Hlavní navigace

Nový ředitel Novy Andruško pomáhal CME koupit televizi od PPF

23. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 11. 2010

Jan Andruško, který 1. ledna stane v čele nejsledovanější televize v zemi, Novy, není pro jejího amerického vlastníka nikým neznámým. Před šesti lety pomáhal CME s přípravou koupě Novy od finanční skupiny PPF. Nova se do rukou CME vrátila na přelomu let 2004 a 2005, vlastně již podruhé. V roce 1993 skupina financovala vznik Novy a do roku 1999 v ní figurovala jako vlastník klíčové servisní organizace Česká nezávislá televizní společnost (ČNTS).

K TÉMATU: Novým generálním ředitelem televize Nova bude advokát Jan Andruško

V roce 1999 se ale tehdejší generální ředitel Novy Vladimír Železný s CME rozkmotřil, ta jej odvolala z funkce a při té příležitosti Železný odhalil poměr sil ve firmě: CME sice kontrolovala výrobní část televize, ovšem ne společnost CET 21, která vlastí vysílací licenci Novy. Železný proto sehnal jiného partnera a v srpnu 1999 zahájil vysílání „nové Novy“ z pražského Barrandova. Peníze na financování rozjezdu televize sehnal od podnikatele Jiřího Šmejce, jeho firmy MEF Holding (která získala úvěr u Investiční a Poštovní Banky) a později i finanční skupiny PPF.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Petr Dvořák, bývalý ředitel Novy, ke konci roku odejde i ze CME

MEF Holding poté pomohl PPF televizi zcela ovládnout, v roce 2003 odvolali Železného z funkce generálního ředitele (tentokrát doopravdy a definitivně) a začali jednat o prodeji licencované společnosti CET 21 skupině CME. Prodej byl završen na sklonku roku 2004 a veřejně oznámen na začátku roku 2005.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).