Hlavní navigace

Novým předsedou Rady ČTÚ má být Jaroslav Novák, ministr ho už navrhnul vládě

26. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pavla Dvořáka má ve funkci nahradit někdejší úředník ministerstva průmyslu a obchodu, který byl do Rady ČTÚ zvolen teprve loni v říjnu

Spekulace okolo jména nového předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) rozseknul ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Podle Hospodářských novin navrhnul vládě jmenování radního Jaroslava Nováka, který je členem Rady ČTÚ od loňského října. Novákovo jméno bylo skloňováno v souvislosti s nástupcem současného šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka již od jeho zvolení do telekomunikační rady. Předtím totiž působil jako sekční šéf na ministerstvu průmyslu a obchodu.

K TÉMATU: ČTÚ zrušil aukci vysokorychlostních sítí LTE, ministr Kuba žádá odchod jeho šéfa

Novák má podporu jak ODS, tak koaliční TOP 09, což listu potvrdil první místopředseda této strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Postoj třetí koaliční strany LIDEM není znám. Předsedu Rady ČTÚ jmenuje na návrh ministra průmyslu a obchodu vláda, tento bod ale zatím premiér Petr Nečas (ODS) nezařadil na program nejbližšího zasedání kabinetu. Současnému předsedovi Rady ČTÚ Pavlu Dvořákovi vyprší funkční období příští úterý 30. dubna.

ROZHOVOR: Regionálním multiplexům nemůžeme po roce 2017 garantovat kmitočty, říká končící šéf ČTÚ

Pokud by vláda do 1. května nového šéfa Rady ČTÚ nejmenovala, vedení úřadu by se dočasně ujala místopředsedkyně Rady Jana Fürstová. Té však koncem května končí mandát radní a o další funkční období se už ucházet nechce. Pavel Dvořák má být řadovým radním ČTÚ do roku 2015, pokud ministerstvo průmyslu a obchodu neprosadí na vládě jeho odvolání. Ministr Kuba podle týdeníku Respekt zadal právnímu oddělení resortu, aby tuto možnost prověřil.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Právník Pelikán do Rady ČTÚ neusedne. Kritizoval Nečase i Kalouska

Pavel Dvořák ale zřejmě v ČTÚ neřekl poslední slovo, jako nominant ČSSD by se mohl po parlamentních volbách v příštím roce vrátit. Jaroslav Novák je kompromsním řešením, ministr Martin Kuba původně chtěl do čela Rady ČTÚ prosadit právníka Roberta Pelikána. Jeho jmenování do Rady ČTÚ ale loni na vládě zablokovala TOP 09 kvůli jeho dřívějším hanlivým výrokům na adresu Miroslava Kalouska. Novák je nestraníkem, v minulosti působil i na dnes již zaniklém ministerstvu informatiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).