Hlavní navigace

Nové celoplošné Rádio Dechovka získalo licenci. Bude vysílat na středních vlnách

21. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jde o první čistě dechovkové rádio v Česku. Střední vlny hodlá využít i Rádio Impuls, nedávno získalo licenci pro středočeskou a pražskou stanici Rádio Impuls AM.

Prvního rádia specializovaného na dechovku, které využije klasické vysílače, se letos dočká Česká republika. Licenci pro celoplošné vysílání na středních vlnách získala společnost RadioPraha pro projekt Rádio Dechovka. To už vysílá na internetu prostřednictvím stránky www.radiodechovka.cz a úzce spolupracuje s placeným filmovým kanálem CS Film, jehož vlastník Leoš Pohl je zároveň spolumajitelem licencované společnosti RadioPraha.

K TÉMATU: Rádio Impuls má licenci pro třetí stanici: středočeské Rádio Impuls AM na střední vlně

Pohl ve firmě vlastní třetinový podíl, stejně jako další spolumajitelé Roman Culek a Karel Jůzek. “Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila licenci prvnímu dechovkovému radiu se souborem technických parametrů: stanoviště Líbeznice, kmitočet 1233 kHZ, vyzářený výkon 10 kW. Řádné AM vysílání Radia Dechovka s uvedenými parametry bude zahájeno nejpozději v zákonné lhůtě 180 dnů od udělení licence. Zkušební provoz by měl být spuštěn již během jara 2013,“ oznámila stanice na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas Plus, chystaná stanice mluveného slova, odstartuje 1. března 2013 na střední vlně

Vysílací licence je platná osm let, do tří let od zahájení vysílání by stanice měla pokrýt signálem nejméně 80 procent populace. Povinný harmonogram navyšování pokrytí Rádiu Dechovka stanovil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) takto: do půl roku od nabytí právní moci rozhodnutí o udělení licence by mělo pokrýt alespoň 15 procent obyvatel České republiky, do 18 měsíců 40 procent a do tří let zmíněných 80 procent. Na internetu stanice vysílá už tři a půl roku a patří mezi nejposlouchanější webová rádia.

BRAND24

„Hudební dramaturgie Radia Dechovka je postavena na české, moravské a slezské dechové a lidové hudbě. Tu doplňuje i zahraniční, zejména slovenská dechovka. Zpestření pak představuje hudba 60. let, hudba „staré Prahy“ a hudba folková a country. Součástí programového schématu jsou rovněž speciální hudební pořady, zaměřené na instrumentální dechovku, skladby velkých dechových orchestrů či „hospodské sprostonárodní“ písničky,“ charakterizuje se samo Rádio Dechovka. Autorské pořady na stanici mají například Miloň Čepelka, Marta Adámková nebo Václav Hlaváček.

Zájem o vysílání na středních vlnách, považovaných za zastaralou a „odcházející“ technologii, v posledních letech stoupá. Licenci pro toto vysílání nedávno získalo i nejposlouchanější české Rádio Impuls, které připravuje pražskou a středočeskou stanici Rádio Impuls AM. Na středních vlnách bude také vysílat nová stanice mluveného slova veřejnoprávního Českého rozhlasu, program Český rozhlas Plus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).