Hlavní navigace

O jedno místo v Radě Českého rozhlasu usiluje deset kandidátů

22. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 5. 2007

Na pozici v Radě Českého rozhlasu, uvolněnou po rezignaci radního Štěpána Kotrby, kandiduje deset zájemců. Jejich jmenný seznam zveřejnil server ČRo Digital, na jehož stránkách se původně objevily i krátké noticky s životopisnými údaji ke všem kandidátům, mj. i k dřívějšímu působení nejvážnějšího z nich, Pavla Hazuky, v Bezpečnostní informační službě.

Životopisné údaje a informace o dalších aktivitách jednotlivých kandidátů do Rady ČRo ovšem na webu o digitálním vysílání vydržely pouze několik hodin. Brzy je vystřídal strohý výčet jmen v abecedním pořadí s poznámkou, že Český rozhlas nebude zveřejňovat další informace o kandidátech do Rady Českého rozhlasu vzhledem k tomu, že jde o věc, která se ho přímo týká. Původní text z ČRo Digital se posléze objevil na serveru Britské listy, jehož spolupracovníkem je bývalý rozhlasový radní Kotrba.

BRAND24

Do rozhlasové rady kandidují: Roman Dvorský, Milan Ekert, Pavel Hazuka, Martin Herzán, Danuše Homolková, Josef Kleinů, Milan Kudys, Zdeněk Pavelka, Markéta Šichtařová a Alexander Tomský. Naopak z rady by mohly být odvolány dvě současné členky Mária Ptáčková a Dana Jaklová, které podle bývalého radního Kotrby porušují zákon, protože jsou zároveň aktivními členkami orgánů státní správy.

Případ údajného střetu zájmů obou radních řešila na úterním zasedání sněmovní mediální komise a rozhodla o podání určovací žaloby, která by měla odpovědět na otázku, zda Ptáčková s Jaklovou skutečně porušují zákon. Pokud by tomu tak bylo, hrozilo by oběma radním odvolání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).