace

Telefónica O2: Plzeň jsme vypnuli, ale multiplex 4 postavíme

21. 8. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Až do listopadu 2011 si dává čas Telefónica O2 na vystavění svého multiplexu 4, zemské digitální sítě pro nové televize. Zatímco digitální stanice firmu kritizují kvůli nekomunikaci a absenci jakýchkoli plánů rozvoje sítě, mluvčí Telefóniky Martin Žabka naopak tvrdí, že firma nezaznamenala žádnou poptávku po svých službách a tudíž nemá důvod spouštět další vysílače. Pravda bude asi někde uprostřed.

Další termíny „do větru“?

Začátkem srpna měla Telefónica O2 spustit hned čtyři nové vysílače multiplexu 4. Síť, v níž aktuálně testuje televize Nova a první program České televize vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a Telefónica v ní provozuje svůj promo kanál O2 Info na placenou IPTV službu O2TV, měla začít vysílat v Ústí nad Labem, Kutné Hoře, Karlových Varech a Písku. Ve skutečnosti firma nespustila nic, a navíc už v červenci vypnula vysílač multiplexu 4 v Plzni na Košutce. Telefónica O2 tak už podruhé porušila svůj vlastní harmonogram spouštění nových vysílačů.

Společnost Telefónica O2 Czech Republic, a.s. v současné době testuje vysílání programů ČT 1 a Nova v rozlišení High Definition a programu O2 Info ve Standard Definition rozlišení. Testování probíhá v lokalitách Praha, Brno a Ostrava vždy s ohledem na dílčí vyhodnocení výstupů testování a může tedy dojít k situaci, kdy je dílčí fáze testování ukončena a testování v předmětné lokalitě je pozastaveno. Toto je například případ lokality Plzeň, vysvětlil na dotaz serveru DigiZone.cz mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Kromě plzeňské Košutky se ale v posledních týdnech odmlčely i některé pražské vysílače multiplexu 4, a v minulosti firma odpojila jeden ze dvou brněnských vysílačů této sítě.

Mux 4 - pokrytí ČR k 15.3.2009

Pokrytí multiplexu 4 před vypnutím plzeňského vysílače Košutka (Zdroj: ČTÚ)

Sliby chyby

Spouštění nových vysílačů multiplexu 4 slibovala Telefónica již loni v září na prvním workshopu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k plnění Technického plánu přechodu (TPP). Workshop probíhal pouhý měsíc poté, co se dvě největší tuzemské komerční televize Nova a Prima rozhodly dobrovolně přihlásit k TPP a digitalizace televizního vysílání tudíž mohla naplno začít. Manažer pro videoaplikace Telefóniky O2 Tomáš Dratva na akci zveřejnil vůbec první tabulku s přehledem plánovaných vysílačů multiplexu 4 a termíny jejich spouštění. Už na 1. prosince 2008 firma slibovala start vysílání v Ústí nad Labem, Kutné Hoře, Ostravě a na druhém brněnském vysílači v ulici Jana Babáka.

Harmonogram zavádění multiplexu 4 ze září 2008
Ucelená oblast Vysílač Termín zahájení Vysílací kanál
Ostrava Ostrava, ul. 1. máje 1.11.2008 63
Ostrava Ostrava, Lanová 1.12.2008 63
Praha Kutná Hora, Vysoká 1.12.2008 44
Praha Praha, Zelený Pruh 1.12.2008 64
Praha Praha, UTB 1.12.2008 64
Praha Praha, Petřiny 1.12.2008 64
Brno Brno, Jihlavská 1.12.2008 64
Brno Brno, Jana Babáka 1.12.2008 64
Ústí nad Labem Ústí nad Labem, Krušnohor 1.12.2008 62
Plzeň Plzeň, vodárna 1.1.2009 63
Plzeň Karlovy Vary, Všeborovice 1.1.2009 45
České Budějovice neuvádí 1.2.2009 63, 65
Trutnov Liberec (neuvádí) 1.2.2009 65
Ostrava Hlubočec, Hůrka 1.4.2009 63
Jihlava neuvádí 1.7.2009 63
Trutnov Pardubice (neuvádí) 1.9.2009 45
Jeseník Olomouc (neuvádí) 1.6.2010 44
Zlín neuvádí listopad 2011 42

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic (stav k 25.9.2008)

Jenže prvního prosince žádný z plánovaných vysílačů vysílat nezačal. Zcela mimo plán pak Telefónica před Vánoci spustila vysílání na plzeňském vysílači Košutka, a koncem roku následoval i ostravský vysílač na budově Telefóniky v ulici 1. máje. V březnu pořádal ČTÚ další workshop k naplňování TPP, na kterém Telefónica zveřejnila nový, aktualizovaný harmonogram rozvoje multiplexu 4. V něm slibovala na letošní rok start čtyř nových vysílačů. Všechny měly začít vysílat 1. srpna, ale opět šlo o termíny „do větru“, protože operátor žádné vysílače nezprovoznil. Podle stejné tabulky by měl multiplex 4 začít příští rok v dubnu vysílat v Jihlavě, v červnu v Olomouci a Uherském Hradišti, v srpnu v Jablonci nad Nisou, Chrudimi a Hradci Králové.

Harmonogram zavádění multiplexu 4 z března 2009
Kraj Vysílač Vysílací kanál Termín spuštění
Středočeský Kutná Hora, Vysoká 44 1.8.2009
Ústecký Ústí nad Labem, Krušnohor 62 1.8.2009
Karlovarský Karlovy Vary, Všeborovice 45 1.8.2009
Jihočeský Písek, Nová hospoda 65/63 1.8.2009
Vysočina Jihlava, Jeníkov 63 1.4.2010
Olomoucký Olomouc, Jeremenkova 44 1.6.2010
Zlínský Uherské Hradiště, Rovnina 42 1.6.2010
Liberecký Jablonec nad Nisou, Ces 65 1.8.2010
Pardubický Chrudim, Mrakotín 45 1.8.2010
Královéhradecký Hradec Králové, Chlum 45 1.8.2010
Moravskoslezský Ostrava, ul. 1. máje 63 1.4.2011

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Nemáme klienty, hájí se Telefónica

Proč Telefónica neplní vlastní sliby a již podruhé zveřejnila harmonogram, o kterém dopředu tušila, že jej nemůže dodržet? Mluvčí firmy Martin Žabka svaluje vinu na nové digitální televize, potenciální klienty multiplexu 4. Telefónica O2 s provozovateli televizního vysílání jedná, avšak poptávka provozovatelů zatím není v takovém rozsahu a podobě, která by umožnila pokračovat ve spouštění nových vysílačů. To má na plnění harmonogramu spouštění jednotlivých vysílačů nevyhnutelný dopad, říká. O jaké provozovatele jde a kdy s nimi Telefónica jednala? O tom mluvčí mlčí. Samy televize přitom tvrdí něco jiného.

Balvín Jiří

Jiří Balvín: Síť Telefóniky by byla dobrá alternativa

Kdyby bývala stavěla Telefónica O2 alternativní síť, bylo rozhodnutí jednoduché. Ale Telefónica O2 žádnou síť nestaví a my se ocitáme v monopolním prostředí, odůvodňuje generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín na svém blogu na serveru DigiZone.cz rozhodnutí této stanice opustit zemské digitální vysílání. Óčko vysílalo do konce letošního července v multiplexu 3, kvůli rozdílným názorům na úroveň pokrytí této sítě a poplatkům za šíření signálu ale tento multiplex opustilo.

V kontaktu jsme s nimi byli, jednali jsme, ale neměli nám co nabídnout. Kde je nějaká jejich síť? Nic se nestaví, řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Právě Óčko přitom mělo velký zájem přejít z multiplexu 3, v němž vysílalo do konce letošního července, do sítě 4, která by měla menší pokrytí a zaměřila by se především na velká města, takže by vysílání v ní bylo levnější a efektivnější. Jenže podle výkonného ředitele Óčka Hynka Chudárka se o plánech Telefóniky s multiplexem 4 pořádně nic neví, což v televizích vyvolává pochybnosti, zda jej firma vůbec chce vystavět. Podobnou zkušenost s Telefónikou mělo i předchozí vedení zpravodajské televize Z1.

„Postavíme ho do roku 2011“

Ohledně harmonogramu spouštění dalších vysílačů vysílací sítě 4 lze uvést, že společnost Telefónica O2 dodrží termín 11. listopadu 2011 plynoucí z Technického plánu přechodu, kdy musí být vysílací sítí 4 zajištěno pokrytí území zemským digitálním televizním vysíláním v rozsahu alespoň 70 procent obyvatel České republiky, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Jak chce firma tohoto pokrytí dosáhnout, už zveřejnila na prvním workshopu ČTÚ loni v září. Mapka předpokládaného pokrytí multiplexu 4 po spuštění všech vysílačů ale zjevně obsahovala mnohem více lokalit, než bylo vysílačů v tabulce s harmonogramem rozvoje této sítě.

Tomáš Dratva

Tomáš Dratva, manažer videoslužeb Telefóniky O2, který loni v září zveřejnil první tabulku termínů spouštění multiplexu 4 (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Telefónica je zainteresovaná v přípravě sekundární sítě digitálních vysílačů pro Českou televizi. Pro tuto síť chtějí využít kmitočty, které jsou vymezeny pro budování multiplexu 4, tvrdí Hynek Chudárek. Mají tedy nějakou svoji politiku a řekl bych, že rozvoj samostatného multiplexu 4 je na okraji jejich zájmu. Nebo je až druhý v pořadí. Televize Z1, která za bývalého ředitele Martina Mrnky uvažovala o přechodu do multiplexu 4, se k tomu podle současného šéfa Zdeňka Šámala nechystá. Rozhodně nikam přecházet nebudeme, chystáme se podepsat smlouvu na multiplex 3, řekl Šámal serveru DigiZone.cz. Příliš mnoho dalších klientů se už nenabízí.

Kdo by mohl vysílat v multiplexu 4?

Jaroslav Berka

Televize Public, další z klientů multiplexu 3, se na dotaz serveru DigiZone.cz o zájmu vysílat v síti 4 nevyjádřil. Z držitelů licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání by už přicházely v úvahu pouze regionálně zaměřené projekty TV7 a RTA podnikatele Jaroslava Berky. Ten však v případě TV7 jednal s operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG), s níž je ve sporu ohledně poplatků a možnosti začít vysílat pouze v Brně a nikoli rovnou v celé síti. Je pravděpodobné, že by Berka chtěl obě svoje televize provozovat ve stejném multiplexu, aby měly shodné pokrytí (už kvůli zásahu diváků a inzerentům).

V úvahu připadají ještě televize, které zatím nezačaly vysílat, ale mají ze zákona nárok na licenci pro DVB-T: dětská televize Pohoda, plnoformátová televize Febio a ženský kanál Prima klub, který nyní vysílá jako televize R1 na pozici programu Prima Coolmultiplexu 2 (v dopoledních hodinách). A samozřejmě Óčko, které však zatím licenci pro zemské digitální vysílání nemá a je otázka, zda o ni vůbec někdy požádá. Poté by se Telefónica mohla spolehnout už jen na programy převzaté z kabelu a satelitu, u nichž by ale neměla jistotu, že budou plnohodnotnými a hlavně dlouhodobými klienty. Na zkoušku by takto mohla ve vybraných lokalitách vysílat třeba česká verze hudebního kanálu MTV od Novy.

Óčko nevylučuje další jednání

Pokud by se potvrdila úvaha Hynka Chudárka, že Telefónica O2 chce použít kmitočtové příděly multiplexu 4 pro budování sekundární sítě digitálních vysílačů České televize, nelze vyloučit, že by se v takové sekundární síti mohlo vedle čtyř programů ČT objevit i Óčko. Pokud se dostane Česká televize k těmto frekvencím a začne stavět dokrývací síť pro svoje digitální vysílání, pak je otázka, jestli by nás to zajímalo, říká Jiří Balvín. Zatím to však vypadá tak, že multiplex 4 bude dál provozovat testy HDTV a čekat na nové, bonitní klienty. Experimentální provoz navíc nevylučuje možnost, že se tu a tam některý z vysílačů sítě 4 odmlčí.

Do listopadu 2011 bude harmonogram spouštění vysílačů reflektovat poptávku ze strany provozovatelů televizního vysílání, říká mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Testovací vysílaní je smluvně zajištěno v souladu s obecně užívaným rámcem experimentální spolupráce (testování) regulované služby jako spolupráce výlučně bezplatná a bez definované kvality služby (SLA). Předmětem smlouvy je mj. povinnost smluvních partnerů zajistit spolupráci technických expertů obou stran při vyhodnocování výsledků testování, dodává k testování televizí Nova HD a ČT 1 HD v multiplexu 4.

BRAND24

Telefónica je nepostižitelná

K informaci, že by Telefónica mohla kmitočty určené pro multiplex 4 použít pro budování sekundární sítě digitálních vysílačů České televize, se Žabka vůbec nevyjádřil. V případě nových skutečností vás a širokou veřejnost budeme informovat prostřednictvím tiskových zpráv a webových stránek společnosti, napsal pouze. Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, na něhož se server DigiZone.cz v této souvislosti obrátil jako na regulátora trhu elektronických komunikací, je na dovolené. Už dříve však Dvořák řekl, že Telefónica O2 získala kmitočtové příděly pro multiplex 4 v době, kdy se v zákoně vůbec nepamatovalo na možnost, že by operátor tyto kmitočty nezačal využívat a blokoval je.

ČTÚ tak nemůže Telefónice kmitočty sebrat, ani ji nijak sankcionovat. Na to by měl myslet nový zákon nebo novela zákona o elektronických komunikacích, řekl před časem v rozhovoru pro DigiZone.cz Pavel Dvořák. Jenže takzvaná velká novela zákona o elektronických komunikacích byla nakonec z projednávání v Poslanecké sněmovně stažena a novou by měla připravit až vláda vzešlá z podzimních předčasných parlamentních voleb. A na Telefóniku a její kmitočty pro multiplex 4 se stejně budou dále vztahovat ustanovení zákona z doby, kdy tyto kmitočty od ČTÚ získala.

Věříte Telefónice O2, že někdy zprovozní svůj multiplex 4?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).