Hlavní navigace

O setrvání Slovak Sportu v pražském DVB-T rozhodnou peoplemetry a zájem inzerentů

16. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Provozovatel kanálu uvažuje i o rozšíření distribuce do dalších lokalit, takové vysílání ale bude realizovat pouze v případě, že se ho podaří zaplatit.

Úspěšnost projektu vyhodnotí provozovatel na konci roku

Slovak Sport vstoupil do pozemního vysílání v Praze a středních Čechách v sobotu večer a provozovatel Regionální sítě 4, tedy společnost Prague Digital TV, na něj pěla v tiskové zprávě doslova ódy. Řečeno však nebylo to nejdůležitější – jak dlouho program v nabídce operátora vydrží. Generální ředitel televize Róbert Greguš je ale na toto téma poměrně skoupý. K celé věci se vyjádřil velice stručně: To bych nechtěl konkretizovat. Smlouvu pochopitelně můžeme časem řešit. Na otázku, zdali diváci o program v horizontu několika měsíců nepřijdou, reagoval slovy: Na konci roku vyhodnotíme úspěšnost projektu a uvidíme, co dál.

O budoucnosti stanice v pozemním vysílání mají podle Gregušových slov rozhodnout především dva faktory – spokojenost diváků a zájem inzerentů. První prvek by měl být měřitelný poměrně jednoduše, a to pomocí peoplemetrů. Stanici bude na našem trhu zastupovat od 1. října společnost Atmedia. Pokud se bude program divákům líbit a seženeme dostatečný počet inzerentů, není vyloučeno, že bychom vysílání rozšířili v příštím roce i do dalších lokalit. Nemám teď na mysli celoplošné šíření, ale lokality, kde je velká penetrace obyvatelstva, konstatoval Greguš. Program by tak pravděpodobně využil služeb dalších regionálních multiplexů.


Foto: archiv Slovak Sportu

 Generální ředitel Slovak Sportu Róbert Greguš neprozradil to nejdůležitější – na jak dlouho jeho provozovatel uzavřel smlouvu na pozemní šíření v Regionální síti 4.

Celoplošné šíření bylo pro Slovak Sport drahé

Na diskusních fórech a také na Facebooku samotné stanice Slovak Sport se často objevují nářky od diváků ze zbytku České republiky ve smyslu, proč je tento program šířen pouze pro Prahu a střední Čechy. Důvod je podle Róberta Greguše jednoduchý – rozhoduje cena. Celoplošný multiplex byl finančně náročný a nebylo ho možné z naší strany zaplatit. Praha a Středočeský kraj jsou nejlukrativnější oblasti z celé České republiky, a pokud na sebe má kanál vydělat, budeme vysílat právě tady, zdůvodnil generální ředitel Slovak Sportu. Regionální sítě se vůči dominantním Českým Radiokomunikacím ukazují jako vhodná alternativa.

Slovak Sport původně avizoval, že má nabídku na pozemní vysílání právě od této společnosti a v jejím multiplexu 3 by se tak mohl objevit od 1. října, nakonec se ale rozhodl pro Prague Digital a již zmiňovanou Regionální síť 4. Ceny za distribuci signálu zůstávají pochopitelně utajeny, ale provozovatelé těchto multiplexů jsou schopni nabídnout z alternativních vysílačů nižší ceny než právě České Radiokomunikace. Nabídka od Radiokomunikací by pro nás byla dost finančně náročná, proto jsme se rozhodli jít jinou cestou, řekl serveru DigiZone.cz Greguš. Slovak Sport vysílá v multiplexu jako náhrada za stanici ČT Sport HD, která je nadále k dispozici v Regionální síti 7 firmy Progress Digital.

Pohled na nový vysílač multiplexu 4 v Praze - Ládví
Autor: oviradio.ic.cz

Operátor raději využil pro šíření signálu alternativní vysílače k Českým Radiokomunikací. Důvodem je cena za šíření signálu.

Hlavní tahákem je samozřejmě Premier League

Vstup Slovak Sportu do pozemního vysílání v Praze a středních Čechách je poměrně překvapivý. Provozovatel kanálu, stejnojmenná slovenská společnost, ho odůvodňuje tím, že chce svůj program zpřístupnit co nejširšímu počtu diváků. To se ostatně právě vstupem do DVB-T povedlo, neboť jde v České republice o bezkonkurenčně nejrozšířenější způsob příjmu televizního signálu, který je až na počáteční investice u diváka zcela zdarma. Slovak Sport chce zájemce přilákat především anglickou Premier League. Na rozdíl od druhého kanálu, který vysílá přímé přenosy, první program nabízí (až na jednu výjimku týdně) reprízy.

Na živo běží jeden zápas Premier League, zbytek jde ze záznamu, potvrdil generální ředitel stanice Róbert Greguš a dodal: Dále nabízíme živě přenosy WTA turnaje, semifinále a finále tu pochopitelně neběží. Na druhou stranu divákům nabízíme například přímé přenosy ruské nebo polské fotbalové ligy. Zájemcům o slovenský sport samozřejmě vyhovíme také domácími přenosy. Pokud jde o konkrétní disciplíny, můžeme jmenovat například basketbal, volejbal nebo házenou a pravděpodobně tu nebudou časem chybět ani hokejové přenosy. Slovak Sport původně startoval jako kanál, který nahradí vysílání zaniklé veřejnoprávní Trojky od RTVS.

BRAND24

Slovak Sport se především snaží diváky nalákat na anglickou Premier League.
Autor: Slovak Sport

Slovak Sport se především snaží diváky nalákat na anglickou Premier League.

Operátoři se prý ke Slovak Sportu staví zatím zdrženlivě

O možném šíření Slovak Sportu prostřednictvím zemského vysílání začali jeho zástupci hovořit v polovině srpna. Tehdy generální ředitel Greguš Deníku Insider řekl, že tato distribuce by připadala v úvahu jako alternativní v případě, že by mezi operátory nebyl o tento program zájem, respektive, pokud by se na jeho distribuci nedohodl provozovatel s dostatečným počtem společností fungujících na českém trhu. Do nabídky zařadila Slovak Sport.TV2 s anglickou Premier League z významnějších hráčů pouze O2TV od Telefóniky. Šéf televize je ale v tomto směru trpělivý. Operátoři se k tomuto programu staví prozatím zdrženlivě. Asi to chce pouze čas, konstatoval Greguš.

Generální ředitel Róbert Greguš ale nevidí pro zdrženlivost důvod. Možná ještě nemají operátoři na tento rok finanční budget (rozpočet, pozn. red.) a nevědí, jak tento program zaplatit, tak nechtějí zvyšovat cenu svým zákazníkům, myslí si Greguš a dodává: Je třeba se zeptat operátorů, proč Slovak Sport 2 do nabídky nezařazují. Politika Slovak Sportu se vstupem do DVB-T v Praze a středních Čechách je přesto zajímavá. Zatímco v této oblasti je program dostupný zdarma, v rámci služby Topfun televize je kanál zpoplatněn částkou 75 korun/měsíc. Sám Greguš v tom však problém nevidí. Pokud někdo má možnost sledovat tento program zadarmo, ať ho sleduje, kdo nemá, musí si zaplatit. To je naše obchodní politika, uvedl šéf Slovak Sportu.

Nová podoba elektronického programového průvodce, který je dostupný ve službě O2TV
Autor: Telefónica Czech Republic

Ze známějších českých operátorů zařadila Slovak Sport 2 v České republice pouze Telefónica, která nedávno představila novou podobu své služby O2TV.

Na jak dlouhou dobu podle vašeho názoru uzavřel Slovak Sport smlouvu v DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).