Hlavní navigace

O střetu zájmů mediálních radních poslanci pravděpodobně diskutovat nebudou

9. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Je mi velmi nepříjemné, že jsme se tímto museli zabývat. Myslím si, že od kádrování tu nejsme. Pan i paní radní své aktivity netajili,“ uvedl předseda volebního výboru Komárek.

Právní rozbor nedal volebnímu výboru při poslanecké sněmovně jasné stanovisko, zdali radní Českého rozhlasu Ivan Vodochodský a vysílací rady Jana Kasalová jsou ve střetu zájmu, když zároveň působí (podnikají) vedle své funkce také v mediální sféře. Právníci došli k názoru, že proti sobě stojí dva možné výklady zákona. Členové volebního výboru se nakonec shodli na tom, že Vodochodský ani Kasalová ve střetu zájmů nejsou. Diskuse na toto téma se pravděpodobně nedostane ani do poslanecké sněmovny, členové výboru byli proti. Bod chce nicméně na některé ze zasedání navrhnout poslanec Martin Kolovratník. Rozhodnutí na zasedání volebního výboru předcházela přibližně dvouhodinová debata.

ANALÝZA: Bobek, Rejchrt, Vodochodský: co od nich čekat, pokud stanou v Radě Českého rozhlasu?

Předseda volebního výboru Martin Komárek konstatoval: Myslím si, že kádrováním bychom se rozhodně neměli zabývat. Pan i paní radní své aktivity netajili. S touto věcí tedy nebylo možné otálet, protože by se média začala ptát. Podezření na možný střet zájmů vůči Ivanu Vodochodskému vyslovil Martin Kolovratník, proti Janě Kasalové se obrátil Vladimír Koníček. Byli jsme ujištěni, že funkce obou radních nejsou v rozporu s jejich podnikáním. Zákon o Českém rozhlasu má problematickou pasáž, která se vykonávání funkce radního týká. Doporučuji proto vypracovat důvodovou zprávu, která by zákon vylepšila, uvedl Komárek.

K TÉMATU: Posledním radním Českého rozhlasu může být Miroslav Bobek, Miloš Rejchrt nebo Ivan Vodochodský

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsem kandidovala proto, že mám za sebou desítky let zkušeností z médií. Před volbou do rady jsem si položila všechny otázky a požádala renomované právníky, zda bych se nemohla dostat do konfliktu zájmů, uvedla Kasalová a následně právní rozbor předala volebnímu výboru, čímž se posudek stal veřejným a není tedy vyloučeno, že se nakonec objeví i v médiích. Jana Kasalová dodala: Nic z toho, co mi média přisuzují, není pravda. Má krev a zkušenosti by mohly být pro vysílací radu určitým osvěžením. Proto jsem kandidovala.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jana Kasalová byla napotřetí zvolena do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Nevěděl jsem, na co se mám dnes připravit. Volalo mi několik desítek novinářů, ale žádné podezření od poslanců na mě nepřišlo. Je pro mě dosti zarážející, že po čtyřech měsících přijdou k mé způsobilosti nějaké pochybnosti. Volba, kterou jsem vyhrál, proběhla v květnu. Svou práci v médiích jsem nezatajil a byla známá od počátku. Pokud by se o porušení zákona jednalo, jsem pochopitelně připraven, nechat se odvolat. Nikdy jsem nebyl propojen s fyzickou nebo právnickou osobou, která podniká v oblasti rozhlasového vysílání. Domnívám se, že celá věc poškodila i poslaneckou sněmovnu, která mě zvolila, konstatoval Vodochodský a uvedl, že naposledy moderoval v rádiu v roce 2003. Byla to Frekvence 1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).